Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ισχύς και διπλωματία, το νέο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Eνα από τα κυριότερα σημεία πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ήταν η άρνηση πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποσπασματική επέκταση χωρικών υδάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε πλειάδα δηλώσεων από βουλευτές της ΝΔ (Κουμουτσάκος, Βορίδης, Κικίλιας κλπ) και ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό. Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του δευτερολογία έκανε μια μικρή αναφορά στο ζήτημα που το χαρακτήρισε «πολύπλοκο» και πέρασε στη δική του ατζέντα επιχειρημάτων.

Σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα συζητιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, τα γεγονότα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην στρατηγική της θωράκισης και της επίλυσης εκκρεμοτήτων με τους γείτονες ήταν δυο: Πρώτον, τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στον Εβρο, όπου χιλιάδες μετανάστες ήταν έτοιμοι, με την ενεργό βοήθεια της Τουρκίας, να εισβάλλουν στην Ελλάδα δημιουργώντας κοινωνικό χάος, και δεύτερον, η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο, παρά την μη επικύρωσή του όπως απαιτείται από την λιβυκή Βουλή, ωστόσο είναι ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Ερντογάν.

► Μητσοτάκης: Καμία συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία

Αμέσως η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάστηκε το δόγμα της προστασίας των χερσαίων (λόγω Έβρου) και θαλασσίων (λόγω τουρκολιβυκού μνημονίου) συνόρων της χώρας. Συνέδεσε το δόγμα αυτό με την αξιοπιστία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι άρχισε εντατικές συνομιλίες πρώτα με την Ιταλία και μετά με την Αίγυπτο, οι οποίες κατέληξαν στις αντίστοιχες οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, η υπερπροσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών και της στενής συνεργασίας Μητσοτάκη - Δένδια απέφερε κι άλλους καρπούς, όπως τη βελτίωση των παλαιών συμμαχιών με Ισραήλ και Αίγυπτο και την προσθήκη νέων με την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις βαθιές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας, πιστεύοντας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων προς Δυσμάς, στέλνει σαφές μήνυμα και προς Ανατολάς, πράγμα που επανέλαβε ρητά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Τέλος, έχοντας στο νου, όπως μας είπε η ίδια πηγή, το διάλογο Αθηναίων και Μηλίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, η Αθήνα δεν προσέρχεται σε διερευνητικές επαφές μόνο κρατώντας στο χέρι της το Διεθνές Δίκαιο, αλλά παράλληλα θωρακίζοντας την εθνική Άμυνα με τις αγοράς πολεμικού υλικού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ