Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα για τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «την επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα»

Ως μια Συμφωνία που υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών, που αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Σύμβαση Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ κατά την ομιλία του πριν λίγη ώρα στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε για ακόμα μια φορά ότι η συμφωνία αυτή συνιστά μία από τις πολλές διαδοχικές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη και «αποτυπώνει μία νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία:

Πρώτον, η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας σε αυτήν όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον.

Και δεύτερον, η χώρα μας καθίσταται, με τον πλέον σαφή τρόπο, ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό το τελευταίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται και ενώ στο Αιγαίο η Τουρκία συντηρεί την ένταση, ενώ «οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τους τρεις λόγους για τους οποίους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα:

Πρώτον, «διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα καθώς θα ανανεώνεται ανά πενταετία», πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποφασίζουν να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις και βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές με δικό τους προϋπολογισμό. 

Δεύτερον, «διότι διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο. Γιατί πλέον δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαθίστανται σε τέσσερα ακόμα σημεία, όπου θα αναπτυχθούν και καινούριες υποδομές». Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα βρίσκονται κάτω από ελληνική διοίκηση και θα συνδέονται με τη δραστηριότητα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων: Ναυτικού, Πεζικού και Αεροπορίας.

Και τρίτον, «διότι στο προοίμιό της καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για, αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μία διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στη συνοδευτική επιστολή του, όπου διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα που έλαβε ως τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τη μεγάλη ακρίβεια ενώ, αναφερόμενος στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι με το μέρος της συμμαχίας που έχει κτιστεί στην Δύση, γιατί «ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με την Δημοκρατία».

Τσίπρας: Κάνατε τη χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ

Στις δικές του τοποθετήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ και όπλα στην Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Τουρκία με F-16. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «την επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Πρόσθεσε δε ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής τα είδαμε και το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, τα βλέπουμε και σήμερα και με την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας. «Η χώρα που κατέχει παρανόμως εδώ και 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου, παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, ως διαμεσολαβητής, ως δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση κάνει «δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στους συμμάχους μας:

Πρώτον, απεμπολείτε ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας… και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης καθιστά την Ελλάδα «δορυφόρο» των ΗΠΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ