Νέα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πώς η τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας απομακρύνει την τουρκική επιρροή

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης / Πηγή: Eurokinissi

Την ανάγκη αναθέρμανσης και εμβάθυνσης συμμαχικών δεσμών, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες στην εποχή που ζούμε, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, φαίνεται να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες της, δηλαδή τα στηρίγματά της σε έναν κόσμο -και μια γειτονιά όπως η δική μας- που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις ημέρες που ετοιμαζόταν πυρετωδώς η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σειρά επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με χώρες του Αραβικού Κόσμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναβίωσε, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Βασίλ Γκεοργκίεφ και τη Ρουμάνα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντανιέλα Γκριγκόρε Γκίτμαν.

Ανάγκη «εξευρωπαϊσμού» των Δυτικών Βαλκανίων

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε για άλλη μια φορά η στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που θα φέρει κοντύτερα στην Ελλάδα αυτές τις χώρες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο Βούλγαρος και η Ρουμάνα υπουργός συμφώνησαν πλήρως για την ανάγκη «εξευρωπαϊσμού» των Δυτικών Βαλκανίων.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε τη γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

Η τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας είχε πολλά χρόνια να συγκληθεί και γι' αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία, ενώ οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να επαναληφθεί σύντομα, αυτή τη φορά με οικοδεσπότη τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, στη Σόφια, σε ημερομηνία που αναμένεται να καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

«Η αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε κοινές θέσεις σε κοινά προβλήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν αυτά για την ΕΕ», είπε επίσης ο κ. Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας το πνεύμα της συνάντησης και συνεπώς τους δύο ομολόγους του.

Τα γενικότερα θέματα που συζητήθηκαν 

Όπως είναι φυσικό, οι τρεις υπουργοί αξιοποίησαν την συνάντησή τους, προκειμένου να αναφερθούν και σε γενικότερα θέματα. Για παράδειγμα, εξέφρασαν από κοινού την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία με αποστολή αμυντικού υλικού προκειμένου να υποστηριχτεί η άμυνα των Ουκρανών απέναντι στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν και συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανοικοδόμηση της χώρας μόλις τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου.

Ένα ακόμα φλέγον θέμα στο οποίο υπήρξε απόλυτη ταύτιση ήταν η προσπάθεια της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από τη Ρωσία. Η ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση των 27 της ΕΕ αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα κι έτσι οι τρεις χώρες θα προσέλθουν με κοινή θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει την ευελιξία να επιλέγει τους κατάλληλους τρόπους, εργαλεία και παρεμβάσεις στη δική του εσωτερική αγορά ενέργειας, προκειμένου να μειώσει το βάρος για τους πολίτες του, με βάση τις δικές του ανάγκες.

Παράλληλα, συμφώνησαν στην ανάγκη εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που υπάρχουν στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργειακή συνεργασία μέσω της διασύνδεσης δικτύων και αγωγών.

Η αναφορά στην Τουρκία

Όπως ήταν φυσικό, υπήρξε αναφορά και στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς από τη μια η επανενεργοποίηση της τριμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και από την άλλη η προώθηση της ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, απομακρύνουν με στρατηγικούς όρους την επιρροή της Τουρκίας σε χώρες και λαούς της Βαλκανικής.

«Η Τουρκία», παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της τριμερούς, «έχει επιλέξει ένα δρόμο μονομερών προκλήσεων και αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την ελληνική αντίσταση απέναντι στις αναθεωρητικές της προσεγγίσεις όσο και με την αντίδραση όλων των εταίρων και φίλων της χώρας μας».

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, παρέπεμψε στις τοποθετήσεις των υπουργών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ