Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για ενέργεια, ελληνοτουρκικά - Τι θα πει στο Κογκρέσο

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο / Πηγή: Eurokinissi

Καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνήσει την ομιλία του (18.00 ώρα Ελλάδος) ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου, η ως τώρα αποτίμηση της πρωθυπουργικής επίσκεψης στον Λευκό Οίκο είναι για τους συνεργάτες του «απολύτως ικανοποιητική» όπως λέει στην «Η» ένας εξ αυτών.

Σκοπός του πρωθυπουργού ήταν να προσδώσει στη χώρα μας τρεις ιδιότητες, στα μάτια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν:

  1. Παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου,
  2. Χώρα- κλειδί στην προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και
  3. Χώρα που εκφράζει καθαρά τις θέσεις της Δύσης (όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία) και που θα το έκανε καθαρότερα εάν δεν είχε την αναθεωρητική κι αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας.

Εφαρμόζοντας αυτή τη στρατηγική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το βάρος των επιχειρημάτων του κατά τη χθεσινή κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, στα ενεργειακά, κι ειδικότερα στη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη χάρη στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Αιγύπτου, στη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας με τα ειδικά πλοία, στα οποία κυρίαρχοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και στην προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας κι ευρύτερα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποσταθεροποιητικός παράγοντας η Τουρκία

Επίσης αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, βοήθειας τόσο ανθρωπιστικής, όσο και στρατιωτικής, προκειμένου να αμυνθούν αποτελεσματικότερα οι Ουκρανοί που δέχθηκαν την επίθεση. Την ώρα όμως που μιλούσαν για την Ουκρανία και ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε «ακόμα περισσότερη στρατιωτική βοήθεια» στη χώρα αυτή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι θα το έκανε, εάν δεν υπήρχε η διαρκής και μόνιμη απειλή από την Τουρκία. Με αφορμή αυτή την πορεία της συζήτησης των δυο  ανδρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός του ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα αστάθειας στην περιοχή που προκαλούν οι καθημερινές τουρκικές υπερπτήσεις, ενώ του έδειξε και τον χάρτη της «γαλάζιας Πατρίδας» που έχουν φτιάξει οι Τούρκοι προκειμένου να δείξουν τους απώτατους σκοπούς τους σε Θράκη, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: AP Photo

Με άλλα λόγια, η επιλογή Μητσοτάκη ήταν να μην πάει ως «μικρό κράτος που παραπονείται» για τον γείτονά του, αλλά αντίθετα να αναδείξει την γρήγορη και καθαρή στάση της Ελλάδας σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Δύση (άρα και τις ΗΠΑ…) κι όπου δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο (όπως στην αποστολή νέου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία) να «τα φορτώνει» στην Τουρκία, δείχνοντας έτσι ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα δεν είναι ξεκομμένα από τα «θέλω» και τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Τι θα πει στη Γερουσία

Αντίθετα, στην ομιλία που θα εκφωνήσει σε λίγο στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί πολύ πιο καθαρά στον ρόλο της Τουρκίας ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, ως κράτους- μέλους του ΝΑΤΟ που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην Ατλαντική Συμμαχία (η εναντίωση Ερντογάν στις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση των θέσεων Μητσοτάκη) και θα τον συνδέσει με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ασπάζεται τις Αξίες και το δημοκρατικό κεκτημένο της Δύσης.

Δηλαδή, στις συζητήσεις με τον Τζο Μπάιντεν, η στρατηγική Μητσοτάκη ήταν «δείχνω πώς τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία γίνονται εμπόδια στην αμερικανική πολιτική», ενώ στην ομιλία του στο Κογκρέσο θα είναι «δείχνω την αξιακή και σταθεροποιητική διαφορά Ελλάδος και Τουρκίας όχι σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Αξιών και δημοκρατικής παράδοσης».

Πηγή: AP Photo
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ