Νέα
  • ΓΔ: 796.86 -1.09%
  • Τζίρος: 24,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η ατολμία της Ευρώπης να παρέμβει, τα νέα μέτρα στήριξης και ο γρίφος των εκλογών

Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει στην κυβέρνηση σε όλα «όχι» και θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο η δυσφορία και σε μερικές περιπτώσεις η οργή των επιτελών του πρωθυπουργού δεν έχουν αποδέκτες στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες!

Απογοήτευση από την Κομισιόν

Οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προξένησαν απογοήτευση, αλλά και έντονη δυσφορία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα σε αυτές του Νότου, όπως και στην Αθήνα.

Το αίτιο της δυσφορίας είναι η απροθυμία της Κομισιόν να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες στήριξης του εισοδήματος των Ευρωπαίων καταναλωτών, που δοκιμάζεται άγρια και έντονα από την συνεχιζόμενη ακρίβεια, την απειλή του πληθωρισμού και τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού.

«Πρόκειται για ένα κοκτέιλ που θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη, κι αυτό η Κομισιόν δείχνει να μην το λαμβάνει υπόψη της» λέει στην «Η» στέλεχος του επιτελικού κράτους με γνώσεις στα οικονομικά.

Η Επιτροπή στρέφει όλες τις προσπάθειές της στην απεξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια που προμηθεύεται από τη Ρωσία, κάτι που είναι μεσοπρόθεσμος στόχος, αλλά φαίνεται ότι μετακυλίει στα κράτη την βραχυπρόθεσμη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Αυτή η πολιτική βλάπτει κατεξοχήν χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, δίδυμα ελλείμματα και παραμένουν υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ ακολούθησαν εκτεταμένη επιδοματική πολιτική κατά την προηγούμενη διετία της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που (ειδικά στη χώρα μας) δοκιμάστηκαν σκληρά κατά την δεκαετία των μνημονίων.

Εξίσου δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και ως προς την πρόθεση των ευρωπαϊκών κρατών να λειτουργήσουν από κοινού, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 30-31 Μαΐου.

Τρέχουν οι κυβερνήσεις του Νότου

Απόδειξη είναι η εγρήγορση των κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, στη βάση των προτάσεων Ντράγκι, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Ιταλό πρωθυπουργό στην ομιλία του προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν έκανε λόγο για μια νέα περίοδο, στην οποία οι μεσογειακές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός δομικού γεωπολιτικού αναπροσανατολισμού προς τον Νότο.

Το κυβερνητικό επιτελείο από τη μια μεριά είναι ικανοποιημένο, καθώς όλα τα μηνύματα από την υπερατλαντική υπερδύναμη κι από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως θα πιάσει τόπο η έγκαιρη παραγωγή πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για εναλλακτικές οδούς προμήθειας ενέργειας, δηλαδή

  • τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες της ελληνικής επικράτειας (ιδίως στα δυτικά της χώρας…),
  • την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης,
  • τη μέριμνα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,
  • την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου κλπ.

Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Από την άλλη όμως είναι αντιμέτωπο με νέες, σημαντικές δυσκολίες καθώς η κρίση είναι σαφές πλέον ότι θα παραταθεί, η ακρίβεια θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους ήδη καταπονημένους Έλληνες καταναλωτές, οι ελπίδες για κοινή δράση των «27» μειώνονται και συνεπώς το Μέγαρο Μαξίμου και η πλατεία Συντάγματος (πρωθυπουργικό επιτελείο και Υπουργείο Οικονομικών) ήδη ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης, με υπαρκτό τον κίνδυνο κι αυτές να αποδειχθούν ανεπαρκείς να ελαφρύνουν ουσιαστικά τους πολίτες.

Αυτό το δυστοπικό περιβάλλον έχει αναμφίβολα και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σταματά σε κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο οι συνθήκες είναι αυτές που θα επιβάλλουν τις τελικές αποφάσεις:

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για κάλπες

Το φθινόπωρο, όταν θα έχει αποτιμηθεί η πορεία του τουρισμού, η εξέλιξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο βαθμός επανόδου της πανδημίας και γενικότερα η αποτίμηση του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες προοπτικές του πολέμου και της οξύτητας των συνεπειών του, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ