Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο εσωτερικός νταλκάς του... σουλτάνου οδηγεί σε επικίνδυνα νερά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η νέα κλιμάκωση της κρίσης που αποφάσισε να δημιουργήσει και πάλι η Τουρκία διά του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στοχοποιεί την Ελλάδα και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά μετά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το προχθεσινό «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» απαντήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: «Το είχε ξαναπεί αυτό ο κ. Ερντογάν, τον Μάρτιο του 2020. Ελπίζω ότι θα αλλάξει γνώμη», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να κάνει την τουρκική πολιτική ηγεσία να κατεβάσει τους τόνους.

Μεσολάβησε η παρασκηνιακή παρέμβαση της Αθήνας, μετά την εντελώς χλιαρή αντίδραση της Κομισιόν στις ακραίες δηλώσεις Ερντογάν.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τη χθεσινή σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδος και του πρωθυπουργού της, από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δείχνουν καθαρά ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας και αποτελούν μέρος της γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης, με διακριτό τον ρόλο της Τουρκίας λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης.

Πώς εξηγεί η Δύση τη στάση της Τουρκίας

Η Δύση βλέπει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας σε κουρδικά εδάφη της Συρίας, το οποίο συζητά σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος χώρας υπό την προεδρία Ερντογάν.

Η Τουρκία αναμένει ότι η Δύση θα δείξει μια ανοχή σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επέμβασής της στη Βόρεια Συρία, ζητώντας ως αντάλλαγμα την άμβλυνση της αντίθεσης της Άγκυρας στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η εξαιρετικά χλιαρή αντίδραση της Κομισιόν στην επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη.

Το εσωτερικό μέτωπο

Ωστόσο, η Δύση δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει εξωτερική πολιτική με όρους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η τουρκική κοινωνία αναμένει από τον πρόεδρο της χώρας να ορίσει την ημερομηνία των επόμενων προεδρικών εκλογών, με την επανεκλογή Ερντογάν να δείχνει όλο και πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ για την ένταξη των δύο νέων σκανδιναβικών χωρών, η κλιμακούμενη ένταση με την Ελλάδα, η απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Συρία αλλά και σε κουρδικά εδάφη του Ιράκ, όλα αυτά - σε συνδυασμό και με την απελπιστική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας - δείχνουν να αποκτούν νόημα υπό το φως της προεκλογικής περιόδου και της μεγάλης δυσκολίας για επανεκλογή Ερντογάν.

Στα τάρταρα η τουρκική λίρα - πληθωρισμός 70%!

Πράγματι, η τουρκική οικονομία έχει ξαναμπεί σε έναν φαύλο κύκλο αχαλίνωτου πληθωρισμού, κατακρήμνισης του εθνικού νομίσματος της χώρας, άνθησης της μαύρης αγοράς και πρωτοφανούς δοκιμασίας της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων καταναλωτών.

Ήδη πια η ισοτιμία τουρκικής λίρας/ ευρώ είναι 17/1, με το εθνικό νόμισμα να κατακρημνίζεται αμέσως μετά τις προχθεσινές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας, τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία και την αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Φαίνεται ότι στον βωμό της επανεκλογής του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναβάζει ολόκληρη την Τουρκία σε μια επώδυνη γεωπολιτική και οικονομική περιπέτεια…

Η απάντηση της Αθήνας...

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς και τη νέα όξυνση που η Άγκυρα επιχειρεί προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο και τα νότια σύνορά της. 

«Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το Νταβός έδωσε τη δική του απάντηση: «Εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

... ενώ έρχεται θερμό καλοκαίρι

Παράλληλα πυκνώνουν οι συναντήσεις με τις αμερικανικές Αρχές για την προμήθεια μιας μοίρας της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35 με καθεστώς συμπαραγωγής και την είσοδο ως μειοψηφών εταίρος της ισχυρής εταιρείας του χώρου αυτού, Lockheed Martin, στην ΕΑΒ, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Τουρκία, καθώς η ίδια δεν έχει διασφαλίσει ακόμα την αναβάθμιση των δικών της F-16 που είναι παλαιότερης γενιάς αεροσκάφη από τα F-35 που παίρνει η Ελλάδα.

Κοινή εκτίμηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι ότι το καλοκαίρι προμηνύεται εξαιρετικά θερμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ίσως έως τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ