Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά

«Μετά την ιστορική επίσκεψη στις ΗΠΑ, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι συζητήσεις που είχε και η ανταπόκριση των συνομιλητών του έστειλαν και πάλι σε διεθνές επίπεδο το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Μια Ελλάδα που κάνει άλματα στον μετασχηματισμό της οικονομίας που προσελκύει το ενδιαφέρον οικονομικών κολοσσών, που κερδίζει όλο και περισσότερο τη διεθνή εμπιστοσύνη και κάνει πράξη ένα νέο ελληνικό θαύμα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Μια Ελλάδα που διαχειρίζεται με σωφροσύνη τις μεγάλες κρίσεις, που στέκεται με εθνική αυτοπεποίθηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονές της στη βάση του διεθνούς δικαίου και που είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό το τελευταίο επισημαίνοντας πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής στην ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Είπε ‘είμαστε γείτονες πρέπει πάντοτε να συνομιλούμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δε θα συνομιλούμε με τους γείτονές μας. Από την άλλη -συνέχισε ο πρωθυπουργός- εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών κατά την παρουσία του στο Νταβός με τους επικεφαλής παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Meta το επενδυτικό Ταμείο του 'Αμπου Ντάμπι, η Mubadala, η Bridgeawater και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Φόρουμ, σε ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό μίλησε για «ελληνικό θαύμα» που κανένας δεν περίμενε και υπογράμμισε την ηγετική παρουσία του πρωθυπουργού στο διεθνές περιβάλλον.

Χαρακτηριστικές επίσης ήταν οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft που τόνισε ότι είναι φανταστικό να βλέπει κανείς την πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους διεθνείς συνομιλητές του επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και απαρίθμησε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά.

Μεταξύ αυτών ανέφερε την πρόσφατη, δέκατη στη σειρά θετική έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένες εποπτείας και καθιστά εφικτό τον εθνικό στόχο για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Είναι όμως και η έκθεση του ΟΟΣΑ που επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση μισθωτών για το 2021 (για την περίοδο 2019-2021 ανέρχεται στο 3,7% όταν ο μ.ο. μείωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 0,3%).

«Η Ελλάδα λοιπόν επέστρεψε δυναμικά μετά τη δεκαετή κρίση των μνημονίων και επέστρεψε δυναμικά σε κάθε επίπεδο», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Εξήγησε επίσης ότι η πλήρης αναστροφή της κατάστασης δεν έγινε διά μαγείας ούτε φυσικά προέκυψε αυτόματα. Είναι αποτέλεσμα σχεδίου, αδιάκοπης προσπάθειας, επαγγελματισμού αλλά και υψηλού επιπέδου διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας από τον πρωθυπουργό.

«Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης που αναδεικνύει το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και τη βούλησή της να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα που αναπτύσσονται σε βάρος τους σε ορισμένες περιπτώσεις στην αγορά εργασίας», είπε και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Τόνισε ότι τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο.

Ανέφερε αναλυτικά ότι με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας κατοχυρώνονται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας: Πρώτον η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II». Και δεύτερον, ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί. Έτσι, ο έλεγχος γίνεται αυτόματος και αντικειμενικός και αποτρέπονται φαινόμενα υποδηλωμένης - αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις, καθώς θα υπάρχει άμεση ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πραγματικά για τις ώρες που απασχολούνται.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, αλλά και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, σε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, αλλά διασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι σε τελική ανάλυση μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει αφενός τη βούληση της κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και αφετέρου αναδεικνύει την υποκρισία όσων έχουν το θράσος να μιλούν για δήθεν φιλοσοφία και αντεργατική πολιτική από αυτή την κυβέρνηση».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ