Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κουτσούμπας: Πιο ισχυρή η πρόταση των κομμουνιστών για λαϊκό έλεγχο

Δημήτρης Κουτσούμπας
Πηγή: Intime

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση για το ρόλο το κράτους σήμερα, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «…Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Όμως, είναι γεγονός, ότι κάθε σχέδιο κρατικής ενίσχυσης του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων σε συγκεκριμένους κλάδους, δημιουργεί τελικά μόνο προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί στη συνέχεια μία νέα, βαθιά κρίση. Δυστυχώς το φάρμακο για το ένα πρόβλημα του μεγάλου ασθενούς -που έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός- μετατρέπεται σε δηλητήριο για το άλλο. Χώρια που έχουν "μπλέξει" πλέον "τα μπούτια τους": Νεοφιλελεύθεροι παίρνουν μέτρα κρατικής παρέμβασης και σοσιαλδημοκράτες, οι λεγόμενοι και "αριστεροί" παίρνουν μέτρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα εναλλάξ πριν με το ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, τώρα με ΝΔ. Έτσι κι αλλιώς πλέον έχουν καταρρεύσει όλες οι πολιτικές υπεράσπισης ενός σάπιου συστήματος. Αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων πιο ισχυρή η πρόταση των κομμουνιστών, όχι γενικά για κρατικό τομέα αλλά για κοινωνικοποίηση, για επιστημονικό κεντρικό σχέδιο, για εργατικό-λαϊκό έλεγχο, για να βρίσκεται στην εξουσία η εργατική τάξη, ο λαός, μέσω των εκπροσώπων του και όχι οι αδηφάγοι όμιλοι της ολιγαρχίας του πλούτου».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής για τον κορονοϊό και πρόσθεσε: «Πέρα όμως από αυτό υπάρχουν κι άλλα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας: Για παράδειγμα, τι γίνεται στους χώρους δουλειάς, όπου υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων; Πόσοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ; Τι γίνεται με άλλους κρίσιμους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας κ.α., για τα οποία επιδιώκεται να πέσει "πέπλο σιωπής";»

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να γενικευθεί η συνεργασία ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ- ΜέΡΑ25 που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Εάν το ερώτημά σας υπονοεί γενικότερη πολιτική συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, κατηγορηματικά σας τονίζω ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις στοχεύσεις του ΚΚΕ… Πέρα όμως από αυτό υπάρχουν κι άλλα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας: Για παράδειγμα, τι γίνεται στους χώρους δουλειάς, όπου υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων; Πόσοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ; Τι γίνεται με άλλους κρίσιμους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας κ.α., για τα οποία επιδιώκεται να πέσει "πέπλο σιωπής";».

Επικριτικός στις κυβερνητικές αποφάσεις ήταν ο κ. Κουτσούμπας και για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, για το οποίο ρωτήθηκε: «Τέτοιου είδους νόμοι, λέει η ιστορική πείρα, αργά ή γρήγορα γίνονται κουρελόχαρτα. Τέτοιου είδους νόμοι είναι φτιαγμένοι μόνο από χέρια βρώμικα, βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων, αφού εδώ και 150 χρόνια πλήρωσαν με το αίμα τους χιλιάδες εργάτες, συνδικαλιστές, αγωνιστές, στην Αμερική, την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο για να κατακτήσουν αυτές τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, της ελεύθερης συζήτησης και απόφασης, της προκήρυξης της απεργίας και τόσα άλλα. Το ΚΚΕ στα 102 χρόνια ζωής και δράσης του, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι πειθαρχεί με δογματική προσήλωση στην πάλη για το δίκιο και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας».

Τέλος, σχολιάζοντας τις καταγγελίες του ΚΚΕ για απουσία του από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο ΓΓ του κόμματος τόνισε: «Είναι σκοπιμότητα και επιλογή του συστήματος. Φοβούνται τον καθαρό και λαϊκό λόγο του ΚΚΕ. Φοβούνται τα μηνύματα ανάτασης που εκπέμπει μέσα στη μαυρίλα του εγκλεισμού, της πανδημίας, του περιορισμού δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών, της έλλειψης πολιτιστικής καλλιτεχνικής οξυγόνωσης, αφού δεν μπορούμε να δούμε και ένα θέατρο, μια συναυλία. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, ώστε το μήνυμα του ΚΚΕ να ξεπεράσει τα στεγανά που επιβάλλει αυτός ο μιντιακός αυταρχισμός, χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ