Νέα
  • ΓΔ: 1016.18 +0.07%
  • Τζίρος: 40,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κώστας Σκρέκας: O IGB καθιστά τη Βόρειο Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας

Οπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας, ο αγωγός IGB θα εγκαινιάσει την υλοποίηση των κάθετων αγωγών, τροφοδοτώντας από τη Βόρειο Ελλάδα τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, με αέριο από εναλλακτικές οδεύσεις.

Σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί (αγωγός TAP) ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (τερματικό LNG Αλεξανδρούπολης), ο αγωγός IGB συμπληρώνει το παζλ δημιουργίας εκείνων των έργων που θα καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος σε ενεργειακό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Ετσι ο IGB πολλαπλασιάζει τις πηγές ενέργειας, όχι μόνο λόγω του TAP αλλά και λόγω της σύνδεσής του με το FSRU στην Αλεξανδρούπολη που όπως λέγεται είναι, το δίδυμο έργο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο που θα φτάνει στον πλωτό σταθμό, από οποιαδήποτε χώρα.

Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, καθώς καθυστέρησε η κατασκευή του λόγω της πανδημίας.

East Med Gas Forum: Μια περιφερειακή αγορά αερίου

Προς κύρωση στη Βουλή εξάλλου έχει κατατεθεί και το καταστατικού ίδρυσης του East Med Gas Forum, στον οποίο μετέχουν ως ιδρυτικά μέλη η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η αναβάθμιση του East Med Gas Forum  σε έναν διεθνή οργανισμό για την ενέργεια, ενέχει τη φιλοδοξία  δημιουργίας ενός οργανισμού ανάλογου του ΟΠΕΚ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής.

Κοινοί στόχοι η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω κοινών συνεργασιών, ώστε το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να μπει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και να καταστεί ανταγωνιστικό μέρος της.

Θερμός υποστηρικτής του East Med Gas Forum ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz με τον οποίο χθες ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη. Θέμα τη στήριξη των δύο χωρών στα έργα του αγωγού φυσικού αερίου East Med και του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia, τα οποία θα αποτελέσουν στρατηγική ενεργειακή σύζευξη μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.

Επίσης η πολυμερής τηλεδιάσκεψη που ετοιμάζεται για τις 28 Ιανουαρίου - με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, Κώστα Σκρέκα και Yuval Steinitz και με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας αρκετών χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία) Στόχος να εξεταστούν δυνατότητες και τα οφέλη μιας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών στον τομέα της ενέργειας.

Οι κ. Σκρέκας και Steinitz αναφέρθηκαν στις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και στην στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και της συνεργασίας 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ