Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιράν: Σε επιφυλακή άλλα 17 δεξαμενόπλοια στον Περσικό - Κορυφώνεται το διπλωματικό θρίλερ

Πηγή: marinetraffic.com

Σε μια νέα διπλωματική διελκυστίνδα ενεπλάκη από χθες η Ελλάδα, μετά την «κρατική πειρατεία» των Φρουρών της Επανάστασης (που κυβερνούν το Ιράν) σε δυο ελληνικά τάνκερς, ως αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο τον Απρίλιο ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «βίαιη κατάληψη δυο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο», καταδίκασε έντονα την πράξη, η οποία αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, κάλεσε για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ- Ιράν.

Η Αθήνα έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη και ειδικότερα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανέφερε ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς να εξειδικεύουν αυτή την κατηγορία.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες όμηροι ναυτικοί

Οι πληροφορίες έως τώρα είναι ότι οι συνολικά εννέα Έλληνες όμηροι είναι καλά στην υγεία τους και δεν υφίστανται κακομεταχείριση.

Μήνυμα στον Μπάιντεν

Σήμερα, πάντως, οι New York Times σημειώνουν ότι η κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων συνιστά «μήνυμα του Ιράν στον πρόεδρο Μπάιντεν» ότι θα απαντήσουν σκληρά σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον συνεχίσει να κατάσχει ιρανικά πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο. Παράλληλα, θυμίζουν ότι είχε προηγηθεί σειρά γεγονότων, όπως η δολοφονία ενός ανώτερου μέλους των Φρουρών στην Τεχεράνη την περασμένη Κυριακή, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ, καθώς και η επίθεση με drone στην τοποθεσία Παρτσίν την Τετάρτη, όταν έχασε τη ζωή του ένας μηχανικός του υπουργείου Άμυνας του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τα δυο δεξαμενόπλοια έχουν δυναμικότητα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και το φορτίο τους τώρα βρίσκεται στα χέρια του Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times οι Φρουροί της Επανάστασης οδήγησαν τα ελληνικά πλοία σε ιρανικά νερά κοντά στην ακτή όπου και αγκυροβόλησαν.

Ιρανός dealer πετρελαίου που μίλησε στους New York Times με την προυπόθεση της ανωνυμίας, είπε πως το Ιράν έχει μεταφέρει τα πληρώματα σε ένα κτίριο στην ακτή, όπου και κρατούνται. Στα πλοία, λέει η ίδια πηγή, έχουν επιβιβαστεί Ιρανοί και ένοπλοι για να διασφαλίσουν την κατοχή των πλοίων.  

Σε επιφυλακή άλλα 17 δεξαμενόπλοια    

«Υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις αταξίες της. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό», σημειώνει από τη δική του πλευρά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ενημερώσει τα 17 δεξαμενόπλοια που βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ρεσάλτο να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι New York Times επικαλούνται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αναφέροντας πως με δημοσίευμά του προειδοποιεί ότι «άλλα 17 δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία, που πλέουν αυτή την στιγμή στον Περσικό κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει το τάνκερ και το πετρέλαιο που κατέσχεσε τον περασμένο μήνα». 

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Το χρονικό του ρεσάλτο

Χτες αργά το απόγευμα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Ελληνες πολίτες.

Αντίστοιχη ήταν και η επιχείρηση που εξελίχθηκε στο δεύτερο ελληνόκτητο τάνκερ, το Prudent Warrior. 

Ανέλαβαν την ευθύνη οι Φρουροί της Επανάστασης

Με ανακοίνωσή του το Ιράν επιβεβαίωσε την κατάληψη των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο.

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι «σήμερα (σ.σ. χτες) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Lloyd’s List: Πρόκειται για αντίποινα

Οπως μεταδίδει το Lloyd’s List, εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Polembros Shipping και διαχειριστής του τάνκερ Prudent Warrior, είπε ότι η εταιρεία είχε χάσει την επικοινωνία με το πλοίο. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 24 άτομα, Ελληνες και Φιλιππινέζους.

Είπε, επίσης, ότι η Polembros έμαθε από άλλα ελληνικά πλοία στην περιοχή ότι το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται σε αγκυροβόλιο περίπου 11 μίλια μακριά από τις ιρανικές ακτές.

Το πλοίο είχε φορτώσει στη Βασόρα του Ιράκ και μεταφέρει πετρέλαιο για τις ΗΠΑ.

Στο ίδιο λιμάνι του Ιράκ είχε φορτώσει και το πλοίο Delta Poseidon. Σύμφωνα με το Lloyd’s List, προορισμός του ήταν οι Αγιοι Θεόδωροι, με το φορτίο να θεωρείται ότι κατευθυνόταν στο διυλιστήριο της Motor Oil.

Το πλοίο Delta Poseidon έχει πλήρωμα 25 άτομα και ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή πράξη πειρατείας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ