Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οργή Παναγιωτόπουλου για τα επιτελεία-«ελβετικό τυρί» και το πολεμικό κλίμα στην Τουρκία

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι μόλις λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, το θέμα είχε περιέλθει σε γνώση βουλευτή της αντιπολίτευσης

Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εξόργισε τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο μεταφέρει στην εσωτερική πολιτική διαμάχη την ένταση με την Τουρκία σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι μόλις λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, το θέμα είχε περιέλθει σε γνώση βουλευτή της αντιπολίτευσης, εννοώντας προφανώς τον κ. Γιάννη Μπουρνού, ο οποίος σε σχετική αναφορά του έκανε λόγο για τη διάταξη των δυνάμεων στη Λέσβο.

«Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από το νησί και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς», είπε εμφανώς ενοχλημένος ο υπουργός Άμυνας.

Με αυτό ως αφορμή ο κ. Παναγιωτόπουλος αρκέστηκε σε μια γενική περιγραφή του αμυντικού υλικού που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές πολιτικές παράμετροι της υπόθεσης είναι τρεις: Πρώτον, ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει στην Ουκρανία τίποτα που να αποδυναμώνει την αμυντική διάταξη της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών μας. Δεύτερον, δεν πρόκειται να παραχωρήσει leopard, πυραυλικά συστήματα S300, αντιαρματικά και αντιπλοϊκά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά. Και τρίτον, η αποστολή των 100 τεθωρακισμένων στην Ουκρανία προϋποθέτει την αντικατάστασή τους από αντίστοιχα οχήματα νεότερης γενιάς που θα μας αποσταλούν από τη Γερμανία».

Ο υπουργός Άμυνας κατέληξε λέγοντας ότι «αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, η εθνική αυτή θέση ήταν ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή. Αν κάποιοι έχετε άλλη άποψη να το πείτε ευθαρσώς».

Ανησυχία για το πολεμικό κλίμα στην Τουρκία

Ένα σημαντικό πρόβλημα που καταγράφει η ελληνική διπλωματία είναι ότι στο εσωτερικό της γείτονος καταγράφεται ένα πρωτοφανούς εκτάσεως κλίμα ότι δήθεν η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία! Η γνωστή εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε, μάλιστα, ότι η Αθήνα έχει ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον της Τουρκίας (εισβολής!) που αποτελείται από τρία στάδια! Σε άλλο κείμενο της ίδιας εφημερίδας διατυπώνεται η άποψη ότι «ποτέ ως τώρα η Ελλάδα δεν ήταν τόσο επιθετική και προκλητική».

Ως τώρα, βέβαια, η ελληνική διπλωματία καταγράφει ότι η ένταση εξαντλείται σε λεκτικές υπερβολές και καλλιέργεια κλίματος εχθρότητας εναντίον της χώρας μας, σε αντίθεση με όσα λέγονται για τη διένεξη Τουρκίας- Συρίας, όπου εκεί η τουρκική εισβολή αποτελεί κοινό τόπο του δημόσιου διαλόγου.

Η Αθήνα σημειώνει επίσης ότι η ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία αφορά αποκλειστικά και μόνο στο Αιγαίο, κι όχι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως λ.χ. είχε γίνει το 2020 με τις «έρευνες» του Ορούτς Ρέις. «Εκτός, βέβαια», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, «εάν έχουν υπόσταση οι φήμες για προσάρτηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, οπότε το επίκεντρο της έντασης θα μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Αθήνας έχουν μπει και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, για τις οποίες κάνει όλους αυτούς τους λεονταρισμούς ο Ερντογάν. Δεν έχει διαλάθει της προσοχής της Ελλάδας η γενικευμένη άποψη που επικρατεί στην Τουρκία, ότι υπό τις τωρινές πολιτικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό η αντιπολίτευση να κερδίσει τις εκλογές του 2023 σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο επίσης επικρατεί η αντίληψη ότι όσο πλησιάζει η Τουρκία προς την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες, το καθεστώς του Τούρκου προέδρου θα προχωρήσει σε «ριζοσπαστικές» κινήσεις που είναι πολύ πιθανό να μεταβάλουν την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων υπέρ του Ερντογάν.

Από το κακό στο χειρότερο η οικονομία

Μια ακόμα παράμετρος που ανησυχεί τους διπλωματικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα είναι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, η οποία επιδείνωση μπορεί να υποδαυλίσει εντάσεις, κοινωνική οξύτητα κι αναταραχές, με άδηλα αυτή τη στιγμή αποτελέσματα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε στο 73,5% τον Μάιο, που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 24 ετών, ενώ η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό ανακοίνωσε ότι το πραγματικό ποσοστό ήταν ξεπέρασε το 160%.

Η βιομηχανία τσαγιού στην Τουρκία αύξησε τις τιμές κατά περίπου 45%, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Istanbul Economics Research, ο μισθός για το 61% των Τούρκων πολιτών δεν επαρκεί για τις υποχρεώσεις του μήνα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ομάδες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι οι φοιτητές και οι μισθωτοί.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό για την τουρκική οικονομία περιβάλλον, ο Ερντογάν ανακοίνωσε... αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, που θα φτάνουν περίπου στα 70 ευρώ (με βάση τη χθεσινή ισοτιμία ευρώ- τουρκικής λίρας, 1 προς 18,34) αλλά θα ισχύσουν από το… 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ