Νέα
  • ΓΔ: 821.31 +0.56%
  • Τζίρος: 20,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θρίλερ με το ιρανικό πετρέλαιο: Το Εφετείο Χαλκίδας ακύρωσε την απόφαση κατάσχεσής του

Πηγή: Alexander Bobrov: https://www.pexels.com/el-gr/photo/1036866/

Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ με την κατάσχεση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα του πετρελαίου που μετέφερε ιρανικό τάνκερ καθώς το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές, ότι το Εφετείο της Χαλκίδας ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου, με την οποία επετράπη η κατάσχεση αυτή.

Το Ιράν αναμένει ότι το πετρέλαιο που κατασχέθηκε από την Ελλάδα θα επιστραφεί, όπως προκύπτει από σημερινό tweet του πρέσβη της Τεχεράνης στην Αθήνα .

Τα αντίποινα του Ιράν 

Η κατάσχεση οδήγησε στην οργισμένη αντίδραση του Ιράν, το οποίο κατάσχεσε τον Μάιο δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά της Ελλάδας.

Το Ιράν άσκησε επίσης έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αναφέρει το Reuters. «Η έφεση έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο. Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (η απόφαση του εφετείου)», δήλωσε μία νομική πηγή.

To Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν άμεσα σαφές αν η αμερικανική ή η ελληνική κυβέρνηση θα προσβάλει την απόφαση του εφετείου της Χαλκίδας, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποκάλεσε «πειρατεία» την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Το θρίλερ ξεκίνησε, όταν οι ελληνικές Αρχές επέβαλαν τον Απρίλιο περιοριστικά μέτρα στο ιρανικής σημαίας πλοίο Lana, πρώην Pegas, με 19μελές πλήρωμα, έξω από ακτή της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νέα περιοριστικά μέτρα για το ιρανικό πλαίο

Σύντομα, όμως, το πλοίο αποδεσμεύτηκε καθώς το θέμα της ιδιοκτησίας ήταν περίπλοκο. Μετά την πρωτόδικη απόφαση, οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τον Μάιο μέρος του πετρελαίου που μετέφερε το Lana και το μεταφόρτωσαν σε άλλο πλοίο.

Αργότερα, σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές Αρχές κατάσχεσαν ξανά το Lana, με βάση προσωρινή δικαστική διαταγή για χρέη που φέρεται να είχε το ιρανικό πλοίο σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη. Ο τελευταίος δεν ανέφερε το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί αλλά είπε στο Reuters ότι η υπόθεση αφορά απλήρωτα τέλη για υπηρεσίες ρυμούλκησης του ιρανικού πλοίου.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ