Νέα

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αξιοποίηση των λιμανιών - Ο κομβικός τους ρόλος

Τη σημασία της μετάβασης στην έξυπνη ναυτιλία, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με διαδικτυακή του παρέμβαση στο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης (Regional Growth Conference 2022), που διοργανώνεται στην Πάτρα, τονίζοντας ότι βασική του προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση των ελληνικών λιμανιών.

Σύγχρονα λιμάνια συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο υπουργός. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη εγκεκριμένα 45 έργα συνολικής αξίας 205 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών νησιών.

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε πως το υπουργείο δίνει έμφαση σε έργα στα μικρά και μεσαία ελληνικά νησιά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην μετεξέλιξη των ελληνικών λιμανιών.

Τα λιμάνια διαθέτουν τρία κυρίαρχα στοιχεία που αποτυπώνουν τον κομβικό ρόλο τους για την χώρα: πρώτον, διασφαλίζουν την εδαφική συνοχή, δεύτερον είναι στενά συνδεδεμένα με τους αστικούς ιστούς και τρίτον, διαθέτουν ένα πολύ ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα.

Τα λιμάνια αποτελούν ατμομηχανές ανάπτυξης και κομβικός παράγοντας ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε το λιμάνι της Πάτρας σημαντική πύλη της Δυτικής Ελλάδας, με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και λαμπρό μέλλον. Μετά την παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη έλαβε χώρα μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο: «Τα λιμάνια ως οδηγοί της περιφερειακής ανάπτυξης».

Σε αυτήν τονίστηκε πως η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα των ελληνικών λιμανιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, καθώς και για την περιφερειακή συνδεσιμότητα. Ακόμη, αναφέρθηκε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση πως τα ελληνικά λιμάνια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σήμερα, υιοθετώντας καινοτόμες λύσεις, έξυπνα και πράσινα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και ένα προληπτικό και βιώσιμο σχεδιασμό υποδομών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ