Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Πηγή: Eurokinissi

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις της επιχειρηματικότητας, της αγοράς αλλά και της οικονομίας παρουσίασαν χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που αποτελούν και παράγοντες του πολιτεύματος, δηλαδή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώτος στάθηκε περισσότερο στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ανέκυψαν την τελευταία τριετία, ενώ έκανε και κάποιες αναφορές σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η Δικαιοσύνη και η Παιδεία. Παράλληλα προδιέγραψε κάποιες προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, όπως είπε. Αντίθετα, ο δεύτερος επικέντρωσε την ομιλία του στην κριτική της κυβερνητικής πολιτικής, στην οριοθέτηση των διαφωνιών του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ αλλά και σε ένα περίγραμμα θέσεων για την οικονομική πολιτική που υπόσχεται να εφαρμόσει εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε πολλά, τα υπόλοιπα στη δεύτερη τετραετία μας

Στη συζήτηση με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε αρχικά ότι ένα κεντρικό επίτευγμα της κυβέρνησής του είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται, πλέον, από τη διεθνή κοινότητα, ως μια δυσάρεστη ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από τον 12ετή κύκλο ενισχυμένης εποπτείας εκ μέρους των δανειστών μας, καθώς η χώρα εξέρχεται τον Αύγουστο από αυτό το καθεστώς.

Ο δεύτερος κεντρικός στόχος που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο ίδιος προσδιόρισε για το πρώτο εξάμηνο του 2023. «Μπορούμε να κάνουμε άλματα, εφ’ όσον σχεδιάζουμε σωστά δημόσιες πολιτικές» είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης και έφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ψηφιοποίηση του κράτους. Ακολούθως ανέφερε ως εθνικό στόχο τον προσδιορισμό του πού θέλει να βρίσκεται η Ελλάδα το 2030, καθώς το αποτύπωμα των μακροχρόνιων πολιτικών που εφαρμόζονται, δεν φανερώνεται αμέσως αλλά με την πρόοδο του χρόνου.

Μιλώντας για τα προβλήματα που γεννά η ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κρίσεις παράγουν ευκαιρίες, και θύμισε ότι το πρόβλημα της πανδημίας «γέννησε» το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Για τον πόλεμο είπε ότι βιώνουμε σήμερα τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, αλλά απειλούμαστε κι από μια μεγάλη επισιτιστική κρίση. Ήδη έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 4 δεκαετιών, τα επιτόκια ανεβαίνουν γρήγορα, αλλά η Ελλάδα είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες του Νότου λόγω χαμηλών αναγκών αποπληρωμής χρέους και γιατί η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κοινωνικά δίκαιες αλλά και αποτελεσματικές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι επικείμενες ανακοινώσεις για παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι οριζόντιες, ως προς τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην ευνοηθούν, έστω και εμμέσως, όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τρέχουσας επιβάρυνσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στήριξης από τον καιρό της πανδημίας και εντεύθεν αποσκοπεί στο να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός της χώρας για να προσθέσει, όμως, ότι «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα έως το τέλος της 4ετίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση ήλθε και στο χρόνο των εκλογών, οπότε ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόσφατη, κατά μοίρες διαφορετική από προηγούμενες, κυβερνητική διατύπωση πως οι εκλογές «προσδιορίζονται» για την άνοιξη του 2023, αλλά σε άλλη ερώτηση για το αν θα μειώσει το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων απάντησε αυθόρμητα «ε, ας αφήσουμε και κάτι για τη δεύτερη τετραετία μας».

Συναφώς ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης. «Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μία τέτοια μάχη μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία 4ετία, πρόκειται για μία διαρκή μάχη. Στην περίπτωση της περικοπής των αναβολών στις δίκες σηκώνουμε συντεχνιακή σκόνη, θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία πραγματική επανάσταση και ξεκαθάρισε πως για πρώτη φορά σπάζουν τα στεγανά «τα Πανεπιστήμια από τη μία και οι επιχειρήσεις από την άλλη».

Στο τρίτο μέρος της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέματα που έθεσαν με παρεμβάσεις του μέλη του ΣΕΒ, όπως λχ την συνένωση εταιρειών, την ανάδειξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου στις επιχειρήσεις. Γι' αυτό αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όπως λ.χ. τα πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, που συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις της περιοχής, ή τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να δημιουργούν Κέντρα δια βίου μάθησης, αλλά και τη μαθητεία σε επιχειρήσεις που θα πρέπει να απορροφήσουν φοιτητές για να μάθουν στην πράξη την δουλειά που θέλουν να κάνουν. Μιλώντας για νεοφυείς επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι εντυπωσιακό ότι δημιουργούνται εταιρείες που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, παράγουν καινοτομία, απασχολούν «μυαλά» και φέρνουν άλλα από το εξωτερικό… Αυτές οι καινοτόμες εταιρείες έχουν άλλη αντίληψη για την ιδιοκτησία και την εργασία, είναι πολύ κοντύτερα αυτές οι δυο έννοιες, κι αυτό πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: Σκληρή κριτική και προτάσεις μιας άλλης πολιτικής

Από την άλλη πλευρά, η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ εμπεριείχε στοιχεία τόσο κριτικά προς την κυβέρνηση (αλλά και προς ορισμένες θέσεις του ΣΕΒ) όσο και προγραμματικά.

Στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν όταν, ως πρωθυπουργός, δεχόταν κριτική από τον ΣΕΒ, ιδιαίτερα στα ζητήματα της φορολογίας, ιδιαίτερα της φορολογίας των κερδών, των μερισμάτων αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, της αγοράς εργασίας, την κρατική παρέμβαση στην αγορά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «ήταν ορισμένες φορές τόσο έντονη αυτή η κριτική, που έκανε ορισμένους από εσάς να παραβλέπουν και σημαντικές επιτυχίες που δεν ήταν καθόλου δεδομένες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως η έξοδος από την οκταετή επιτροπεία, η ρύθμιση του δημόσιου χρέους, η επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος, η επαναφορά της οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, το απόθεμα έκτακτης ανάγκης των 37 δισ. περίπου ως κάλυψη και ανάχωμα για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους…».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε την κριτική στην… κριτική που του είχε ασκήσει ο ΣΕΒ λέγοντας ότι ακόμα και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ορισμένοι δεν την απέδωσαν σε όσα με πολύ κόπο και θυσίες είχε πετύχει η τότε κυβέρνηση, αλλά την απέδωσαν 3 χρόνια πριν στην κυβερνητική αλλαγή που ακολούθησε αυτές τις σημαντικές επιτυχίες. Ήταν, κάποιοι που έλεγαν ότι η μείωση των spreads οφείλεται στο λεγόμενο «Μητσοτάκης effect». «Σήμερα θέλω να αναρωτηθώ εδώ ενώπιόν σας, αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, τίνος το effect είναι αυτό που τροφοδοτεί σήμερα όλες τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση για τη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης διαπίστωσε ότι τρία χρόνια μετά την αλλαγή κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι οι οικονομικές συνταγές που οδήγησαν της χώρα στη χρεοκοπία δεν είναι ικανές να φέρουν την ευημερία στην ελληνική οικονομία.

Έκανε λόγο για επιλεκτική μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα και τα κέρδη κάποιων εταιρειών, για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για δογματική απουσία του κράτους από τον έλεγχο της αγοράς, για διατήρηση σε επίπεδα φτώχειας του κατώτατου μισθού την πρώτη διετία Μητσοτάκη, προκειμένου να μένει χαμηλό το μισθολογικό κόστος και συμπέρανε ότι «όλα αυτά δεν αποτέλεσαν τελικά συνταγή επιτυχίας. Το αντίθετο».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σήμερα, η χώρα βιώνει τα αποτελέσματα των επιλογών μιας κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία ήδη 3 χρόνια. Αυτά τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, στην ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης και εξαιτίας της πρωτοφανούς έντασης στα γεωπολιτικά, με την Τουρκία. «Η επίδραση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής δυσχεραίνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων και δημιουργεί νέες», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το πλαίσιο της δικής του πολιτικής πρότασης, η οποία κινείται γύρω από την ανάγκη της χώρας για ένα άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάσχεσης του κύματος της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα και γιγαντώνει το παραγωγικό κόστος των επιχειρήσεων με:

  • ρύθμιση των ολιγοπωλιακών κλάδων της οικονομίας,
  • ισχυροποίηση των ρυθμιστικών αρχών και ενίσχυση συμμετοχών σε επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, όπως η ΔΕΗ, και κατάλληλο σχήμα διοίκησης με σαφή πολιτική εντολή για συγκράτηση των τιμών,
  • θέσπιση αυστηρών ελέγχων και κανόνων στην αγορά,
  • θέσπιση πλαφόν στα κέρδη στη χονδρική των παραγωγών ενέργειας,
  • αναστολή -αν χρειαστεί- του χρηματιστηρίου ενέργειας,
  • έμφαση στην προθεσμιακή αγορά και τα διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αλλαγή της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με σχέδιο απεξάρτησης από τον λιγνίτη, με προώθηση της αποκέντρωσης στην παραγωγή ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, νοικοκυριά και ενεργειακές κοινότητες, με προώθηση του μοντέλου που έχει ονομαστεί «prosumer» από το producer και consumer, δηλαδή ταυτόχρονα παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.

Κρίσιμο ζήτημα χαρακτήρισε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη φορολόγηση της περιουσίας στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής μείωσης των ανισοτήτων στη χώρα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρότεινε «να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στη λειτουργία των επιχειρήσεων με απλοποίηση των διαδικασιών. Όσο το δυνατόν πιο απλούς αλλά και κοινούς κανόνες που θα τηρούνται με αυστηρότητα. Και ειδικότερα για τον κλάδο της βιομηχανίας είναι απαραίτητο να ξαναγυρίσουμε στις κλαδικές πολιτικές στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με στόχο σταδιακά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ