Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε εκλογικό πυρετό τα κόμματα - Από 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου η κρίσιμη περίοδος

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

«Μαύρο καλοκαίρι» θα κάνουν τα επιτελεία των κομμάτων αλλά και όλοι όσοι φιλοδοξούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των πολιτικών φορέων για τις επόμενες εκλογές, οι οποίες προεξοφλείται, πλέον, ότι θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, μετά και τη χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» λόγω του προεκλογικού κλίματος που διαμορφώνεται, απάντησε: «Μου είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός».

Η διατύπωση αυτή απέχει πολύ από τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη το προηγούμενο διάστημα περί «εκλογών στα τέλη της άνοιξης» του 2023 και δείχνει τη σαφή πρόθεση του πρωθυπουργού να κρατήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά το καλοκαίρι.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός εδράζεται σε δύο βασικά σενάρια:

  1. Το πρώτο υποστηρίζει διεξαγωγή εκλογών στο διάστημα από 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, έτσι ώστε από τη μια μεριά να αναπτυχθεί μια προεκλογική εκστρατεία ενός μηνός σε πλήρη πόλωση, κάτι που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την κυβερνητική παράταξη, που θέλει να έχει αυξημένα ποσοστά στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο «αυτονόητη» η αυτοδυναμία στις δεύτερες. Παράλληλα πρέπει η πρώτη κάλπη να μη στηθεί μετά τις 2 Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές να γίνουν αρχές Δεκεμβρίου, και να προλάβει να συζητηθεί και να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2023.
  2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει «εξάντληση» των αντιπολιτευόμενων κομμάτων με ένταση της προεκλογικής τους προσπάθειας έως τον Σεπτέμβριο και προκήρυξη εκλογών την άνοιξη. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξουν δύο παράγοντες: Πρώτον, να έχουν συμβεί σοβαρές φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι, που δυνητικά να στρέψουν την οργή της κοινωνίας εναντίον της κυβέρνησης. Τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει εκλογές την άνοιξη, ώστε αυτά τα προβλήματα να ξεχαστούν. Βέβαια, θα καλυφθούν με έναν πιο δύσκολο χειμώνα… Δεύτερον, να υπάρξουν μείζονες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, κυρίως τα ελληνοτουρκικά, με αποτέλεσμα να είναι εθνικά επιβλαβής η προκήρυξη εκλογών και η δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, στο ενδιάμεσο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Η θεώρηση της αντιπολίτευσης

Στην αντίπερα όχθη, η αντιπολίτευση -αξιωματική και ελάσσων- αντιλαμβάνεται το διπλό παιχνίδι της κυβέρνησης με πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο, αλλά ίσως και την άνοιξη, και θεωρεί ότι με την πόλωση ωφελείται κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ (γι' αυτό και η Κουμουνδούρου την επιδιώκει, ενώ η κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο ανταποκρίνεται) ενώ αποδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά μετά να σταθεροποιούνται με πτωτικές τάσεις στο 13%-14% και να μην ανακάμπτουν ακόμα και με το Συνέδριο, την εκλογή από τη βάση της ονομασίας και του συμβόλου του ΠΑΣΟΚ και τη στελέχωση των καίριων κομματικών θέσεων με νέα πρόσωπα. Σε αυτό το πολωτικό «τανγκό για δύο» ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως τρίτος, πρέπει να βρει αντίδοτα…

Κατά τα λοιπά, τον δικό του ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις θα παίξει το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη η χώρα μας προχωρά σε δύο κινήσεις που θα της εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζεται για τους επόμενους 12 μήνες: Από τη μια μεριά εγκαθιστά σε σύντομο χρονικό διάστημα μια νέα πλατφόρμα συλλογής φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και από την άλλη αυξάνει περίπου στο διπλάσιο τις προμήθειες LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις με ελλείψεις ενέργειας και πιθανότητες επιβολής δελτίου στην κατανάλωση ρεύματος, όπως συζητά η Γερμανία. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ