Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΝΑΤΟ: Τα παζάρια Ερντογάν με Μπάιντεν στη Μαδρίτη, το βέτο που αποσύρθηκε και η ελληνική ετοιμότητα

Πηγή: AP

Με μια θεαματική υποχώρηση της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης των δυο σκανδιναβικών χωρών (Σουηδίας και Φινλανδίας) στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε χθες το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. Για ακόμα μια φορά οι μεγαλοστομίες Ερντογάν περί «επιβολής βέτο» στην ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά «πέταξε στο τραπέζι» το χαρτί του βέτο, χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα ουσιαστικό.

Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες είχε αναπτυχθεί ένα διπλωματικό παρασκήνιο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι τουρκικές επιφυλάξεις για τη νέα επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα έφτασε στο σημείο να «ανταλλάσσει» μια συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν με το βέτο. Ζητούσε, με άλλα λόγια, να συγκατατεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης και εκεί, με κάθε επισημότητα, να ανακοινώσει ο «σουλτάνος» την μεγαλόψυχη έγκριση της Τουρκίας στη διεύρυνση.

Από την πλευρά του ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου απαίτησε τα πράγματα να γίνουν αντίστροφα. Δηλαδή συναίνεσε σε μια ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Ερντογάν, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ήδη θα έχει αρθεί η απειλή της Τουρκίας για βέτο και θα έχει προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε άλλη επιλογή και συμφώνησε με την απαίτηση Μπάιντεν. Για την «τιμή των όπλων», συνυπέγραψε με τις πρωθυπουργούς των υπό ένταξη χωρών ένα μνημόνιο συνεργασίας, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ‘τρομοκρατία’, όπως χαρακτηρίζει τις κουρδικές απελευθερωτικές κινήσεις, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας τους στην αμυντική βιομηχανία, αίροντας παράλληλα και τους όποιους περιορισμούς. Για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη συμφώνησαν όπου χρειάζεται να μεταβάλουν την σχετική νομοθεσία τους.

Στην πραγματικότητα η Αγκυρα απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο για… ψίχουλα. Οπως αλλάζει τώρα η νομοθεσία υπέρ των καλύτερων σχέσεων με την Τουρκία, έτσι μπορεί να αλλάξει και μετά από λίγο καιρό, όταν οι δυο χώρες θα είναι κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ. Η επέκταση της συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα, ουσιαστικά πηγαίνει κι άλλο πίσω την υπόθεση της επιβολής εμπάργκο όπλων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής ένωσης προς την Τουρκία, ωστόσο αυτό η Άγκυρα το είχε καταφέρει πριν ο Ερντογάν πάει στην Μαδρίτη, συνεπώς δεν καταγράφεται ως διαπραγματευτικό κέρδος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά

Η αποδοχή Μπάιντεν μιας συνάντησης με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση της Αγκυρας να θέσει -επιθετικά ή λιγότερο επιθετικά…- υπόψη των ηγετών των κρατών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του περί δήθεν «ζητήματος κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» λόγω της μη αποστρατιωτικοποίησής τους. Χωρίς αυτό να αποκλείεται, εκτιμάται στο τέλος της πρώτης ημέρας ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο «ψυχρής αποδοχής» της Τουρκίας στη Σύνοδο και συνεπώς κάθε περαιτέρω αναστάτωση των εργασιών των ηγετών του ΝΑΤΟ θα βαρύνει πολύ πάνω στη διεθνή της εικόνα.

Βέβαια, όλα αυτά ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν τα λογαριάζει και για την επανεκλογή του, μπορεί να κάνει τα πάντα. Πάντως η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι έτοιμη να απαντήσει στο ίδιο ύφος κι ένταση, στο οποίο θα προκληθεί (εάν προκληθεί). Η Ελλάδα δεν θα θέσει θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά αν το κάνει η Τουρκία, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει, δείχνοντας πέρα από κάθε αμφιβολία με στοιχεία και ντοκουμέντα το αβάσιμο των τουρκικών θέσεων και την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ