Νέα
  • ΓΔ: 1445.33 -0.23%
  • Τζίρος: 48,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: To Διεθνές Δίκαιο το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της Ελλάδας

Πηγή: eurokinissi.gr
Πηγή: eurokinissi.gr

Hδη το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών επικαλούνται επτά άξονες, από τους οποίους η Ελλάδα αποκόμισε νέους φίλους και πολλαπλά κέρδη, απλώς και μόνο διότι εφάρμοσε την βασική Αρχή της εξωτερικής της πολιτική: Διάλογος καλόπιστος, και στηριγμένος στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι επτά αυτοί άξονες είναι οι εξής:

1. Το δόγμα «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Απευθύνεται κυρίως σε τρίτους παράγοντες στη διεθνή κοινότητα (στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών της Ευρώπης). Σκοπός της Αθήνας είναι να επιδείξει μια ειλικρινή διάθεση επίλυσης του προβλήματος που υπάρχει με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Έτσι η Άγκυρα δεν μπόρεσε να κατηγορήσει την Αθήνα για «άρνηση διαλόγου», αντίθετα προσήλθε στο τραπέζι των επαφών, όπου φυσικά κυριαρχεί το Διεθνές Δίκαιο και όχι τα πειρατικού τύπου αιτήματα των Τούρκων.

2. Οι διερευνητικές συνεχίζονται από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016. Ποτέ ως τότε η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε να τεθεί ως θέμα οτιδήποτε άλλο εκτός από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτός ήταν ο λόγος διακοπής των συνομιλιών το 2016. Άρα και τώρα αυτές που επανεκκίνησαν θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

3. Η Ελλάδα εφάρμοσε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας με τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όλες αυτές οι χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλβανία) συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας κι έτσι επιλύονται προβλήματα. Υπάρχουν οι παραπάνω αποδείξεις. Όποια χώρα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η χώρα είναι η αιτία που δεν επιλύονται προβλήματα.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την προσέγγιση της Ελλάδας. Το επιχείρημα απευθύνεται σε ηγεσίες κρατών της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα κ.λ.π.) που δεν είναι πρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

5. Η Εξωτερική πολιτική Αρχών με βάση το Διεθνές Δίκαιο οδήγησε σε συμφωνίες Ελλάδος- χωρών του Αραβικού Κόσμου. Πρόκειται για μια περιοχή άλλοτε προνομιακή για την Τουρκία, που λόγω θρησκευτικής συγγένειας και γεωγραφικής γειτνίασης, είχε προνομιακές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής εκ μέρους της Αθήνας ήταν η ενίσχυση της περιφερειακή θέσης της Ελλάδας.

6. Εφαρμογή του Διεθνούς δικαίου έκανε η Ελλάδα και με την απόφασή της  για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νόμου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».

7. Διεθνές Δίκαιο και Στρατηγική της Αποτροπής. Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε  δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Χθες, μάλιστα -αφού ήδη έχει κυρωθεί από τη Βουλή- προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» αξιοποιώντας την παρουσία στη χώρα μας της Γαλλίδα υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί. Φυσικά, όλο αυτό το σκηνικό κάθε άλλο παρά άσχετο ήταν με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο 61ος γύρος των οποίων διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ