Νέα
  • ΓΔ: 868.29 +1.03%
  • Τζίρος: 66,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Rafale: Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας θωρακίζει το Αιγαίο

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών και τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονα έκριναν επιβεβλημένη την προμήθεια του γαλλικού δικινητήριου αεροσκάφους, η ένταξη του οποίου στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ότι θα «κλειδώσει» το Αιγαίο. Τα 18 Rafale, εκ των οποίων τα 6 καινούργια από την γραμμής παραγωγής και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, όχι μόνο θα διατηρήσουν την αεροπορική ελληνική υπεροχή έναντι της Τουρκίας αλλά θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή.

Το επιχειρησιακό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας περνά σε νέα εποχή σε μία κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία να απειλεί ευθέως την κυριαρχία της χώρας μας αλλά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τα Rafale θα τροχοδρομήσουν στα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας μας έχοντας μαζί τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, ένα όπλο, οι δυνατότητες του οποίου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται οι πλέον προηγμένοι στο δυτικό οπλοστάσιο με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ'όλη τη διάρκεια της πτήσης. Εκτός από τον Meteor τα ελληνικά Rafale  θα αξιοποιήσουν και το απόθεμα του οπλοστασίου που φέρουν τα Mirage 2000-5Mk2. Πρόκειται για τους πυραύλους MICA και Exocet και τον υποστρατηγικό πύραυλο  κρούσης SCALP, όπλα για τα οποία θα απαιτηθεί η επαναπιστοποίηση τους. Η ταυτόχρονη παρουσία των 18 Rafale και των Mirage 2000-5Mk2 σε απόλυτες διαθεσιμότητες ύστερα από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης τους θα αποτελέσουν τον γαλλικό επιχειρησιακό βραχίονα κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ήδη προβληματίζει την Αγκυρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ / Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Ο Ελληνας πρωθυπουργός με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ / Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Συνεργασία για τρίτη φορά

Μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αγορά των αεροσκαφών εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, και πρόσθεσε ότι είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.

«Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών. Επομένως, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας.  Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημαντική η στήριξη

Τέλος αναφέρθηκε στον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξήρε την στήριξη της Γαλλίας κάνοντας έναν παραλληλισμό με το παρόν. «Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Οχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως. Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου. Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα" κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

«Να συμβάλουμε στην προστασία των συμπολιτών μας»

Απο την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλύ επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο, και η στρατηγική εταιρική σχέση «για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας».
Η γαλλίδα υπουργός είπε επίσης ότι το πρόγραμμα συνεργασίας θα είναι ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι αεροπορίες των δυο χωρών θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες, ενώ υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. 

«Αλλά και στη συνέχεια  καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη» είπε με νόημα η γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ