Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι παράλληλοι μονόλογοι Μητσοτάκη-Τσίπρα και ο γρίφος των εκλογών

Μια αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών με «ελεγχόμενη ένταση» παρακολουθήσαμε χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, κυρίως ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ως συνήθως, περισσότερο με παράλληλους μονολόγους και λιγότερο με πραγματικό διάλογο.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στα απανωτά ερωτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραπομπή δύο κορυφαίων υπουργών του (Παππάς και Παπαγγελόπουλος) στη Δικαιοσύνη, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στις επανειλημμένες ερωτήσεις Τσίπρα για το αν θα ζητήσει μια συγγνώμη για τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε παλαιότερα εναντίον δημοσιογράφων για την υπόθεση Novartis, τους οποίους τελικά η Δικαιοσύνη απάλλαξε.

Η είδηση της χθεσινής κοινοβουλευτικής αναμέτρησης είναι η ρητή επανάληψη εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη της διαβεβαίωσής του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κάτι που κάνει -κατά γενική ομολογία- πολύ πιο δύσκολη την προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Αυτό ανατρέπει σχέδια, κομματικούς υπολογισμούς, πλάνα εκλογικής επικράτησης υποψηφίων βουλευτών σε όλη την Ελλάδα κ.λπ. Κυρίως αναδεικνύει στον δημόσιο διάλογο την παράμετρο ότι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, από όλες τις απόψεις, μπορεί να είναι προεκλογικός, οπότε μένει να δούμε πόσο και πώς θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατά τα λοιπά, από τη χθεσινή κοινοβουλευτική αναμέτρηση Μητσοτάκη - Τσίπρα κρατάμε:

1. Διαγκωνισμός για τα πρωτεία της κοινωνικής ευαισθησίας

Ο πρωθυπουργός, που προκάλεσε τη συζήτηση, αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του και δείχνουν την κοινωνική του ευαισθησία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες που αποδεικνύουν, όπως είπε, τη μέριμνα για την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας:

  • Πρώτον, οι παρεμβάσεις στον τομέα της απασχόλησης που οδήγησαν σε πολύ μεγάλη μείωση της ανεργίας.
  • Δεύτερον, οι πολιτικές του για καλύτερες αμοιβές αλλά και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται.
  • Τρίτον, οι παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια στον εργαζόμενο τους κόπους του όταν αυτός αποσύρεται, και
  • Τέταρτον, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία ήδη ξεκίνησε από τις αρχές αυτής της εβδομάδας να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους.

Και αφού τα περιέγραψε αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε προς τον ΓΓ του ΚΚΕ και επικαλέστηκε το γνωστό σύνθημα του κόμματος αυτού: «Μιλάμε συνεπώς για μια ριζική μεταβολή που πράγματι, κ. Κουτσούμπα, εδώ είναι "ο νόμος του εργάτη", όπως λέει και το δικό σας σύνθημα».

Πριν ξεκινήσει την απάντησή του στο θέμα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δεν άκουσε πέντε λέξεις από το στόμα του πολιτικού του αντιπάλου: «Δεν είπατε τη λέξη "ακρίβεια", δεν είπατε τη λέξη "πληθωρισμός", δεν είπατε τη λέξη "βενζίνη", δεν είπατε την λέξη "πανδημία" και δεν άκουσα τις λέξεις "σκευωρία" και "Novartis". Δεν τις άκουσα».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ανασκεύασε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού με πρώτη την υιοθέτηση του συνθήματος του ΚΚΕ: «Μας είπατε εσείς ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, εσείς που φέρατε νομοσχέδια εδώ με το "καλημέρα" για να καταργήσετε όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, που καταργήσατε στην ουσία το οκτάωρο, που έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους. Το 35% των εργαζομένων σήμερα είναι με μερική και επισφαλή απασχόληση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Επιστροφή στα σενάρια εξάντλησης της τετραετίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσδιορίσει, εν τέλει, τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, λέγοντας ότι αυτό το παιχνίδι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει. για να προσθέσει ότι με αυτή την εκκρεμότητα ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση που καταφέρνει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας στον τόπο.

«Εμείς ζητάμε εδώ και έξι μήνες εκλογές. Και τις ζητάμε διότι η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο από τις πολιτικές σας. Γιατί αποδεικνύεστε μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης. Διότι δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών και κάθε μέρα που περνάει φορτώνετε με ολοένα και περισσότερα βάρη και τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση», είπε και ακολούθως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να «μαδά τη μαργαρίτα».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» περιμένοντας τις εκλογές, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αντιληφθεί ότι ένας στους δύο με την απλή αναλογική δεν θα επανεκλεγεί, γι' αυτό και έχουν βάλει μαύρες πλερέζες.

Αποκαλυπτικός ήταν στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είπε ρητά ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία: «Οι εκλογές -θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», ήταν η αποστροφή της ομιλίας του.

3. Σκιαμαχίες για την υπόθεση Novartis

Ήδη από την αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, επικεντρώνοντας τις αναφορές του στην απαλλαγή των δημοσιογράφων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση και είχαν κατηγορηθεί στο δημόσιο διάλογο ότι είχαν μετάσχει στη «σκευωρία» Novartis. Για αυτούς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς από το βήμα του Κοινοβουλίου, και χθες ο κ. Τσίπρας ζήτησε για ακόμα μια φορά από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς.

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε η αναφορά Μητσοτάκη στην υπόθεση, καθώς ο πρωθυπουργός στάθηκε κυρίως στην παραπομπή των κ. Παππά και Παπαγγελόπουλου για αδικήματα που (ειδικά για τον δεύτερο) αφορούν και στην υπόθεση Novartis. Συγγνώμη δεν ζήτησε, αλλά ρώτησε τον κ. Τσίπρα εάν εκείνος θα ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο που καθόταν στα κυβερνητικά έδρανα και το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση, πριν αρχειοθετηθεί από τη Δικαιοσύνη.

4. Βολές κατά ριπάς

Στους διαξιφισμούς μεταξύ των δύο μονομάχων, ξεχώρισαν επίσης χθες οι αναφορές τους στο 2015 -με την ενεργό συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών-, με τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί να συνδέσει την τότε περίοδο με την προοπτική επανάληψης της συνύπαρξης Τσίπρα - Βαρουφάκη σε μια μελλοντική κυβέρνηση, και τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι «τη χώρα που εσείς οδηγήσατε σε ράλι ύφεσης το 2012-2014, εμείς καταφέραμε να την οδηγήσουμε σε έντεκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Μας παραδώσατε το 2015 συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατομμύρια ευρώ. Σας παραδώσαμε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραλάβαμε κίνδυνο φτώχειας στο 22,5% και τον μειώσαμε στο 17%...».

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά μας θέματα με επίκεντρο το «διπλωματικό Βατερλό», όπως το έχει χαρακτηρίσει, του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αλλά και την υπόσχεση Μπάιντεν για αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας, την ώρα που εμείς ως χώρα έχουμε εκτεθεί στέλνοντας βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι θα ήμασταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα είχε στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησής του η χώρα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στα «ελαφρά» θέματα της χθεσινής κόντρας περιλαμβάνονται και οι αναφορές στον Τζορτζ Όργουελ, με τον κ. Τσίπρα να φέρνει το όνομα του γνωστού συγγραφέα στην κοινοβουλευτική συζήτηση, τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι στην πορεία της ζωής του ο Όργουελ έπαψε να είναι αριστερός και τον κ. Κουτσούμπα να καταγγέλλει ότι ο γνωστός συγγραφέας υπήρξε καταδότης.

Μετά το τέλος της πεντάωρης, περίπου, συνεδρίασης, το κεντρικό ερώτημα της εποχής παραμένει αναπάντητο και μάλιστα εξελίσσεται σε γρίφο: Πότε, τελικά, θα γίνουν οι εκλογές;

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ