Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το υπουργείο Ανάπτυξης ψηφιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας

Νομισματικό Μουσείο / Πηγή: EUROKINISSI - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Νομισματικό Μουσείο / Πηγή: EUROKINISSI - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Με δύο προγράμματα, ύψους 33 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισάγει τις νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Στόχος είναι η μετάβαση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας στην ψηφιακή εποχή, αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση και επέκταση του αποτυπώματος του ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο κόσμο.

Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου, που αφορά σε πολιτιστικά αγαθά όπως, ακίνητα και κινητά μνημεία, συλλογές, τεκμήρια, αρχεία και χώρους πολιτισμού, που χρονολογούνται από το έτος 1830 και μετά καθώς και η ανάπτυξη και διάθεση σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο κοινό.

Το μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα της χώρας παραμένει ψηφιοποιημένο σε περιορισμένο βαθμό. Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση των μνημειακών συλλογών και μνημείων λαμβάνει κεντρική πολιτιστική σημασία: αφενός η επίσκεψη μουσείων και μνημειακών χώρων έχει επεκταθεί – κι εν μέρει μετατοπιστεί – στον κυβερνοχώρο, αφετέρου η ψηφιοποίηση συλλογών ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες αξιοποίησης και προβολής των σχετικών τεκμηρίων.

Η δράση, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αποσκοπεί στην ένταξη ενός σημαντικού όγκου του πολιτιστικών μνημείων της χώρας στη νέα αυτή πραγματικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς είναι να δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και να έχουν στον καταστατικό σκοπό ή στις ιδρυτικές τους πράξεις αρμοδιότητες που αφορούν στον πολιτισμό, είτε να έχουν στην κυριότητά τους συλλογές νεότερου ή σύγχρονου πολιτισμού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιό του προγράμματος, κάθε φορέας-κάτοχος συλλογής ή διαχειριστής μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασία που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να:

  • ψηφιοποιήσει τη συλλογή ή/και τα ακίνητα μνημεία που έχει στην κατοχή του με υψηλές προδιαγραφές,
  • τεκμηριώσει την ψηφιοποιούμενη συλλογή με αυστηρές προδιαγραφές επιστημονικής επάρκειας,
  • δημιουργήσει δομή ευρετηρίασης, απόθεσης και διάθεσης της ψηφιοποιημένης συλλογής,
  • δημιουργήσει εικονικό μουσείο, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η επίσκεψη του συνόλου του ψηφιοποιηθέντος υλικού ή χώρου, μαζί με την τεκμηρίωσή του, με σαφή χωρική, χρονική και σημασιολογική σήμανση και αντίστοιχη δυνατότητα πλοήγησης, ενώ στο πλαίσιό του θα μπορεί να υλοποιήσει πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (π.χ. εφαρμογές eticketing),
  • χρησιμοποιήσει το Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud) για τη φιλοξενία των σχετιζομένων εφαρμογών και τη διασφάλιση των υψηλών προδιαγραφών αποθήκευσης, ασφάλειας και διάθεσης του σχετικού υλικού.
  • να διαθέσει τα μεταδεδομένα και τα αρχεία προεπισκόπησης της ψηφιοποιημένης συλλογής στον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακών Πολιτιστικών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου.

Στο μεταξύ, ανάλογη είναι και η δράση με τον τίτλο, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», που απευθύνεται σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Στόχος της είναι η διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της με την ανάπτυξη καινοτόμου ψηφιακού περιεχομένου, που θα μπορεί να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Με γνώμονα την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξωστρέφειας του πολιτιστικού περιεχομένου, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν εργασίες συντήρησης, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ταξινόμησης καθώς και ανάπτυξης μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών με χρήση open source λογισμικού και open data περιεχομένου.

Η δράση αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος:

  • της ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος και των πολιτιστικών πόρων της χώρας, μέσω της δυναμικής τους παρουσίας στο διαδίκτυο, καθώς και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του φυσικού χώρου.
  • (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία, μνημεία κ.α.),
  • των χρηστών των ψηφιακών υπηρεσιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της διάθεσης πλούσιου πολιτιστικού περιεχομένου.
  • της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσω της διάδοσης και της προβολής του σχετικού ερευνητικού έργου στο ευρύ κοινό, της διάθεσης πλούσιας και έγκυρης πληροφορίας και της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία που παρέχουν νέες ευκαιρίες στους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
  • της ενίσχυσης του Πολιτιστικού Τουρισμού με τη δημιουργία ενός εμπλουτισμένου τουριστικού προϊόντος με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής, σε έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενίσχυση της ελκυστικότητας συγκεκριμένων ελληνικών προορισμών και εμπλουτίζοντας την αλυσίδα αξίας Πολιτισμού – Τουρισμού.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ