Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Σμυρλής: Η αξιοπιστία της Ελλάδας αναγνωρίζεται και με επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία

Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας

Στην ιδιαίτερη σημασία που προσέδωσε ο Πρίγκιπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας στην επίσκεψή του στην Ελλάδα και την στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Ήταν μια καλή επίσκεψη διότι με την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρουσία του στην Ελλάδα για δύο ημέρες ο Πρίγκιπας-Διάδοχος προσέδωσε σε αυτή ιδιαίτερη σημασία" είπε ο κ. Σμυρλής και πρόσθεσε: "Επίσης, έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις και μεταξύ των Υπουργών των δύο χωρών και μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και ο Πρίγκιπας-Διάδοχος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα για αυτόν είναι πολύ σημαντική. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι αυτή που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη και άρα μας δίνει έναν ρόλο που αναγνωρίζει όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να είναι αξιόπιστη. Αυτή η αξιοπιστία αναγνωρίζεται και με χρήματα πλέον, και με επενδύσεις».

Ειδικότερα ο κ. Σμυρλής εξήγησε ότι "κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θεσμοθετήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατιωτικής Συνεργασίας, αναβαθμίζοντας τις διπλωματικές μας σχέσεις, ακόμη περισσότερο", ενώ εξήρε την υπογραφή έντεκα διακρατικών συμφωνιών που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, των επενδύσεων, της αμυντικής βιομηχανίας, του πολιτισμού και, για πρώτη φορά, την υπογραφή δεκαέξι επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ερωτηθείς για το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε στον τομέα της ενέργειας, ο ΓΓΔΟΣΕ διευκρίνισε ότι: «Η Σαουδική Αραβία έχει ένα πρόγραμμα, το λεγόμενο ‘Όραμα 2030', που περιλαμβάνει πολύ μεγάλα έργα. Ένα εξ αυτών είναι η παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξαγωγή ρεύματος. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα διερευνήσουν το πώς αυτό το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα σε πολύ φτηνή-ανταγωνιστική τιμή και η Ελλάδα να γίνει ένα hub, το οποίο θα μεταφέρει μέσω καλωδίου πράσινη ενέργεια από τη Σαουδική Αραβία σε όλη την Ευρώπη. Διερευνάται επίσης πόσο γρήγορα μπορεί να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο».

Για την διακρατική συμφωνία στον τομέα της άμυνας, ο κ. Σμυρλής ανέφερε ότι: «Υπάρχει αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Συμφωνήθηκε βάσει Μνημονίου που υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας πώς θα γίνονται εκπαιδεύσεις και συνέργειες, ώστε να εμβαθύνουμε την στρατηγική μας σχέση».

Για την υπογραφή της συμφωνίας για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων "East to Med Data Corridor", ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι "λόγω της μεγάλης σημασίας της, η συμφωνία αυτή υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των συμβαλλόμενων επιχειρήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των δύο ηγετών" . Και πρόσθεσε: "Το μέλλον είναι η μεταφορά δεδομένων. Αποτελεί μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης της οικονομίας των χωρών. Μέσα από αυτή τη συμφωνία κερδίσαμε η Ελλάδα να είναι το hub που θα μεταφέρει τα δεδομένα στην Ευρώπη από την Ασία. Πρόκειται για ένα καλώδιο που θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη, θα διέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, θα περνά από την Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα καταλήγει στη Γένοβα και θα τροφοδοτεί με δεδομένα όλη την Ευρώπη».

Ειδικότερα εξήγησε ότι "αυτή την στιγμή έχουμε διαμορφώσει τη διαδρομή έτσι ώστε να πρέπει εδώ να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι για τα δεδομένα, χώροι φιλοξενίας των δεδομένων. Αυτό συνδέεται και με τη μεγάλη επένδυση της Microsoft με τα data centers που γίνονται στην Αττική. Με ένα τέτοιο καλώδιο όμως που θα μεταφέρει δεδομένα, χρειαζόμαστε παραπάνω data centers. Δημιουργούμε δηλαδή εδώ ένα hub που σημαίνει ότι θα έρθουν και άλλες εταιρείες να κατασκευάσουν data centers στην Ελλάδα. Πέραν όμως των οικονομικών ωφελειών η χώρα, παίρνει άλλη αξία και σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, διότι μετατρέπεται στο σημείο που σταματούν τα δεδομένα και συνδέονται όλες οι χώρες».

Για τις υπόλοιπες δεκαέξι ιδιωτικές συμφωνίες που υπογράφησαν και την οικονομική τους αποτίμηση, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες, την πράσινη ενέργεια, τη μεταφορά ενέργειας, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ο.κ., την αμυντική βιομηχανία και τη ναυτιλία. Συνολικά οι ιδιωτικές συμφωνίες που υπογράφησαν, αποτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων και σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ οι υπόλοιπες δεκαέξι.

Τέλος ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για απευθείας επενδύσεις των Σαουδαράβων στην Ελλάδα, ο κ. Σμυρλής, απάντησε ότι: «Βεβαίως υπάρχει. Ως Πρόεδρος της Enterprise Greece - του φορέα για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα- δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο για επενδύσεις και στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, της υδατοκαλλιέργειας και της τεχνολογίας στα αγροτικά προϊόντα, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων για τους Σαουδάραβες είναι πολύ σημαντική».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ