Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο «κοριός» στον Νίκο Ανδρουλάκη πυροδοτεί πολιτικές συγκρούσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η πραγματικά πολύ σοβαρή καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι κάποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν το τηλέφωνό του αποτελεί το βασικό θέμα του δημόσιου διαλόγου τα τελευταία τρία 24ωρα.

Ταυτόχρονα, έχει κινητοποιήσει τόσο τις δικαστικές Αρχές, με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, με την εσπευσμένη σύγκληση χθες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αιχμές από Ανδρουλάκη

Παρά την άμεση, όμως, θέση σε κίνηση των θεσμών που οφείλουν να διερευνήσουν αυτή την καταγγελία, η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να την κρατά στην κορυφή της επικαιρότητας, αφήνοντας αιχμές για το πολιτικό σύστημα. «Φανταστείτε τι θα είχε γίνει εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε στον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα» ήταν τα λόγια του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τι παραπάνω θα είχε γίνει τις πρώτες ημέρες μιας τέτοιας καταγγελίας, αν θύματα ήταν οι δύο πολιτικοί ηγέτες που ανέφερε. 

Αλλωστε, υπάρχει το πολιτικό προηγούμενο των παρακολουθήσεων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και μάλιστα σε μια περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτή η υπόθεση άνοιξε και έκλεισε αρκετές φορές, αρχειοθετήθηκε και στη συνέχεια βγήκε από το αρχείο της Δικαιοσύνης, με δυο λόγια διερευνάτο επί περισσότερο από μία δεκαετία.

Η επιχείρηση «εργαλειοποίησης» της υπόθεσης Ανδρουλάκη από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την οποία σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες κυρίως του κυβερνητικού μετώπου, αλλά και κάποιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει ότι η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη και των συνεργατών του είναι να «ορθώσουν» τείχη τα οποία θα ξεπερνούν τις συνήθεις αντιπαραθέσεις της καθημερινής πολιτικής διαπάλης μεταξύ του κόμματός του και της κυβερνητικής παράταξης.

Σε αυτή την επιχείρηση εντάσσεται και η άποψη που εξέφρασαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της επιχείρησης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και οι μεγαλοστομίες ότι «η υπόθεση αυτή είναι ζήτημα Δημοκρατίας και σε τέτοια ζητήματα το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει εκπτώσεις». «Δηλαδή ποιος κάνει εκπτώσεις;», αναρωτήθηκαν κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν πίσω από τέτοιες δηλώσεις την επιχείρηση «δομικού» διαχωρισμού του ΠΑΟΣΚ από τη Νέα Δημοκρατία, με απώτερο σκοπό το κλείσιμο κάθε συζήτησης σχετικά με πιθανή μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. «Διότι», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι διαφορετικό να λες ότι δεν συνεργάζεσαι επειδή έχεις πολιτικές διαφορές, κάτι που δύσκολα πείθει την κοινή γνώμη, και εντελώς διαφορετικό ότι δεν συνεργάζεσαι επειδή έχεις θεμελιώδεις διαφορές σε θέματα Δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί σοβαρό λόγο για να μη μετάσχουν δύο κόμματα στην ίδια κυβέρνηση συνεργασίας».

Διαχωρισμός και με ΣΥΡΙΖΑ

Κάτι αντίστοιχο πιστεύουν ότι θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο και με την επιχείρηση σαφούς και, όπως λένε παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, «δομικού» διαχωρισμού των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί θα βρεθεί μια διαφορά που θα ξεπερνά τη συνήθη πολιτική διαφωνία δύο κομμάτων, προκειμένου να οριοθετηθεί με σαφήνεια ο χώρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με εκείνον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτού του είδους οι «δομικές» διαφορές εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αυτόνομη πορεία και απεμπλοκή του από τα διλήμματα στα οποία το ωθούν οι δύο «μεγάλοι» ως προς το σε ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετάσχει ως ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη η παραμονή εκτός κυβερνητικών σχημάτων μετά τις επόμενες (διπλές) εκλογές, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις επιστροφής του στη θέση του ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες του πολιτικού μας συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση της επιχείρησης παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για αυτές τις «τομές» στις επιθέσεις «φιλίας» που εξαπολύουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να πιέσουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και να το κάνουν μετεκλογικά λιγότερο ανθεκτικό στις πιέσεις για είσοδο σε κυβέρνηση συνεργασίας. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ