Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων με την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού Ανδρουλάκη

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Πηγή: Eurokinissi

Καθώς έχουμε εισέλθει, πλέον, στον Αύγουστο όπου κυριαρχούν, παραδοσιακά, τα «μπάνια του λαού», και ως τώρα μεγάλες πολιτικές ειδήσεις δεν υπάρχουν, τα κόμματα επενδύουν -το καθένα με διαφορετικό σκεπτικό και επιδιώξεις- στην καταγγελία που έκανε πριν από περίπου μια εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του.

Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη έθεσε σε κίνηση τους δικαστικούς μηχανισμούς με την παραλαβή της από την Εισαγγελία, ενώ η επιστολή Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης οδήγησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο, τα κόμματα φαίνεται ότι παράλληλα με την εξέλιξη της διαλεύκανσης, κάνουν το καθένα τους δικούς του υπολογισμούς για το ποια οφέλη και ποιες ζημίες μπορεί να έχει από τη συντήρηση του θέματος στην κορυφή της επικαιρότητας.

ΠΑΣΟΚ: Η πρωτοβουλία των κινήσεων του ανήκει

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι μόνο κερδισμένο θα βγει εάν συντηρήσει το θέμα με την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

  • Πρώτον, θέλει να ταυτίσει την πολιτική του πράξη με την έμφαση στη διαφάνεια, καθώς αυτό αποτελεί παραδοσιακά προνομιακό πεδίο για το κόμμα, από τότε που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
  • Δεύτερον, του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν πολιτικό «τοίχο» με την κυβερνητική παράταξη, κάνοντας πολύ πιο δύσκολη τη συζήτηση για πιθανή συγκυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν επιτύχει την αυτοδυναμία, την οποία επιδιώκει.
  • Τρίτον, είναι αυτό που ορίζει την πολιτική ατζέντα, είναι οι δικοί του εκπρόσωποι που ανοίγουν τις συζητήσεις στα πάνελ των τηλεοπτικών παραθύρων, είναι τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που δίνουν τον τόνο των συζητήσεων μεταξύ των βουλευτών στα διακομματικά τηλεοπτικά «παράθυρα».

Από την άλλη, η εσπευσμένη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Βουλής και να του ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δημιουργεί μια δυσκολία στη συντήρηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ του θέματος αυτού στην κορυφή της επικαιρότητας. Περισσότερο το επιτυγχάνει επειδή στις πρώτες μέρες του Αυγούστου δεν υπάρχει η μεγάλη πολιτική είδηση, παρά επειδή πράγματι υπάρχει τεράστια αναστάτωση, όπως θέλει να πιστεύει το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.

Νέα Δημοκρατία: Γρήγορα θα ξεφουσκώσει το θέμα

Αντίθετες με εκείνες του ΠΑΣΟΚ είναι οι επιδιώξεις της κυβερνητικής παράταξης: Η Νέα Δημοκρατία έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει το θέμα σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, στην καταγραφή της επικαιρότητας. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τον κ. Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Κ. Τασούλα την επείγουσα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συνεκλήθη και συζήτησε το πρόβλημα, παράλληλα με τη λειτουργία του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, δηλαδή του εισαγγελέα.

Με αυτές τις κινήσεις η Νέα Δημοκρατία υποχρέωσε το ΠΑΣΟΚ να συντηρεί το ζήτημα στην επικαιρότητα με επιχειρήματα του τύπου «το κλίμα στην επιτροπή της Βουλής ήταν ότι η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει», «η ατμόσφαιρα μυρίζει συγκάλυψη» κ.λπ., που βέβαια δεν εδράζονται σε ουσιαστικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Η οδός Πειραιώς θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της και ότι η υπόθεση δεν θα κρατηθεί στην επικαιρότητα για πολύ καιρό, λόγω έλλειψης πραγματικών στοιχείων που θα την καθιστούσαν σκάνδαλο.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτωπο κατά της κυβέρνησης

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» στη διατήρηση αυτής της υπόθεσης στην κορυφή της επικαιρότητας να της δίνεται η ευκαιρία για δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Η κριτική που αναπτύσσει η Κουμουνδούρου προς το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά προς τον κ. Μητσοτάκη είναι παρόμοια με εκείνη του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού Ανδρουλάκη, κι αυτό -εκτιμούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- φέρνει τα δύο κόμματα πιο κοντά. Πόσο πιο κοντά και πόσης διάρκειας θα είναι αυτή η προσέγγιση, μένει να τα δούμε στην πορεία και ειδικότερα μετά την επιστροφή των πολιτών από τις παραλίες…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ