Νέα
  • ΓΔ: 1421.84 +0.30%
  • Τζίρος: 33,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών τη Δευτέρα - Ο πρωθυπουργός παίρνει θέση για το μείζον θέμα

Τη Δευτέρα θα πάρει θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το θέμα των υποκλοπών, υπό το βάρος των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του στενού του συνεργάτη, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση τη Δευτέρα για το μείζον θέμα που προκαλεί πολιτικό σεισμό.

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ μετά τις δύο παραιτήσεις, που έφεραν κραδασμούς στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δεν θα περιμένει το άνοιγμα της Βουλής, αλλά θα δώσει απαντήσεις για όσα καταλογίζονται σε σχέση με τις παρακολουθήσεις στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. 

Ο Παναγιώτης Κοντολέων, μάλιστα, παραιτήθηκε κατόπιν «λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» - όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση - δηλαδή των νόμιμων παρακολουθήσεων που γίνονται για λόγους - π.χ. - εθνικής ασφάλειας. 

Δεδομένου ότι η παραδοχή «λανθασμένων ενεργειών στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» ενέχει και την διάσταση της ανάληψης ευθύνης για παρακολουθήσεις που έγιναν ως μη όφειλαν να γίνουν, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να δώσουν τις εξής διευκρινίσεις: 

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά, θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν πάντα πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντίθετα, η ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Δημητριάδη, που προηγήθηκε, έγινε χωρίς άλλα σχόλια από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αργότερα το απόγευμα, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου παραδέχθηκε πως το επίμαχο τηλέφωνο που παρακολουθούσε η ΕΥΠ με εισαγγελική άδεια ήταν πράγματι του νυν Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Με την ίδια δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «ναι» και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά και στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. 

Σφοδρές, όπως αναμενόταν, είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη ζητήσει εξεταστική επιτροπή. 

Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις σε Μαξίμου - ΕΥΠ και οι επιλογές Μητσοτάκη

Όπως έγραφε νωρίτερα το πρωί η «Η», αμέσως μετά την διπλή παραίτηση -βόμβα τα τηλέφωνα (και τα σενάρια) «πήραν φωτιά», καθώς πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι αναρωτιούνταν πόση «ουρά» έχει αυτό το θέμα, πόσες και ποιες πολιτικές εξελίξεις θα δρομολογήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του επέρριψε ολόκληρη την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η παραίτηση Δημητριάδη συνιστά ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις «ζήτημα Δημοκρατίας».

Το απόγευμα ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε επί δέκα ημέρες να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του για την απόπειρα παρακολούθησής του, και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

Μετά τις δυο παραιτήσεις και την αναστάτωση που προκάλεσαν σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του δώσει εξηγήσεις. Αργότερα η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη…».

Ήδη υπάρχει ένα κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνοψίζεται στην τελευταία φράση των δηλώσεων Ανδρουλάκη, «όλα στο φως». Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για το κρούσμα της παρακολούθησης, ενώ αναμένεται να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι επιλογές Μητσοτάκη

Με δεδομένο ότι από χθες η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, η οποία προφανώς αναμένεται να ενταθεί κατά τις προσεχείς ημέρες, όλοι περιμένουν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης, η οποία θα βαίνει κλιμακούμενη. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

  1. Εξεταστική Επιτροπή: H τελική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να είναι ότι δεν θα ανατραπεί η πρωθυπουργική στρατηγική και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές χθες το απόγευμα) χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυτό να αλλάξει. Έτσι, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσημα με τη δήλωσή του, είναι μια λύση που υιοθετήθηκε σύμφωνα με την χθεσινή βραδινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Το αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι θα «σέρνεται» επί πολύ καιρό αυτή η υπόθεση και θα δίνει, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τροφή σε όσους επενδύουν στην τοξικότητα, να παίζουν το παιχνίδι τους. Επίσης η υιοθέτηση της πρότασης Ανδρουλάκη για Εξεταστική Επιτροπή ίσως αποτελέσει και μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει μετατραπεί σε χάσμα. Βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης, στην κατά μέτωπο επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης, που κάνει τις όποιες πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας πραγματικά απειροελάχιστες, φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου, όταν είπε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την υπόθεση».
  2. Ανασχηματισμός: Μια δομική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που ίσως θα επηρεάζει και τη θέση της ΕΥΠ στην διοικητική πυραμίδα είναι επίσης μια πρόταση που «έπεσε» χθες στο πρωθυπουργικό τραπέζι. Ωστόσο, το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στον (εκάστοτε) πρωθυπουργό για προφανείς λόγους εθνικής ασφάλειας. Παρεμπιπτόντως, κάποια στελέχη του Μαξίμου θύμιζαν και παλαιότερες καταγγελίες για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο τότε η Υπηρεσία αυτή δεν υπαγόταν κατ’ ευθείαν στον πρωθυπουργό.
  3. Εκλογές: Η πρόταση έγινε από εκείνα τα στελέχη που πιστεύουν ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα (από κάθε άποψη) η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «σέρνει» και την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία οι πολιτικοί της αντίπαλοι - ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ - θα κρατούν «ζεστή» και θα τη συνδέουν με την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα «εφιαλτικό» κλίμα για την κυβέρνηση. Άλλωστε η προκήρυξη εκλογών μπορεί να λειτουργήσει «σε δεύτερο χρόνο» ακόμα και μετά την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής. Ωστόσο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική, η εναλλακτική των εκλογών αποδυναμώνεται. Η πρόταση αυτή, πάντως, ενισχύθηκε κι από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την ηθική νομιμοποίηση» μετά τη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων και τις παραιτήσεις που ακολούθησαν.

Από τις τρεις αυτές επιλογές, είναι ακόμα άγνωστο ποια θα επιλέξει εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, ή αν θα καταλήξει σε κάποια άλλη λύση, που αυτή την ώρα παραμένει απροσδιόριστη. Πάντως το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» και οι εξελίξεις αναμένονται αλυσιδωτές από εδώ και πέρα…

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπό το βάρος των υποκλοπών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ελληνικό Watergate.

Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση, που ζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, υπό το βάρος των παρακολουθήσεων στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει: "Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή – αυτονόητη η Εξεταστική, δέσμευση για Προανακριτική

Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.

Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του". 

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ :Πόσα γνώριζε ο Ελληνας πρωθυπουργός και από πότε;

«Αποκαλύφθηκε χθες ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Έλληνα Ευρωβουλευτή μάλιστα την περίοδο -δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό- που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος σε σημερινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1 προσθέτοντας ότι «παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης το alter ego του Πρωθυπουργού, συγγενής και στενός συνεργάτης του. Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, για τα μάτια του οποίου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε μόνη της τη μείωση των τυπικών προσόντων ώστε η επιλογή του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, να τοποθετηθεί σε αυτή τη νευραλγική θέση».

«Η ΕΥΠ ανήκει στο στενό πυρήνα του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους», στο γραφείο του Πρωθυπουργού και πολιτικός προϊστάμενος της είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όταν η ΕΥΠ προχωρά σε παρακολουθήσεις σημαινόντων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων, το ελάχιστο που πρέπει να πράξει είναι να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο.

Πόσα γνώριζε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από πότε; Αυτό το καίριο ερώτημα δεν θα απαντηθεί όπως θέλει η κυβέρνηση αλλά όπως ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάζοντας τη στάση των κυβερνητικών στελεχών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μάντζος είπε «αυτή τη φορά ο κ. Γεραπετρίτης ας έρθει πλάι στον Διοικητή της ΕΥΠ και ας πει όλη την αλήθεια που δεν είπαν εννέα ημέρες πριν, ενώ χθες έψαχνε με sms τον κ.Ανδρουλάκη να τον ενημερώσει για κάτι που ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης εδώ και μέρες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ