Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο - Τακτικές και κομματικοί στόχοι

Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής / Πηγή: Intime

Οπως αναμενόταν, η έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και αφορά στην επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και στο θέμα των υποκλοπών, έκανε το πολιτικό θερμόμετρο να «χτυπήσει κόκκινο».

Παρά το ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αφορούσε αποκλειστικά και μόνον την έγκριση της τοποθέτησης του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επεκτάθηκε, ενώ σφοδρή υπήρξε η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση του απορρήτου της συνεδρίασης, όπως επιβάλλεται όταν συζητούνται θέματα μυστικών υπηρεσιών.

Ανάλογο κλίμα έντασης, με οξείες τοποθετήσεις και συνεχείς διακοπές αναμένεται να παρακολουθήσουμε και αύριο, στην αίθουσα της Ολομέλειας, οπότε συνεδριάζει η Βουλή με εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Οι επιδιώξεις κάθε κόμματος είναι διαφορετικές, και γι' αυτό η πολιτική μάχη -που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με την εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Οι επιδιώξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να καταγραφεί η όλη υπόθεση ως «διαχειριστική αστοχία» και να αποφύγουν ευρύτερες συνέπειες που μπορεί να πλήξουν το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού και το προβάδισμα που καταγράφει το κυβερνών κόμμα έως τώρα στις δημοσκοπήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μην υπάρξουν νέα στοιχεία για άλλες παρακολουθήσεις, αλλά και η περίοδος με την οποία θα ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να εκταθεί σε όλη την προηγούμενη δεκαετία, ώστε να βρεθούν πιθανές πρόσθετες παθογένειες, οι οποίες -ευλόγως- θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των αντιπάλων της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τη μεριά του, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου με κεντρικό άξονα τον ίδιο και κορυφαία εξέλιξη την συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και -προοδευτικά- την προσθήκη κι άλλων κομμάτων, ώστε να καταδείξει την απομόνωση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερψηφίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ σηκώνει τους τόνους συνδέοντας την υπόθεση με κυβερνητικές ευθύνες για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα

Το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του, διαφορετικές από τα δύο μεγάλα κόμματα, επιδιώξεις. Επιχειρεί να διατηρήσει στην κορυφή της επικαιρότητας την ταύτιση των υποκλοπών με το πρόσωπο του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, και διευρύνει με τις δηλώσεις στελεχών του το ρήγμα με τη Νέα Δημοκρατία κι έτσι απαλλάσσεται από την εκ δεξιών πίεση για ενδεχόμενη σύμπραξή του με το σημερινό κυβερνών κόμμα μετεκλογικά, εάν δεν υπάρξει άλλη κυβερνητική λύση.

Παράλληλα, διαμορφώνει ένα στυλ και ύφος αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές που επικεντρώνεται στη λειτουργία των θεσμών και όχι στην οξύτητα των καταγγελιών, θέλοντας σε αυτή τη φάση να διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το ρήγμα με τη ΝΔ να μην εκληφθεί από τους πολίτες ως επιλογή συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην πραγματικότητα, όπως λένε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να λογίζεται ως το μικρότερο κόμμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ως αυτόνομη κυβερνητική λύση στο μέλλον». Αυτό απαιτεί σαφή ρήξη με την κυβερνητική παράταξη (οι υποκλοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γι' αυτό) αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές μέλλον.

Αντίστοιχα, τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις έχουν και τα μικρότερα κόμματα, λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος των υποκλοπών: Το ΚΚΕ θυμίζει παλαιότερες καταγγελίες του ότι παρακολουθείτο, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αναζητούν τρόπους εκλογικής ενίσχυσης από τη στάση τους στο ζήτημα.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των απόρρητων εργασιών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αύξησε ακόμα περισσότερο την πολιτική ένταση, ενώ ο δημόσιος διάλογος έχει κατακλυστεί από φήμες για «κρυμμένους άσσους» που θα βγάλουν οι δύο μονομάχοι, Μητσοτάκης και Τσίπρας, στην αυριανή τους κοινοβουλευτική αναμέτρηση.

Με τη χθεσινή συνεδρίαση, η πολιτική ζωή του τόπου εισήλθε σε μια περίοδο υψηλών τόνων, αλληλοκατηγοριών και τοξικότητας, που θα δοκιμάσει τόσο την αντοχή των πολιτικών μας θεσμών, όσο και την υπομονή των Ελλήνων πολιτών…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ