Νέα
  • ΓΔ: 1480.09 -1.10%
  • Τζίρος: 422,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσα Σεπτεμβρίου η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον σύγχρονο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Η δημιουργία του «νέου» ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που θα έχει ως κύριο έργο την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που αναμένεται θα φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Πρόθεση του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι πλέον πιο ορατές από ποτέ, η επισιτιστική ασφάλεια που προέκυψε εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και η εφαρμογή και διάδοση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα έρθει αντιμέτωπος μελλοντικά ο νέος οργανισμός, η ονομασία του οποίου θα γίνει γνωστή το επόμενο διάστημα.

Με την καινούργια του δομή ο «νέος» ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, θα αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό «σύμβουλο» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε έναν σύγχρονο, ψηφιοποιημένο οργανισμό χάραξης της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η εκπαιδευτική δραστηριότητα του οργανισμού προβλέπεται να γίνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η λειτουργική ενοποίηση των δραστηριοτήτων του και θα διασφαλιστούν οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και αυτοτέλειάς του».

«Με το εν λόγω νομοσχέδιο» τόνισαν «επιλύονται σύγχρονα προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και παράλληλα εκσυγχρονίζεται η διοικητική διάρθρωση και το οργανόγραμμα του οργανισμού».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ, αναβαθμίζει επιχειρησιακά τον νέο οργανισμό και επιλύει βασικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη παράλληλη βελτίωση της σύνδεσης της έρευνας με τις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες της χώρας.

Παράλληλα, θα αποσαφηνιστούν τόσο ο σκοπός όσο και οι αρμοδιότητες του ενιαίου φορέα και παράλληλα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι απαραίτητες συνέργειες τόσο για την αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού όσο και της αποτελεσματικότερης διάδρασης με άλλους φορές και υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βελτιωμένες προβλέπεται ότι θα είναι και οι υπηρεσίες που θα παρέχει ως προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ενώ η συμβολή του θα έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικός συστημάτων της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Ο ρόλος

Ο νέος οργανισμός μεταξύ άλλων θα καταγράφει και θα τηρεί μητρώα παρακολούθησης της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, Γάλα, Κρέας, Αυγά), ενώ θα αποτελεί το βασικό βραχίονα ελέγχου των παράνομων πρακτικών στον τομέα της ποιότητας καθώς και τον φορέα πιστοποίησης και διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων (σσ: παράνομες ελληνοποιήσεις κά).

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών θα παραμείνει μέσα στους βασικούς ρόλους του «νέου» ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπως και η έρευνα και η καινοτομία, ενώ έργο του θα αποτελεί και η τεκμηρίωση των στρατηγικών επιλογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΑΤ ο «νέος» ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «θα αποτελέσει τον κύριο θεσμό παροχής Γεωργικών Εφαρμογών στη χώρα, ενώ παράλληλα θα συντονίσει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών επιλογών της χώρας σε θέματα του αγροδιατροφικου τομέα».

Επίσης «θα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει το ρόλο του ως βασικού συντελεστή διατήρησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των φυτικών και ζωικών πόρων της χώρας μέσω των Ερευνητικών του Ινστιτούτων, της Τράπεζας Γενετικού υλικού, των Εθνικών Συλλόγων φυτικών ειδών, των Πιλοτικών - Πειραματικών αγροκτημάτων και του Βαλκανικού Κήπου Κρουσίων» τόνισαν.

Η οργανωτική δομή του νέου Οργανισμού

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Οργανισμού θα εκπροσωπείται θεσμικά μεταξύ άλλων από την ΕΘΕΑΣ και από το ΓΕΩΤΕΕ.

Τέλος, θα αποτελείται από πέντε πυλώνες οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Διοικητικού και Οικονομικού
  • Εκπαίδευσης - Κατάρτισης & Τεχνολογίας
  • Ερευνας
  • Αγροτικής Πολιτικής & Κλιματικής Αλλαγής
  • Πιστοποίησης Ελέγχων και Διασφάλισης Ποιότητας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ