Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EastMed: Επτά υπουργοί Ενέργειας υπέγραψαν επιστολή υποστήριξης

Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου / Πηγή: AP Images

Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ισχυρής συμμαχίας για την υποστήριξη του EastMed έγινε προχθές, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, με την επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με ακόμη 6 υπουργούς της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ειδικότερα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας από έξι χώρες, τις Ισραήλ, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει τόσο η κοινή δήλωση που συντάχθηκε στο τέλος της τηλεδιάσκεψης όσο και η επιστολή που όλοι μαζί συνυπέγραψαν η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαία επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson. Στην επιστολή οι 7 υπουργοί υπογραμμίζουν τη σημασία του αγωγού EastMed για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της ενεργειακής τους μετάβασης. Είναι η πρώτη φορά που το έργο υποστηρίζεται και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία και των Βαλκανίων όπως η Βουλγαρία.

Ο EastMed αποτελεί το έργο που μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη αυξάνοντας τις πηγές εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της.

Η σύγκλιση στην υποστήριξη του αγωγού των 7 υπουργών αποτελεί μια πρώτη ομάδα στήριξης του project που ενώνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μια αρχική ενεργειακή συμμαχία που μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί και να επεκταθεί και με άλλα κράτη.

Κοινή δήλωση για τον EastMed

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε με το πέρας της διάσκεψης, οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας συμφωνούν ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για ενίσχυση της ασφάλειας προμήθειας φυσικού αερίου τόσο της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όσο και της Μεσογείου, αξιοποιώντας υφιστάμενες και μελλοντικές περιφερειακές υποδομές αερίου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι για τον ίδιο στόχο σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου, το οποίο και αναγνωρίζουν ως κρίσιμο καύσιμο – γέφυρα για τη μακροπρόθεσμη μετάβαση των χωρών τους σε ένα κλιματικά ουδέτερο ενεργειακό μείγμα.

Το κείμενο της κοινής δήλωσης συνυπέγραψαν 6 από τους 7 υπουργούς, αφού ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας είχε επιφυλάξεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης των Υπουργών Ενέργειας μετά από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης:

Κοινή δήλωση μετά από την πολυμερή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας επτά κρατών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και τη διερεύνηση ευκαιριών και πλεονεκτημάτων του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Μετά από την πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας τους Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας είχαν τηλεδιάσκεψη, στις 28 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Ενέργειας, να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να δώσουν ώθηση στην οικονομική ευημερία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των λαών στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Οι Υπουργοί αναγνωρίζουν τη σημασία του φυσικού αερίου ως κρίσιμου μεταβατικού καυσίμου το οποίο θα διευκολύνει την μακροπρόθεσμη ενεργειακή μετάβαση προς μία δραστική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Ενέργειας τονίζουν ότι η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της διαφοροποίησης των εναλλακτικών πηγών προμήθειας και των οδεύσεων.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι Υπουργοί Ενέργειας εξέφρασαν την στήριξή τους για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα αξιοποιήσει περιφερειακές υποδομές φυσικού αερίου όπως τους αγωγούς IGB, IBS, IBR, IRH και άλλους. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί μία βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για την αύξηση της ασφάλειας σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στις περιοχές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.

Για να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη συνεργασία, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τους βέλτιστους τρόπους για την ανάληψη συλλογικών δράσεων και συνεργασιών στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων, της προώθησης της καινοτομίας και κοινών πιλοτικών προγραμμάτων.

Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στη διεξαγωγή μίας ακόμα συνάντησης στο άμεσο μέλλον προκειμένου να συζητήσουν εφικτούς τρόπους για να κάνουν λειτουργική τη συνεργασία τους και να συστήσουν μία ad hoc ομάδα εργασίας σε επίπεδο ειδικών για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους Υπουργούς.

Ο δρόμος του EastMed

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Aκολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ