Νέα

Κ. Χατζηδάκης: 56.000 οι εκκρεμείς συντάξεις - Γιατί δεν «μηδένισαν»

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

Διευκρινίσεις για τις τρεις αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023 μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στους νέους και οικονομικά ασθενέστερους.  

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν περιοριστεί επισήμως στις 56.000 εκ των οποίων οι 20.000 δεν μπορούν να εκδοθούν, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης εξηγώντας τους λόγους που δεν έχουν "μηδενίσει" με το τέλος του καλοκαιριού.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δεν θα θυμίζουν πολιτικό Αϊ Βασίλη», είπε ο κ. Χατζηδάκης ωστόσο ανέφερε ότι «σίγουρα από 1/1/2023 θα υπάρξουν τριών ειδών αυξήσεις:

  •  “Ξεπάγωμα” όλων των συντάξεων μετά από 12 χρόνια,
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
  • Μικρότερη κλίμακας τέταρτη δόση του επανυπολογισμού του λεγόμενου “νόμου Βρούτση” που αφορά περαιτέρω αύξηση σε 150.000 συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

Για τον Αύγουστο αναμένονται νέα στοιχεία, για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι μισές εκ των οποίων είναι στο δημόσιο τομέα. «Είμαστε στην τελική ευθεία για την επίλυση του ζητήματος των κυρίων συντάξεων και στη συνέχεια θα ρίξουμε το βάρος της προσπάθειας στις επικουρικές», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για στόχο έκδοσης 1 εκατομμυρίου συντάξεων τα τελευταία δύο χρόνια με λιγότερους υπαλλήλους και καλύτερο σύστημα.

Αδήλωτη εργασία και κάρτα εργασίας

Με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου διανομέα στον Ωρωπό, ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι γίνονται βήματα για να περιοριστεί η μαύρη εργασία, ενώ αναφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η υποδηλωμένη εργασία. Τα οκτάωρα είναι το μεγαλύτερο  πρόβλημα, ξεκινήσαμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και ήδη καλύπτει 120.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Συνεχίζουμε με επέκταση στις ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και ακολουθούν ο τουρισμός και η εστίαση.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 η προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί και δεν προστατεύει μόνο τους εργαζόμενους αλλά καθιερώνει όρους υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων.

Σχετικά με την στεγαστική πολιτική

Ο κύριος Χατζηδάκης ανέφερε ότι το μοντέλο δεν είναι η εργατική κατοικία αλλά η ένταξη σε ιστό εργαζομένων και νέων.

«Μας ενδιαφέρει  η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και  τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι «δεν συμφωνεί η ΝΔ μ την απλή αναλογική« και επισήμανε:

«Σχεδόν κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν, εκτός από τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη. Αν τους φτάνουν οι ψήφοι, δεν ξέρουμε.

Οι συνεργασίες, θέλουν και ανθρώπους που θέλουν συνεργασίες. Δεν θέλουν εμάς, ας πουν με ποιους θέλουν. Πρέπει να κάνουμε σωστούς λογαριασμούς. Τα κόμματα δεν είναι φορείς άρνησης και ακυβερνησίας. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση που έχει διαχειριστεί επιτυχώς μία σειρά από κρίσεις και από την άλλη μία αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται χωρίς καμία πρόταση και αυτό δεν είναι θετικό για τον τόπο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ