Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΔΕΘ: Τα 10 πολιτικά μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης: Για πολιτική, οικονομία, κοινωνικά θέματα, εθνικές απειλές, για ον ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη καθώς και για πλειάδα περιφερειακών και τοπικών ζητημάτων όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η εθνική οδός Πατρών- Πύργου, τα έργα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η υγεία στη Στερεά Ελλάδα κλπ. Ωστόσο, στις πολιτικές ερωτήσεις είχε την ευκαιρία να στείλει πολλά μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα από αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κωδικοποιούμε σε δέκα μηνύματα:

1. Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Με τη φράση «δεν είμαι κωλοτούμπας» ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς μια εκδοχή που θα ενισχύει περισσότερο το πρώτο κόμμα (π.χ. 50 αντί 40 οι έδρες του μπόνους). Σε τέτοια εποχή δεν αλλάζουν οι κανόνες, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «έχω μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και προτιμώ να τους πείσω για την ανάγκη να μας ψηφίσουν παρά να κατεβάζω τα ποσοστά αυτοδυναμίας». Ωστόσο έκανε και μια πρόταση- πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και δεχθεί να την αλλάξουμε μαζί». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν δίνει πολλές πιθανότητες σε αυτή την εξέλιξη.

2. Δεν θα κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος που έφερε στο φως την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, δέχθηκε τις παραιτήσεις του Διοικητή της ΕΥΠ και του Γραμματέα της Κυβέρνησης, επισπεύστηκε το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα, συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, συστήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή και, γενικά, ακολουθήθηκαν όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Όλα αυτά, είπε, δείχνουν ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό, ειδικά σε μια περίοδο όπως η τωρινή, κατά την οποία η χώρα δέχεται μεγάλες απειλές και προκλήσεις.

3. Διαφωνία Μητσοτάκη με Καραμανλή - Παυλόπουλο

«Διαφωνώ με αυτές τις θέσεις» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα πώς σχολιάζει τη θέση που δημόσια εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες το απόρρητο υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολίτες τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση, αλλά και ότι οι πολιτικές ευθύνες φτάνουν μέχρι το πρόσωπό του. Υπενθύμισε επίσης ότι ακόμα και τώρα ο κ. Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να πληροφορηθεί τους λόγους και τα αποτελέσματα της επισύνδεσης. Τέλος, διαχώρισε πλήρως τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με την κυκλοφορία παράνομων λογισμικών όπως το Ρredator, το Pegasus και άλλων…

4. Η προοπτική της πολιτικής τερατογένεσης

Η επιλογή Μητσοτάκη να μιλήσει για τη μαθηματική δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής σκοπό είχε να εκθέσει, πρώτον, τη φυσιογνωμία μιας τέτοιας κυβέρνησης (με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ!) και, δεύτερον, να πιέσει αντίστοιχα τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη, ώστε να εκδηλωθούν αρνήσεις συμμετοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση-πολιτική τερατογένεση, και να προκύψει ακόμα και μαθηματική αδυναμία, οπότε να πάμε αμέσως σε δεύτερες εκλογές και παράλληλα να αποδομηθεί ως μη ρεαλιστική η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

5. Οχι, κύριε Ερντογάν, αλλά…

Ο πρωθυπουργός υπήρξε ανελαστικός στην ομιλία του το Σάββατο έναντι του Τούρκου προέδρου, με το «όχι κύριε Ερντογάν» και το «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα». Χθες επίσης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις χαρακτήρισε απαράδεκτες» τις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν, υπογράμμισε ότι αυτές «δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία» κι έκανε λόγο για «τουρκικό εθνικισμό». Ωστόσο χθες άφησε ανοικτό το παράθυρο μιας συνάντησης κορυφής Ελλάδας - Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν είμαι εγώ που ανατίναξα τις γέφυρες» των επαφών των δυο ηγετών και βέβαια, πρόσθεσε ότι παραμένει πάντοτε ανοικτός στην προοπτική μιας τέτοιας συνάντησης. Σε άλλη ερώτηση, μάλιστα, είπε καθαρά ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόσκληση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, διότι, πέραν των άλλων, ουσιαστικά αναγνωρίζει η Άγκυρα -έστω εμμέσως- την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ένα από τα κράτη- μέλη της ΕΕ η οποία συγκαλεί αυτή την συνάντηση.

6. Μεγάλη η απόσταση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Μέσα στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, είχε την ευκαιρία να περιγράψει την σταδιακή απόσταση που λαμβάνει η Τουρκία του Ερντογάν από το ΝΑΤΟ και γενικότερα από τη Δύση. «Η Τουρκία παραμένει τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, προμηθεύεται κρίσιμο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, υιοθετεί τη νεοεπεκτατική ρητορική των Ρώσων που οδήγησε στην εισβολή στην Ουκρανία, και γενικότερα ακολουθεί μια πολιτική εντελώς ξένη προς τη Δύση. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θύμισε την προ ημερών πολύ σκληρή ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου για τις τουρκικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη κλπ.

7. Η διαμόρφωση των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ

Δεν ήταν το ζήτημα της επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο παράγοντας που επιδείνωσε τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, κατά τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, ο ίδιος ζήτησε από τον νέο, τότε, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μια συνάντηση, την οποία ο κ. Ανδρουλάκης επιμελώς απέφυγε. ΄Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης συμπέρανε ότι η υπόθεση της παρακολούθησης λειτούργησε σαν «βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη» ο οποίος, όμως, εξαρχής είχε πάρει την απόφαση να κρατήσει σημαντικές αποστάσεις από την κυβερνητική παράταξη. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε λέγοντας ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μάλλον είναι πιο πίσω από την βάση του κόμματος αυτού, επικαλούμενος μετρήσεις που δείχνουν υψηλό βαθμό αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής από πολίτες που αυτοτοποθετούνται στο χώρο τον οποίο καλύπτει η Χαριλάου Τρικούπη.

8. Η αξία του επιτελικού κράτους

Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αναλυτικά για το τι σημαίνει και πώς λειτουργεί το επιτελικό κράτος. Είπε δηλαδή ότι αποτελεί ένα πλαίσιο που θέτει τους κανόνες και τον έλεγχο της λειτουργίας της κυβέρνησης. Ανέπτυξε το τετράπτυχο προγραμματισμός- λογοδοσία, στοχοθεσία- αξιολόγηση και υπογράμμισε ότι απορεί πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις λειτουργούσαν χωρίς αυτές τις διαδικασίες κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

9. Το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ότι αυτή επιτυγχάνεται -ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες, κατά τις οποίες η πατρίδα μας δέχεται πολλαπλές απειλές όπως η ενεργειακή κρίση, η απειλή εξ Ανατολών, το μεταναστευτικό κλπ- μόνον εάν λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και χωρίς διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών εταίρων στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν η οικονομία θα πετύχει να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτή η επιδίωξη εξαρτάται και από το αν προκύψει πολιτική αστάθεια κατά την επόμενη χρονιά, υπονοώντας σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση η επενδυτική βαθμίδα θα πάει προς τα πίσω.

10. Αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι μονοκομματική

Τέλος, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε, τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης που θα σχηματίσει «εάν οι πολίτες μας εμπιστευθούν και πάλι». Είπε ότι μπορεί να καλέσει πρόσωπα που δεν ανήκουν παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος, κάτι άλλωστε που έκανε και κατά την πρώτη εντολή που έλαβε το 2019, αναφερόμενος σε υπουργούς που δεν ανήκαν στη Ν¨εα Δημοκρατία, χωρίς να τους κατονομάσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ