Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

S-400: Εκτόξευσαν τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Πούτιν - Ερντογάν
Πηγή: Intime

Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινούνται οι ρωσοτουρκικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, με την Αγκυρα να αποτελεί τον 4ο πελάτη της Ρωσίας με αιχμή την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400. Η κρίση των διμερών σχέσεων, λόγω της κατάρριψης από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη Συρία το 2016, και η πτώση πάνω από 50% των ρωσοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών μοιάζουν αρκετά μακρινές πλέον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2019 ο όγκος εμπορίου της Ρωσίας με όλο τον κόσμο ανήλθε σε 663,2 δισ. δολάρια με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 420,4 δισ. δολάρια (26% του ΑΕΠ) και τις εισαγωγές να είναι της τάξης των 242,8 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το 2019 έφτασε τα 26,1 δισ. δολάρια καταγράφοντας νέα αύξηση σε σχέση με το 2018 και καθιστώντας την Τουρκία έκτο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας με μερίδιο 3,9% επί των συνολικών εμπορικών συναλλαγών.

Ειδικότερα, κατά την περασμένη χρονιά η Τουρκία ήταν ο 4ος προορισμός των ρωσικών προϊόντων με μερίδιο 5% επί του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών μετά την Κίνα, την Ολλανδία και την Γερμανία. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Τουρκία το 2019 ανήλθαν σε 21,1 δισ. δολάρια ενώ η αξία των ρωσικών εισαγωγών από την Τουρκία την ίδια χρονιά ήταν 4,96 δισ. δολάρια, με την Αγκυρα να κατατάσσεται στη σχετική λίστα ως ο 11ος προμηθευτής της Μόσχας.

Τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα

Τα κυριότερα ρωσικά προϊόντα που εξήχθησαν το 2019 προς την Τουρκία αφορούσαν σε ποσοστό 41% μεταλλικά ορυκτά, με τις απόρρητες συναλλαγές (24,4%) να βρίσκονται στη δεύτερη θέση και να ακολουθούν τα μέταλλα-τεχνουργήματα (14,9%) και τα αγροτικά προϊόντα (8,5%). Συνολικά την περίοδο 2013-2019 ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έφτασε στα 176,9 δισ. δολάρια, με τις απόρρητες συναλλαγές να βρίσκονται στην κορυφή των ανταλλασσόμενων κατηγοριών, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εξαγωγές μεταλλικών ορυκτών. Το μερίδιο δε της Τουρκίας στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας την ίδια περίοδο ανήλθε σε 3,9%, καταλαμβάνοντας την 6η θέση. 

Αναφορικά με τις εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία κατά το 2019, αφορούσαν σε ποσοστό 22% αγροτικά προϊόντα, ενώ ακολούθησαν μηχανές-ηλεκτρικές συσκευές και τα μέρη αυτών (15,5%), κλωστοϋφαντουργικά (14,8%), υλικά μεταφοράς (14,1%), μέταλλα και τεχνουργήματα (7,2%) και πλαστικά προϊόντα (6,4%). Το 70% των συγκεκριμένων τουρκικών προϊόντων κατευθύνθηκαν προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη καθώς και στις αντίστοιχες διοικητικές περιοχές τους.

Ενας επιπλέον τομέας που κατέγραψε αύξηση μεταξύ των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών είναι και ο τουρισμός. Το 2019, οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Τουρκία ανήλθαν σε 6,75 εκατ., αυξημένοι κατά ένα εκατομμύριο συγκριτικά με το 2018, καταγράφοντας δηλαδή ετήσια αύξηση 18% και αποτελώντας το 16% του συνόλου των ξένων επισκεπτών στη γείτονα χώρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ