Νέα
  • ΓΔ: 1017.01 -0.31%
  • Τζίρος: 58,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυτές είναι οι έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα

Πηγή: Eurokinissi

Με έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες, τις οποίες χαρακτήρισε «ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθούμε για την αναγέννηση της πατρίδας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη δική του κυβερνητική πρόταση κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία του Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε τις έξι αυτές εθνικές προτεραιότητες ως εξής: Πρώτη, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Δεύτερη, η ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων. Τρίτη, η στήριξη του Κοινωνικού κράτους. Τέταρτη, η παραγωγική ανασυγκρότηση. Πέμπτη, το ισχυρό δημοκρατικό κράτος και έκτη η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Συγκεκριμένα:

1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ως κεντρικά μέτρα αυτής της προτεραιότητας, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε:

Πρώτο, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με ανάκτηση από το ελληνικό Δημόσιο του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να μπορεί να προσφέρει κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος.

Δεύτερο, την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής στο ρεύμα από τη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου

Τρίτο, τη θέσπιση ανώτατου ορίου ποσοστού κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας

Τέταρτο, την παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων

Πέμπτο, τη θέσπιση ανωτάτου ορίου λιανικής ηλεκτρικής ενέργεια ανά μεγαβατώρα,

Έκτο, την επιβολή διατίμησης στην τιμή του φυσικού αερίου,

Έβδομο, την αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων πόρων για παραγωγή ενέργειας,

Όγδοο, την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος,

Ένατο, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο επίπεδο του χαμηλότερου συντελεστή της ΕΕ, και

Δέκατο, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο  

2. Ενίσχυση του εισοδήματος

Εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγγειλε μέτρα στήριξης για ξεχωριστές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα:

Για τους μισθωτούς, εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα κι επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε χρονιάς.

Για τους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης στα επίπεδα του 2019 και χορήγησή της πλήρως έως τα 500 ευρώ, ενώ για τα ανώτερα κλιμάκια θα δοθεί ποσοστιαία.

Για μισθωτούςσυνταξιούχους και αγρότες εξήγγειλε αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα ισχύσει και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, «μπλοκάκια» κι εμπόρους.

Για τους μικρομεσαίους, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για όσους έχασαν τη ρύθμιση του 2019. Επίσης θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων. Ακόμα εξήγγειλε νέο Πτωχευτικό Κώδικα με προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κι αγροτικής γης.

3. Στήριξη του Κοινωνικού Κράτους

 Εδώ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης παρουσίασε πέντε άξονες:

Πρώτο, την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που φέρει την υπογραφή του κ Χατζηδάκη.

Δεύτερο, την επαναφορά των ρυθμίσεων για αιτιολογημένη απόλυση, οκτάωρο, συλλογικές διαπραγματεύσεις, δήλωση ωραρίων και υπερωριών.

Τρίτο, την επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Τέταρτο, τη σταδιακή εφαρμογή του 35ωρού χωρίς μείωση αποδοχών.

Πέμπτο, το κτίσιμο ενός νέου, ισχυρού και σύγχρονου ΕΣΥ. Εδώ ο κ. Τσίπρας εξειδίκευσε τον άξονα λέγοντας ότι θα προχωρήσει αμέσως σε προσλήψεις 5.500 μόνιμων υγειονομικών κι άλλων 10.000 τα επόμενα τρία χρόνια, θα μονιμοποιήσει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού και θα το εντάξει στα βαρέα κι ανθυγιεινά, θα αναμορφώσει το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου τα 2.000 ευρώ, θα προχωρεί σε αναλογικές μισθολογικές αυξήσεις και για το μη ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, θα αυξήσει τις ΤΟΜΥ από 127 σε 380, θα εισαγάγει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και θα καλύψει ασφαλιστικά πλήρως τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Έκτο, τη δημιουργία σύγχρονης Παιδείας: Εδώ εξήγγειλε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών, ρήτρα αυτόματης πρόσληψης νέου εκπαιδευτικού για κάθε συνταξιοδοτούμενο, διπλασιασμό σε ορίζοντα 4ετίας της χρηματοδότησης της Ανώτατης Παιδείας, δωρεάν μεταπτυχιακά, επαναφορά «πράσινων «και «κόκκινων» σχολών, επαναφορά διετών σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ χωρίς εισαγωγικές, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και πρόγραμμα φοιτητικής στέγης.

4. Παραγωγική ανασυγκρότηση

Κι εδώ ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους.

Πρώτο, για την Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Εξήγγειλε την «ενεργειακή Δημοκρατία» όπου κάθε σπίτι μπορεί να γίνει παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας, την υιοθέτηση του μοντέλου prosumer (κίνητρα σε νοικοκυριά, αγρότες, μικρομεσαίους κι ενεργειακές κοινότητες ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με έργα ΑΠΕ. Επίσης επέκταση δικτύου υποδομών ώστε να υποδεχθεί την ενέργεια των ΑΠΕ, διευρυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες κι επιχειρήσεις και χρηματοδότηση δήμων για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.

Δεύτερο, για στήριξη μικρομεσαίων και αγροτών: Ανακατεύθυνση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα και, μέσω αυτής, ενίσχυση με μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους κι αγρότες.

Τρίτο, για τη βιομηχανία: Χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, αναβάθμιση των προγραμμάτων «EquiFund» και «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ»,

Τέταρτο για τις τράπεζες: Μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε δημόσιο πυλώνα ανάπτυξης με ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων στην πραγματική οικονομία, διαχείριση κόκκινων δανείων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και θέσπιση πλαισίου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών.

5. Ισχυρό δημοκρατικό Κράτος

Ο κ. Τσίπρας σε αυτή την προτεραιότητα περιέλαβε μέτρα για τρεις τομείς.

Πρώτο για τη Δικαιοσύνη: Αποκατάσταση μισθολογικών- συνταξιοδοτικών αδικιών για όσους εργάζονται στη Δικαιοσύνη. Ενίσχυση της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης». Κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής κι εκτελεστικής εξουσίας. Μείωση αντιπροέδρων στα Ανώτατα δικαστήρια. Γνωμοδότηση από δικηγορικούς συλλόγους και δικαστικές ενώσεις για την ηγεσία των δικαστηρίων. Καμία άλλη αμοιβή πλην της σύνταξής του σε όποιον δικαστή συνταξιοδοτείται και αναλαμβάνει κάποια θέση. Νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Μόνιμε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για αποφυγή κακής νομοθέτησης. Νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία και του γάμου για όλα τα πρόσωπα. Κατάργηση ασυλίας τραπεζικών στελεχών.

Δεύτερο, για τα Μέσα Ενημέρωσης: Νέο πλαίσιο εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης, οικονομική ενίσχυση ΜΜΕ με διαφάνεια, επαναφορά υποχρέωσης για μίνιμουμ 400 εργαζόμενους σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, έλεγχος αδιαφανούς χρηματοδότησης και δανεισμού σε ΜΜΕ, εκ νέου αδειοδότηση περιφερειακών ΜΜΕ κι επιλογή   των διοικήσεων ΕΡΤ και ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Τρίτο, για την ΕΥΠ: Επαναφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατάργηση της ρύθμισης που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά το τέλος της, νομοθετικός προσδιορισμός του όρου «εθνική ασφάλεια», έλεγχος από δικαστικό συμβούλιο κι έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου κι ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

6. Απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα

Κι εδώ, τα μέτρα ο κ. Τσίπρας τα ενέταξε σε τέσσερις κατηγορίες:

Πρώτο, για την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα: Μεταφορά του επιδόματος παιδιού στη μητέρα έως τα 24 χρόνια του. Επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 105 για το δεύτερο κα στα 140 για το τρίτο. Το επίδομα στη σύνταξη θα είναι το άθροισμα των παραπάνω. Εξίσωση άδειας μητρότητας σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα. Επέκταση επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες κι αγρότισσες.

Δεύτερο, για το παιδί: Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.

Τρίτο, για νέα ζευγάρια: Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 έως 44 ετών. Διπλασιασμός επιδόματος από 70 σε 140€ μηνιαίως για νοικοκυριό ενός ατόμου, από 140 σε 280€ για ζευγάρι με ένα παιδί κι από 175 σε 350€ για ζευγάρι με 2 παιδιά. Θέσπιση ελέγχου και κανόνων για το Airbnb και δημιουργία τράπεζας στέγης με κατοικίες δημοσίου ή ιδιωτών με κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης.

Τέταρτο, για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών: Συμμετοχή τους στον καταμερισμό εργασίας, την ελληνική παιδεία και το κοινό γίγνεσθαι. Αλλαγή διαδικασίας πολιτογράφησης με απλοποίηση της τωρινής και, τέλος, θέσπιση πολιτογράφησης με δειγματοληπτική συνέντευξη για όσους έχουν κλείσει αποδεδειγμένα τα 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ