Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διπλή στόχευση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Επίθεση φιλίας στον τουρκικό λαό - Αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν

Πηγή: Ευρωκίνηση

Για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αιφνιδιάσει φίλους κι αντιπάλους, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες το βράδυ, λίγο πριν τις 11 (ώρα Ελλάδος). Παρά το γεγονός ότι -όπως άφηνε να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου- απάντησε αναλυτικά στις αβάσιμες αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε μια επίθεση φιλίας προς τον τουρκικό λαό, ενώπιον των αντιπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, όταν είπε:

«Σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο…».

Το ίδιο μήνυμα έστειλε λίγο αργότερα με αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, γραμμένες στην τουρκική γλώσσα.

Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μια παράξενη εμμονή  με τη χώρα μου

Αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση Μητσοτάκη, που δείχνει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον τουρκικό λαό που κατά πλειοψηφία θέλει ειρηνική συνύπαρξη με την Ελλάδα, και την σημερινή πολιτική του ηγεσία, δεν εμπόδισε τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαριθμήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν, που περικλείονται στην φράση «η συνεχιζόμενη και ολοένα πιο επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας».

Αρχικά ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο που παραμένει επί 50 χρόνια διχοτομημένη εξαιτίας της διπλής τουρκικής εισβολής, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που δέχθηκε επίθεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι άνοιξε τη βεντάλια των παρουσιάσεων κάθε αποσταθεροποιητικής ενέργειας της γειτονικής μας χώρας: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή  με τη χώρα μου.

Πηγή: Ευρωκίνηση

Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία «θα έρθει νύχτα», αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο… Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα… Απειλεί την Ελλάδα με casus belli… εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος…».

Και στο τέλος, έστειλε το μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν: «Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν…».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αβάσιμες κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν περί, δήθεν, επαναπροωθήσεων προσφύγων εκ μέρους της Ελλάδας, αντιτείνοντας το ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Ευρωκίνηση

Η πράσινη μετάβαση

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και επίτευξης του στόχου που έχει θέσει ο ΟΗΕ για μηδενικούς ρύπους έως το 2050. Η πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε, βρίσκεται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας μέσω ενός οδικού χάρτη για τη μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Στο κλείσιμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην προοπτική επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Στη μακρόχρονη και συνεχή προσπάθειά μας να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έχουμε λάβει υποστήριξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, καθώς και από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO. Σας ευχαριστούμε για αυτή την υποστήριξη. Όσος καιρός κι αν χρειαστεί, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν τελικά στο σπίτι τους».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ