Νέα

Απάντηση ΥΠΕΞ στο τουρκικό διάβημα: Απορρίπτονται οι αιτιάσεις στο σύνολό τους

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στα ελληνοτουρκικά με το τουρκικό ΥΠΕΞ να παραδίδει διάβημα στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, αλλά και στις ΗΠΑ, ελληνικές διπλωματικές πηγές να απαντούν σε αυστηρούς τόνους και τον Ερντογάν να δίνει ένα νέο ρεσιτάλ επιθετικής ρητορικής, εγκαλώντας τη χώρα μας για προκλητικές ενέργειες σε ό,τι αφορά τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και να επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει ίση με εμάς».

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Ελληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλιά της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Το τουρκικό διάβημα

Νωρίτερα σήμερα η Τουρκία προχώρησε σε διάβημα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την «παράνομη ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς», όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και ζήτησε να «σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο διάβημα, το υπουργείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη αποτελεί «άλλη μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947».

Στο διάβημα προς τις ΗΠΑ, η Άγκυρα ζήτησε να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση των όπλων τους εκεί.

Και νέο παραλήρημα Ερντογάν

Στο γνώριμο μοτίβο του επανήλθε και σήμερα ο Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας με προκλήσεις και ιστορικές αναφορές.

Ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για «προβοκάτσιες της Ελλάδας», ενώ υπενθύμισε το «τίμημα που πλήρωσε» η χώρα μας, «πριν από έναν αιώνα». Ειδικότερα ο Ερντογάν σημείωσε: «Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκφράσαμε τη θέση μας για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και για πολλά ζητήματα. Ενώ καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για να τερματίσουμε τις εντάσεις, παρακολουθούμε τις πολιτικές της Ελλάδας που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσια. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ίση μας στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κύριος λόγος για όσους προκαλούν και ενθαρρύνουν τους Έλληνες πολιτικούς είναι να αποτρέψουν το μεγάλο και ισχυρό πρόγραμμα της Τουρκίας τρώγοντας τον χρόνο μας, την ενέργεια και την προσοχή της χώρας μας. Ας θυμηθούν το τίμημα που πλήρωσαν πριν έναν αιώνα».

Σημείωσε δε πως «όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό».

«Το ίδιο και όσοι σήμερα δολοφονούν τα παιδιά στην ανατολική Μεσόγειο θα κληθούν αργά ή γρήγορα να δώσουν εξηγήσεις. Η στρατιωτική απόβαση που αποτελεί κατοχή σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Απειλούν στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Αυτή την ταινία την είδαμε στο παρελθόν», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ούτε οι εξοπλισμοί ούτε οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας, αλλά αρκούν να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο. Δεν θα φτάσουν στο επίπεδό μας με αυτή τη στήριξη. Δεν θα υποχωρήσουμε το λέμε ξεκάθαρα».

Μπαράζ τουρκικών δημοσιευμάτων

«Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου αγνοώντας το διεθνές δίκαιο».

Αυτό ήταν το βασικό θέμα των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης της Τουρκίας το πρωί της Κυριακής.

Τα τουρκικά Μέσα έκαναν λόγο για ακραία πρόκληση εκ μέρους της Ελλάδας και δημοσιεύουν σχετικές φωτογραφίες που φαίνεται να να έχουν τραβηχτεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ