Νέα
  • ΓΔ: 915.92 +0.06%
  • Τζίρος: 23,87 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι προβλέπει

Νέους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία και τις εξαγωγές προς αυτή προϊόντων τεχνολογίας περιλαμβάνει το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο προβλέπει και τη νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο θα πωλείται σε τρίτες χώρες, ενώ προβλέπει και την επιβολή μέτρων κατά όσους παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα αυξήθηκε και η λίστα των Ρώσων πολιτών και επιχειρήσεων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ θα απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτών της ΕΕ σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

Οπως είπε ο Μπορέλ, η λίστα των προσώπων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται και όσοι οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα και διοικούν περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κάποιους που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. 

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία κλιμακώνει την εισβολή της στην Ουκρανία

Η φον ντερ Λάιεν δικαιολόγησε το νέο πακέτο κυρώσεων με την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. «Τα ψευτο- δημοψηφίσματα που έγιναν σε περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία είναι μία παράνομη προσπάθεια σφετερισμού εδαφών και αλλαγής των διεθνών συνόρων δια της βίας. Η επιστράτευση και η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι περαιτέρω προσπάθειες στην πορεία της κλιμάκωσης», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδο – δημοψηφίσματα ούτε κάθε μορφή προσάρτησης. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Νέες απαγορεύσεις ρωσικών προϊόντων

Η φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για σαρωτικές νέες απαγορεύσεις ρωσικών προϊόντων, με τις οποίες η Μόσχα θα στερηθεί έσοδα 7 δις. ευρώ.

Σημείωσε, επίσης, ότι επεκτείνεται η λίστα με τα προϊόντα που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία με στόχο να μην έχει το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου πρόσβαση σε τεχνολογίες – κλειδιά.

Στην κατηγορία αυτή, είπε, περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, και άλλα είδη αεροπορίας ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Προτείνεται, επίσης, η επιβολή πρόσθετων απαγορεύσεων στην παροχή υπηρεσιών στη Ρωσία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ