Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Εν μέσω διαφωνιών συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας - Οι προτάσεις

Πηγή: AP

Με στόχο να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις αλλά και να δοθεί ευελιξία στα κράτη μέλη να αποφασίσουν τις πολιτικές που τους ταιριάζουν θα πραγματοποιηθεί σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τα ενεργειακά μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Καθώς το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας επιδεινώνεται, η Ευρώπη επιχειρεί να αποτρέψει περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Για να το πετύχει αυτό τα μέτρα που θα συζητηθούν στοχεύουν άμεσα στην τιμή  του φυσικού αερίου με ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου που προτείνει η Κομισιόν ή με ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη που με διάφορες παραλλαγές προτείνουν αρκετά κράτη μέλη. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν αντιτίθεται στη λογική ενός γενικού πλαφόν, και πολλά από τα κράτη μέλη αρνούνταιμία ανώτατη τιμή αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, δεν διαφαίνεται συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο δεύτερος άξονας μέτρων που θα συζητηθεί σήμερα αφορά τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό μπορεί να γίνει με αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της επιβολής ενός Μηχανισμού με πλαφόν στην τιμή ρεύματος που παράγεται από τεχνολογίες πλην της παραγωγής από φυσικό αέριο. Επίσης με τον περιορισμό της κατανάλωσης με υποχρεωτικό τρόπο στις ώρες αιχμής και με προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Επιτροπή, η οποία εκπονεί τις πολιτικές της ΕΕ, θα υποβάλει προτάσεις, οι 27 χώρες του μπλοκ θα τις διαπραγματευτούν και θα προσπαθήσουν να βρουν μια τελική συμφωνία. Εκτός από τα ανώτατα όρια τιμών, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης στήριξης ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας αλλά και τη συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείας παραγωγής ορυκτών καυσίμων και τα διυλιστήρια.

Το μπαλάκι στα κράτη- μέλη για την εισφορά των διυλιστηρίων

Στο τελευταίο προσχέδιο προτάσεων της Επιτροπής, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προτείνουν ισοδύναμα εθνικά μέτρα στην αναγκαστική εισφορά αλληλεγγύης 33%, στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και τα διυλιστήρια, να την αναβάλουν για ένα χρόνο ή να την εφαρμόσουν για δύο χρόνια, και το 2022 και το 2023.

 Επίσης, στην τελευταία πρόταση ως «πλεονάζοντα» κέρδη, ορίζονται αυτά που ξεπερνούν κατά 20% τον μέσο όρο των κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και όχι τα 3 χρόνια που ήταν αρχικά. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τη συνεισφορά αλληλεγγύης που ορίζεται από τον παρόντα κανονισμό εκτός εάν έχουν θεσπίσει ισοδύναμα εθνικά μέτρα, αναφέρει η τελευταία αναθεώρηση του Κανονισμού με χθεσινή ημερομηνία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη- μέλη να προσδιορίσουν δικά τους μέτρα.

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας

Η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, είτε με περικοπές είτε με εξοικονόμηση, είναι κεντρικής σημασίας.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση της συνολικής μηνιαίας τους ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10 %, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου αναφοράς.

Ειδικότερα, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τη συνολική τους ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι ακόμη εξοπλισμένοι με smart συστήματα μέτρησης ή συσκευές που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους στις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Για τον  ορισμό των ωρών αυτών, δίνεται ευελιξία στα κράτη μέλη, να τις ορίσουν με βάση τις προβλέψεις των Διαχειριστών για την κατανάλωση ενέργειας.

Το κάθε κράτος μέλος θα προσέλθει στο Συμβούλιο με τις δικές του προτάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ