Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Το δίλημμα που θέτει η ΝΔ στο δρόμο για τις κάλπες - Πού ποντάρει και τι φοβάται

Πηγή: Eurokinissi

Το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία έως τις εκλογές της επόμενης χρονιάς οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς κι έχει αρχίσει να βγαίνει προς τα έξω, όπως κατέδειξε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ανήμερα των 48ων γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας.

Τι φοβάται το Μαξίμου

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής μια «παγίδα» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του στην πολιτική σταθερότητα, δηλαδή στην επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος να συνεχίσει να κυβερνά για άλλα 4 χρόνια αυτοδύναμο, μετά τις εκλογές του 2023.

Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται τη «χαλαρή ψήφο» στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, η οποία θα το απομακρύνει από την πολιτική στόχευση της αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές. Γι' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει μια στρατηγική που θα αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της απλής αναλογικής, ώστε το κόμμα να αποκτήσει τη δυναμική που χρειάζεται για την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.

Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους βουλευτές

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του (το πρωί) κι από τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (το απόγευμα) ανήμερα των γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει εγρήγορση με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση της κυβερνητικής παράταξης στις πρώτες εκλογές.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική «ανοικτών θυρών» στην ελληνική κεντροδεξιά, δηλαδή της ενσωμάτωσης στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογικές μάχες του 2023 (αλλά και τη Νέα Δημοκρατία) στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως έκανε και στην τετραετία που βαδίζει προς το τέλος της.

Το «εθνικό» τρίπτυχο και η επίθεση στον Τσίπρα

Το τρίπτυχο «σταθερότητα - συνέπεια - συνέχεια» που προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του, από κομματικό γίνεται «εθνικό» στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, με δεδομένες τις συνεχείς απειλές από την Τουρκία, τις μεγαλοστομίες και τις χυδαίες, μερικές φορές, προκλήσεις της Αγκυρας.

Μαζί με αυτό, όμως, η κυβερνητική πλευρά φροντίζει να συντηρεί την ένταση και την όξυνση με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς φαίνεται ότι έτσι βγαίνουν και τα δύο αυτά κόμματα κερδισμένα (αν και όχι στον ίδιο βαθμό, όπως μας έλεγε κορυφαίος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, με χαρτοφυλάκιο που έχει σχέση με την πορεία της χώρας προς τις εκλογές).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πιάστηκε» από την έκφραση του Αλέξη Τσίπρα «εάν είχα να μοιράσω 50 δισ. ευρώ, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ», προκειμένου να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «τον πιο χυδαίο, τον πιο κυνικό παλαιοκομματισμό, ο οποίος έχει καταδικαστεί ανεπιστρεπτί από τους Έλληνες πολίτες».

Η οικονομική παράμετρος

Πέραν της εθνικής διάστασης που η κυβέρνηση θα προσδώσει στις εκλογικές αναμετρήσεις της άνοιξης κυρίως λόγω Τουρκίας, υπάρχει και η οικονομική παράμετρος που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της κυβερνητικής ατζέντας ενόψει εκλογών, με την επιχειρηματολογία που έχουμε ακούσει πολλές φορές και έχει καταγραφεί άλλες τόσες.

Ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί αυτό τον καιρό στη διατύπωση του κεντρικού πολιτικού του διλήμματος «αν όχι εμείς, ποιοι» θα κυβερνήσουν τη χώρα; Με αυτό επιχειρεί δύο πράγματα: Πρώτον, να οδηγήσει τους πολίτες σε σύγκριση των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αλλά και του στελεχιακού τους δυναμικού και, δεύτερον, να καταδείξει ότι απέναντι στην σαφή εκλογική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας που είναι η αυτοδυναμία, υπάρχει μια θολή και σε μεγάλο βαθμό αδύνατη να υλοποιηθεί -όπως λένε οι κυβερνώντες- προοπτική συνεργασίας ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων.

Ετσι η κεντρική διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας χθες ανέδειξε τη θέση που διατύπωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ότι δηλαδή η Ελλάδα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν δεν ήταν στο ευρώ, ώστε να καταδείξει ότι μια προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 είναι πολιτικά αδύνατη, δηλαδή «τερατογένεση» κατά την πρωθυπουργική έκφραση στη φετινή ΔΕΘ.

Τέλος, τα κοινωνικά ζητήματα, με έμφαση στους νέους και τις μειονοτικές ομάδες (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ.), αποτελούν ξεχωριστό τμήμα των προεκλογικών δεσμεύσεων που ανέλαβε ή θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις εκλογές. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ