Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο άτυπος... διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν και τα σημαινόμενα της μη συνάντησης

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διεξήχθη χθες στην Πράγα, θα μπορούσε να μην έχει καν συγκληθεί.

Απλώς οι επικεφαλής των χωρών που ανήκουν στην ΕΕ βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας (χώρας που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ) για την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενός νέου άτυπου οργάνου που περιλαμβάνει και τις 44 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου κι απλώς παρέμειναν στην όμορφη πόλη της κεντρικής Ευρώπης για άλλη μια μέρα.

Ελάχιστη πρόοδος

Ελάχιστες ήταν οι εξελίξεις για το θέμα που «καίει» την Ευρώπη, δηλαδή, την επιβολή ενός είδους πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που οι 27 θα αγοράζουν από κοινού τον πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η αλλαγή στάσης εκ μέρους της προέδρου της Κομισιόν, που άνοιξε με τη διπλωματικά γραμμένη επιστολή της τον δρόμο για την υιοθέτηση του πλαφόν, δρομολογεί τις εξελίξεις έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (20-21 Οκτωβρίου) και αφού προηγηθούν οι τελικές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας την προσεχή Τρίτη, στην Πράγα.

Το χρονικό της κόντρας Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ετσι, το ελληνικό ενδιαφέρον της έκτακτης Συνόδου εστιάστηκε στη συνέχιση του πολιτικού μπρα ντε φερ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο είχε αρχίσει από την Πέμπτη, όταν στην Πράγα συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, δηλαδή, το άθροισμα των 27 της ΕΕ και των άλλων 17 κρατών που γεωγραφικά βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ανάμεσά τους η Βρετανία μετά το Brexit, η Τουρκία κ.λπ.).

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκαν σε έναν άτυπο διάλογο, εις επήκοο των ηγετών όλης της Ευρώπης, χθες και προχθές, με τον Τούρκο πρόεδρο να θέλει να παρουσιάσει την εικόνα μιας Ελλάδας προκλητικής, αποσταθεροποιητικής, δηλαδή ό,τι στ’ αλήθεια είναι η σημερινή Τουρκία.

Στο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης έλαβε το λόγο κι άρχισε μια γενικόλογη και χωρίς στοιχεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα μας προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Εξοργίστηκε όταν, αμέσως μετά, ζήτησε κι έλαβε το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημέρωσε τους ηγέτες της Ευρώπης για το ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με το έωλο επιχείρημα ότι δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα, επικαλούμενος διεθνείς συμφωνίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνδέουν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε στην Πράγα καθώς συνεδρίασε άτυπα το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, ενώ ο κ. Ερντογάν επέστρεψε στην πατρίδα του, με την απορία που εξέφρασε στους δημοσιογράφους «από πού πήρε το λόγο για να μου απαντήσει;».

Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία όλη τη χθεσινή ημέρα να ενημερώσει τους ομολόγους του για την τουρκική στάση έναντι της Ελλάδας και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, η οποία πυροδοτεί την ένταση κι αποσταθεροποιεί την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Απάντησε και στην απορία Ερντογάν, λέγοντας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Εκτακτης συνόδου Κορυφής, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν αυτόν τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά σε όσους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούριο και -πιστεύω- επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την εκδοχή των δηλώσεων Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία οι επίμαχες φράσεις του Τούρκου προέδρου «δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου ως ένα σχόλιο στη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Τέλος, ως προς τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με βάση το 8ο πακέτο των κυρώσεων, που έχουν εγκριθεί πια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ