Νέα
  • ΓΔ: 1443.13 -0.24%
  • Τζίρος: 73,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο σε 5 σημεία ξεδιπλώνει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία στα νότια της Κρήτης

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών / Πηγή: Eurokinissi

Τα επιμέρους στοιχεία στο σχέδιο απάντησης της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει τις «έρευνες» για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, εκεί που ισχυρίζεται ότι υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ετοιμάζει η Αθήνα, ώστε να είναι απολύτως έτοιμη να απαντήσει χωρίς καθυστερήσεις στην αναμενόμενη τουρκική πρόκληση.

«Η Τουρκία μπορεί να αργεί, μπορεί να περιμένει, αλλά συνήθως ό,τι λέει το κάνει», μας λέει διπλωμάτης καριέρας στην Αθήνα. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει υπόψη της ότι η ακραία πρόκληση με «έρευνες» στα νότια της Κρήτης και μέσα στην συμφωνημένη ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου είναι μια ρεαλιστική προοπτική και γι' αυτό πρέπει η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα της.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Το πρώτο σημείο της ελληνικής προετοιμασίας, είναι και το πιο καίριο: Η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και οι σαφείς διαταγές που έχουν δοθεί για τις απαραίτητες κινήσεις αμέσως μόλις εκδηλωθεί η τουρκική πρόκληση. Στρατιωτικές πηγές με τις οποίες ήλθε σε επαφή η «Η» διαβεβαίωναν ότι οι πάντες γνωρίζουν τι και πώς πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που τος δοθεί η ανάλογη εντολή. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η αντίδραση που έχει ετοιμάσει η Ελλάδα θα είναι «καταλυτική».

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Το δεύτερο σημείο είναι η συνεννόηση με την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε υπογράψει την μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Πιθανή «ενεργοποίηση» της Τουρκίας εντός του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που θα ακυρώνει de facto τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου, θα προκαλέσει την αντίδραση και των δυο αυτών χωρών.

Γι' αυτό το λόγο την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με κεντρικό θέμα την αντίδραση των δυο χωρών εάν η Τουρκία υπερβεί τα εσκαμμένα. Δένδιας και Σούκρι, άλλωστε, επιβεβαίωσαν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

Η ανάμειξη της Γαλλίας

Το τρίτο σημείο είναι η ενεργός ανάμειξη της Γαλλίας στις εξελίξεις. Ηδη τους περασμένους μήνες, όποτε κρίθηκε σκόπιμο από το Παρίσι, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρέθηκε στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι διπλωματικές προετοιμασίες αυτές τις μέρες είναι έντονες, προκειμένου και η Γαλλία να δείξει την αποφασιστική της συμμετοχή στην προσπάθεια να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση με πειρατικού τύπου ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Το τέταρτο σημείο της προετοιμασίας αφορά στις συζητήσεις για τον τρόπο και το μέγεθος της αντίδρασης εκ μέρους των ΗΠΑ. Ηδη η Ουάσιγκτον με επίσημες δηλώσεις έχει ταχθεί εναντίον των τουρκικών αναθεωρητικών θέσεων, με αιχμή του δόρατος την ευθεία αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στην τουρκική θέση ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα μόνο αποστρατιωτικοποιημένα!

Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Τέλος, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και εάν αυτό εκτιμηθεί, να προχωρήσει σε επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, οπότε καθιστά εθνικό μας χώρο ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής όπου η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει «έρευνες».

Αυτό βέβαια θα γίνει, εάν κι εφόσον αποφασιστεί, κατόπιν συνεννοήσεων της χώρας μας με τους βασικούς της συμμάχους και τις χώρες οι οποίες καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν εκδηλώσει το γεωπολιτικό τους ενδιαφέρον για αυτή την περιοχή.

Όλα τα παραπάνω έχουν μελετηθεί και συζητηθεί στα ενδότερα των επιτελείων στην Αθήνα, κι αφορούν στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να προκαλέσει με «έρευνες» στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που τέμνει την καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία Ελλάδος- Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.

Εάν η Άγκυρα αποφασίσει να προκαλέσει αλλά όχι να επισύρει εναντίον της το μένος πολλών χωρών της περιοχής και ευρύτερα της Δύσης, αν δηλαδή αποφασίσει να κάνει «έρευνες» στην περιοχή που περιλαμβάνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά δεν τέμνει τις θαλάσσιες περιοχές της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου (δηλαδή κινηθεί πιο νότια και δυτικά), τότε η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και αν ενημερώνει φίλους και συμμάχους, ή να προβεί σε κάποιου είδους αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ