Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για μη είσπραξη δασμών, λόγω υποκοστολόγησης κινεζικών προϊόντων

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, με θέμα "Απόκρυψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών του ποσού που καταβλήθηκε τον Μάιο του 2022 στον Προϋπολογισμό της ΕΕ από το ελληνικό κράτος, ύστερα από τις σχετικές έρευνες της OLAF, για απώλειες από δασμούς, λόγω υποκοστολόγησης μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και παπουτσιών από την Κίνα» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρώτους υπογράφοντες την Τόνια Αντωνίου και τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Μιχάλη Κατρίνη.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, «από τις υποθέσεις που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα από την μη είσπραξη δασμών αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσοστό του 17% των παραδοσιακών ιδίων πόρων της Ε.Ε., ειδικά τα έτη 2018 και 2019, κάτι που υποδηλώνει ότι τα οργανωμένα κυκλώματα τελωνειακής απάτης λειτούργησαν ως "Λερναία Ύδρα"».

Οι βουλευτές προσθέτουν ότι «η ΑΑΔΕ, όσο και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, αποσιώπησαν τη διενέργεια και την εξέλιξη των ελέγχων της OLAF και μόνο ύστερα από Επίκαιρη Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που απαντήθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο στις 10 Οκτωβρίου 2022, έγινε επισήμως γνωστό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε το Μάιο το κοινοποιηθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσό των εκτιμώμενων απωλειών από δασμούς για ελέγχους που διεξήχθησαν την περίοδο από το 2015 έως τον Αύγουστο του 2019», χωρίς, ωστόσο, να αποκαλυφθεί το ακριβές ποσό.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ερωτούν ποιο είναι το ποσό των εκτιμώμενων απωλειών από δασμούς που καταβλήθηκε τον Μάιο του 2022 στον Προϋπολογισμό της ΕΕ από το ελληνικό κράτος, εάν είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα καταλογίστηκε μακράν το υψηλότερο ποσό απωλειών από δασμούς, σε ποιες ενέργειες καταλογισμού ευθυνών έχετε προβεί για όσους διενεργούσαν τις υποκοστολογημένες εισαγωγές κά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ