Νέα
  • ΓΔ: 1451.14 -0.26%
  • Τζίρος: 26,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυτικά Βαλκάνια και Ισραήλ «ξεκλειδώνουν» νέες δυνατότητες στην εξωτερική πολιτική

Δυο εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική συντελούνται σήμερα, Πέμπτη. Ο Eλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βερολίνο, προκειμένου να πάρει μέρος στην πρώτη μετά τον κορονοϊό Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία γίνεται με φυσική παρουσία των ηγετών.

Ο πραγματικός πολιτικός στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των χωρών που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πράγματι, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο είναι χώρες που ενδιαφέρουν πολύ τόσο την Ελλάδα όσο και την οικοδέσποινα Γερμανία.

Στον «εξευρωπαϊσμό» των Δυτικών Βαλκανίων, Αθήνα και Βερολίνο έχουν σχεδόν ταυτόσημη πολιτική, κάτι που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του καγκελάριου Ολαφ Σολτς στην Αθήνα.

Τριπλή συμφωνία

Η τριπλή συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ των μετεχόντων στη διάσκεψη του Βερολίνου θα αφορά σε ζητήματα διευκολύνσεων των πολιτών που ανήκουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (αναγνώριση τίτλων σπουδών, διπλωμάτων, ταυτοτήτων κ.λπ.), ωστόσο, οι σημαντικότερες συμφωνίες είναι αυτές που αφορούν στην ενέργεια.

►Διαβάστε και: Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών - Το απόστημα έσπασε

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ευελπιστούν ότι δεν θα παγώσουν τον φετινό χειμώνα, ωστόσο, οι δυο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Γερμανία) σκοπεύουν να συνδεθούν με αγωγό για μεταφορά πράσινης ενέργειας, δια μέσου των εδαφών των δυτικών Βαλκανίων.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ηγετική της παρουσία στη βαλκανική χερσόνησο και αναμένεται να ρίξει το βάρος της υπέρ της ενεργειακής διασύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θέλει να ακυρώσει κάθε πιθανότητα στρατηγικής σύμπλευσης κάποιας από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία, και υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια της Ελλάδας για αυτή την επιδίωξη.

Υπάρχει, βέβαια, το «αγκάθι» της Σερβίας η οποία έχει ενδυναμώσει τον τελευταίο καιρό τις σχέσεις της με τη Ρωσία και δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει στρατόπεδο, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, επειδή οι σχέσεις Αθήνας- Βελιγραδίου είναι σε πολύ καλό σημείο, η Γερμανία κι η ΕΕ ευελπιστούν ότι η συμπόρευση των Σέρβων με τους Ρώσους θα αποδειχθεί συγκυριακή.

Νέα σελίδα στο Ισραήλ

Σήμερα, επίσης, αναμένεται να επισημοποιηθεί η εκλογική νίκη του δεξιού συνασπισμού υπό το Λικούντ στο Ισραήλ και η επάνοδος στην πρωθυπουργία της χώρας, του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η Αθήνα είδε ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις, με βαθιές μεταξύ τους διαφορές να συνασπίζονται, προκειμένου να ανατρέψουν, τότε, την κυβέρνηση Νετανιάχου και να στείλουν τον ισχυρό άνδρα της ισραηλινής δεξιάς, στην αντιπολίτευση.

Σωστά, όπως αποδείχθηκε, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας είχαν εκτιμήσει εκείνη την περίοδο ότι η συμμαχία των δυνάμεων αυτών δεν θα διαρκούσε στο χρόνο κι ότι ο Νετανιάχου θα επέστρεφε, ισχυρότερος από πριν. Αυτό συνέβη στις εκλογές και σήμερα αναμένεται η επισημοποίηση της θριαμβευτικής νίκης του Λικούντ και του επικεφαλής του, μαζί με τους συμμάχους τους.

►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος κρύβονται και από την PEGA για το Predator

Στρατηγική συνεργασία

Το Ισραήλ επί Νετανιάχου είχε προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα μέσα από σειρά συμφωνιών που ξεκινούσαν από σημαντική σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων κι έφταναν στην στρατιωτική ακαδημία με Ισραηλινούς δασκάλους που έγινε επί ελληνικού εδάφους.

Το Ισραήλ στην περίοδο διακυβέρνησης από τους Μπένετ-Λαπίντ προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τον Νετανιάχου και -ανάμεσα στα άλλα- θέλησε να ακολουθήσει μια φιλοτουρκική πολιτική.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επάνοδος Νετανιάχου στην ηγεσία της χώρας, θα σημάνει πανηγυρική επιστροφή του Ισραήλ στη στρατηγική συμπόρευση με την Ελλάδα και στην μονιμοποίηση των μεγάλων αποστάσεων από τον Ερντογάν και την αναθεωρητική του πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος με το νικητή των εκλογών του Ισραήλ έχουν πολύ κακή προσωπική χημεία κι αυτό επηρεάζει ασφαλώς τις διμερείς σχέσεις, αφού αλλού στρέφεται ο Νετανιάχου κι αλλού ο Ερντογάν.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στο εσωτερικό του Ισραήλ ανοίγουν νέες προοπτικές για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ