Νέα

Φον ντερ Λάιεν: Αναγκαία η άμεση επιτάχυνση των έργων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και της συζήτησης που έγινε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων του RRF για την κάλυψη των αναγκών της ενεργειακής κρίσης.

Οπως τόνισε στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν οι συνθήκες - στο τέλος αυτού του χειμώνα - θα είναι ακόμη πιο απαιτητικές, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τρία βασικά εμπόδια.

  • Πρώτον, η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να διακόψει πλήρως τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
  • Δεύτερον, η παγκόσμια χωρητικότητα LNG δεν θα αυξηθεί αρκετά γρήγορα για να καλύψει αυτό το κενό.
  • Και τρίτον, η ανάπτυξη στην Ασία μπορεί να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πρόσθετου LNG.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, το επόμενο καλοκαίρι, η Ευρώπη μπορεί να υπολείπεται κατά περίπου 30 bcm αερίου για την πλήρωση των αποθηκών μας.

"Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους – και με αυτόν τον τρόπο χαράσσουμε τη σωστή πορεία για το μέλλον. Γιατί οι επιλογές μας σήμερα θα καθορίσουν αν έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για το 2023 και μετά. Αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα", σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ  για να προχωρήσει γρήγορα η Ευρώπη στον αγώνα δρόμου για ενεργειακή αυτονομία και εξασφάλιση της ενέργειας που χρειάζεται.

Αναγκαίος ένας νέος κανονισμός έκτακτης ανάγκης

Όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι αναγκαίος ένας νέος κανονισμός έκτακτης ανάγκης βάσει του άρθρου 122, για την άμεση επιτάχυνση της αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με γρήγορο αντίκτυπο. Ο Κανονισμός θα γεφυρώσει το χάσμα, το διάστημα ενός έτους που απαιτείται μέχρι η νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ενταχθεί στις εθνικές νομοθεσίες. Έτσι θα ξεμπλοκάρον μυριάδες έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήδη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IEA, σημείωσε, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε 14 bcm φυσικού αερίου ήδη από το επόμενο έτος, από την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, καλύπτοντας το ήμισυ του πιθανού κενού σε ανάγκες ενέργειας για το χειμώνα 2023-24, απλώς επιταχύνοντας την αδειοδότηση αυτών των έργων.

"Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι", είπε. "Είτε αγνοούμε τα διδάγματα αυτής της κρίσης και πέφτουμε ξανά στην παγίδα της εξάρτησης από τον άνθρακα για το μέλλον, είτε χρησιμοποιούμε αυτήν την κρίση για να μεταβούμε στην καθαρή ενέργεια. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για το κλίμα, αλλά και για την ενεργειακή μας ασφάλεια σε μια εποχή που το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει ένα σπάνιο . Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε επιτύχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης. Άλλα 50 γιγαβάτ – που είναι διπλάσιο από αυτό που προσθέσαμε πέρυσι. Και θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν αμέτρητα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απλώς περιμένουν να εγκριθούν. Κάποιοι θα μπορούσαν να προσφέρουν φθηνή ενέργεια αμέσως, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ σε υπάρχοντα κτίρια ή την ανανέωση αιολικών πάρκων", είπε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε και στον τρόπο που μέχρι σήμερα η Ευρώπη αντιμετώπισε την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι έχουμε σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι πιστεύαμε ποτέ ότι ήταν δυνατόν. "Από την αρχή του πολέμου, ο Πούτιν έχει μειώσει το 80% των εξαγωγών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του. Για παράδειγμα, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις εισαγωγές μας LNG από τις ΗΠΑ – από 22 bcm πέρυσι, σε 48 bcm φέτος μέχρι στιγμής. Αυτό κατέστησε δυνατό να γεμίσουμε τις αποθήκες μας κατά 95%. Και ταυτόχρονα μειώσαμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%. Δεν έχω ξεχάσει πώς ο Πούτιν προσπάθησε να μας ασκήσει πίεση. Πώς κάποιοι φοβήθηκαν για μπλακ άουτ στην Ευρώπη όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε αυτό το σκοτεινό σενάριο αλλά πλέον είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για τον χειμώνα. Και είναι σημαντικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί περίπου κατά τα δύο τρίτα σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Όλοι έχουμε παίξει τον ρόλο μας για να συμβεί αυτό – και μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για αυτό", είπε.

Χρησιμοποιούμε κεφάλαια από RRF για ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών

 "Το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης απαιτεί τόσο την αίσθηση του επείγοντος όσο και τη στρατηγική προνοητικότητα" είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και τόνισε ότι εκτός από την μακροπρόθεσμη στόχευση στην πράσινη μετάβαση απαιτούνται και άμεσα μέτρα στήριξης.

Τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ανταγωνιστική. "Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μας –όπως τα χημικά, ο σίδηρος ή ο χάλυβας, το γυαλί– χρειάζονται ασφαλή πρόσβαση στην ενέργεια σε προσιτές τιμές. Αλλά σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές μας. Πολλές από τις εταιρείες μας αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες", σημείωσε.

Για να στηριχθούν προσαρμόζεται το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης για τις Κρατικές Ενισχύσεις και αυξήθηκε  το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις ΜΜΕ και τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας. Και επειδή δεν είναι κάθε κράτος μέλος σε θέση να παρέχει κρατική ενίσχυση –ενώ όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν και να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους– για να μειώσουν διαρθρωτικά τη ζήτηση ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορεί να τα βοηθήσει το REPowerEU.

"Εάν ενισχύσουμε την οικονομική δύναμη πυρός της REPowerEU, θα διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις. Με άλλα λόγια, αυτό θα έδινε σε κάθε κράτος μέλος την ίδια ευκαιρία να προετοιμαστεί για το μέλλον και, ταυτόχρονα, κάποιο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτή η εργασία είναι επίσης χρήσιμη στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου παγκόσμιου αγώνα καθαρής τεχνολογίας. Διότι θα διατηρήσει την Ευρώπη ελκυστική για τη βιομηχανία", σημείωσε.

Όπως είπε τις τελευταίες εβδομάδες, έχει σχεδιαστεί μια σειρά μέτρων για τη μείωση των τιμών: έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών στην αγορά φυσικού αερίου μας, να κατευθύνουμε τα απροσδόκητα κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας στην υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων· να προχωρήσουμε σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε για έναν πιο έξυπνο σχεδιασμό για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ