Νέα
 • ΓΔ: 1416.59 +0.88%
 • Τζίρος: 42,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα σε... δόσεις από την κυβέρνηση και στο βάθος κάλπες - Το παρασκήνιο πίσω από το έκτακτο δώρο των 600 ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

Νέα σενάρια παροχών, αλλά και νέες συζητήσεις για το χρόνο των εκλογών πυροδότησε η εξαγγελία του πρωθυπουργού χθες στην Τρίπολη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, εξήγγειλε εφάπαξ έκτακτο βοήθημα ύψους 600 ευρώ σε κάθε ένστολο που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, «με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με δεδομένη τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο, μαζί με τη μισθοδοσία του, και 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια». Αυτή του η εξαγγελία, με δεδομένο ότι έως τα τέλη του έτους έχει ακόμα μια μείζονα παρουσία στη Βουλή (συζήτηση για τον Προϋπολογισμό) κι άλλη μια επίσκεψη σε πρωτεύουσα Περιφέρειας (Λάρισα) ίσως σημαίνει ότι «τα δίνει όλα» μέσα στο 2022 και προκηρύσσει εκλογές στις αρχές του 2023.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Εκτακτο δώρο Χριστουγέννων 600 ευρώ σε ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό - Παραμένει το πλαφόν στα ενοίκια

Πέρα από αυτή την εξαγγελία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε όλες τις επικείμενες παροχές σε δόσεις προς τους πολίτες από τώρα έως την άνοιξη, κάτι που -σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις- μεταθέτει τις κάλπες προς τον Μάιο- Ιούνιο.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι:

 1. τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα προσαύξηση του επιδόματος όσων γιατρών υπηρετούν σε ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους αναισθησιολόγους των νοσοκομείων,
 2. διατηρείται για ένα χρόνο επιπλέον το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις
 3. Την 1η Μαΐου του 2023 θα αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός.
 4. Καταργείται από 1η Ιανουαρίου του 2023, οριστικά και για όλους τους Έλληνες, την εισφορά αλληλεγγύης
 5. Δίδεται νέα αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2.500.000 συνταξιούχων
 6. Στις εορταστικές μέρες που έρχονται, έχει προβλεφθεί στήριξη 2.300.000 ευάλωτων συμπολίτες μας με ειδικό επίδομα ύψους 250 ευρώ για τον καθένα και την καθεμιά τους.
 7. Δίδεται αύξηση μισθού της τάξης του 10% σε 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ

Τα χρήματα για να δοθούν αυτά τα βοηθήματα στήριξης, προέρχονται όπως είναι φυσικό από τον κρατικό Προϋπολογισμό, προκύπτουν από την υπεραπόδοση της οικονομίας και από την ζωηρή ανάπτυξη. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open, υπογράμμισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «τρέχει» με 5,6% και μπορεί να πάει ακόμα πιο ψηλά. Η δήλωση έχει τη σημασία της γιατί παραδοσιακά ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει για προβλέψεις χαμηλότερες των αναμενομένων και της τελικής απόδοσης της οικονομίας, κάτι που ασφαλώς συμβαίνει και στην προκείμενη περίπτωση.

Η ένταση και η πυκνότητα των εκτάκτων βοηθημάτων σε επιλεγμένες κατηγορίες πληθυσμού, αλλά και η δημόσια αυστηρότητα προς τις τράπεζες τις οποίες η ηγεσία της κυβέρνησης καλεί να αναλογιστούν τον κοινωνικό τους ρόλο, έχει φουντώσει και πάλι τον διάλογο στους κόλπους της κοινωνίας για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής (πρώτες εκλογές) που είναι πολύ πιθανό να μην οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και να πάμε σε δεύτερες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ