Νέα
  • ΓΔ: 1457.6 -0.08%
  • Τζίρος: 137,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αρχύτας» και «Γρύπας»: Πώς φτάσαμε «τρέχοντας» στα δύο ελληνικά drones και η ολιγωρία ετών

Τα ελληνικά μη επανδρωμένα (drone) στην Ελλάδα αν και δεν είναι γνωστό έχουν ιστορία 20 και πλέον ετών όταν η χώρα μας ήταν πρωτοπόρος και είχε ξεκινήσει τη σχεδίαση και ανάπτυξη τους.

Το γεγονός ότι «πάγωσαν» για διάφορους λόγους όλα τα προγράμματα που είχαν ξεκινήσει είναι προς εξέταση και συζήτηση. Το ζητούμενο όμως είναι ότι παντού στο κόσμο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Τουρκία τα uav μετατράπηκαν σε απόλυτα «εργαλεία» από την καθημερινότητα μέχρι τους ...πολέμους.

Μόλις τη περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone), αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρώτο πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

►Διαβάστε και: Ν. Παναγιωτόπουλος: Η συμμετοχή της ΕΑΒ στη ναυπήγηση των φρεγατών και στα Rafale

Τρέχοντας να προλάβουμε

Ουσιαστικά τρέχουμε στην κυριολεξία σαν χώρα τον τελευταίο 1,5 χρόνο  να προλάβουμε τις εξελίξεις και αφού πλέον ο ελληνικός εναέριος χώρος πάνω από το Αιγαίο δέχεται καθημερινές «επισκέψεις»  από τούρκικα UAV τα οποία έχουν κάνει τις παραβιάσεις καθημερινότητα.

Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Αρχύτας». Έργο που αφορά τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων.

Η σχεδίαση και η κατασκευή αφορά καθαρά ελληνικά μυαλά και χέρια καθώς προχωράει σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), και τρία μεγάλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Και στην κυριολεξία μέσα σε ένα χρόνο είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα με το πρώτο ελληνικό UAV να ανακοινώνεται ότι είναι έτοιμο για απογείωση. Και συγκεκριμένα για πειραματικές πτήσεις (με drone υπό κλίμακα), δημιουργώντας ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να έχει παραγωγή του δικού της UAV.

Το πρόγραμμα «Αρχύτας» σαν το F -35

Το πρόγραμμα «Αρχύτας» σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση που προέρχεται από τις ΗΠΑ με το μοναδικό μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B.

Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV όπως λέγεται χαρακτηριστικά αφορά την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων Εθνικής Άμυναs και Ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κ.λπ.

Το drone φυσικά  θα έχει την ικανότητα να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών) και πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις.

►Διαβάστε και: Συνεργασία ΕΑΒ με 3 πανεπιστήμια για την ανάπτυξη ελληνικού drone

Και ελληνικές εταιρείες στο «παιχνίδι»

Μάλιστα μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή τις εξελίξεις στο πρόγραμμα «Αρχύτας» κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν ή επιθυμούν να παράξουν τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα drones.

«Θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ» τόνιζε συγκεκριμένα.

Το εγχείρημα του «Αρχύτα» έδειξε το δρόμο και την ανάγκη της συνεργασίας των παραγωγικών φορέων με τα πανεπιστήμια ώστε η έρευνα να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Στα πλαίσια αυτά δεν είναι τυχαία η συνεργασία που ξεκίνησε με μνημόνια συνεργασίας που ξεκίνησε να υπογράφει ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με τα Πανεπιστήμια Πατρών, τον Δημόκριτο και το Αριστοτέλειο και με πολλά ακόμα.

Στόχος οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες και Πανεπιστήμια να προχωρήσουν τις συνεργασίες που θα συμβάλουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσίων που θα είναι ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

Ερχεται και ο «Γρύπας»

Το νέο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε τη περασμένη Παρασκευή εκ νέου  μεταξύ της ΕΑΒ και των τεσσάρων Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Θεσσαλίας και  Πατρών με την ονομασία «Γρύπας» και ξεκινάει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αφορά τη βιομηχανική παραγωγή του νέου πιο σύνθετο ελληνικό uav.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, επιθυμώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά, αποφάσισε να συνδράμει και να χρηματοδοτήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και συνολικά την πατρίδα μας.

►Διαβάστε και: Αμυντική Βιομηχανία: Ερχονται νέα deals για τις φρεγάτες belharra με ελληνικές εταιρείες

Η συμβολή των Ένοπλων Δυνάμεων

Η συμβολή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας στο πρόγραμμα θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο.

Όπως σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την υπογραφή του μνημονίου:

  • Θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών
  • Θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ
  • Θα συνεισφέρει στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών
  • Θα παρέχει διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα συμμετάσχει στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών
  • Θα συμμετάσχει στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές
  • Θα εκτελέσει τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ