Νέα
  • ΓΔ: 1021.66 -3.01%
  • Τζίρος: 74,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρόταση μομφής: Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Με τη μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των υποκλοπών.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την αντιπρόεδρο του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα να αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Στο βήμα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Παρακολουθήστε LIVE:

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του με αναφορά στη σημερινή ημέρα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος - «Ποτέ ξανά»

- «Πέντε μήνες σας ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Στη Βουλή και στις κάλπες λύνουν τις διαφορές τους οι δημοκρατίες»

- «Οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν ξεχνούν»

- «Οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν ξεχνούν».

Μάλιστα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα για την προσωπική επίθεση κατά του ίδιου.

- «Καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας»

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε την 25η Ιανουαρίου, που συμπίπτει με τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε για πρώτη -κατι κατά την εκτίμησή μου τελευταία- φορά πρωθυπουργός.

- «Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν να ξεχάσουν».

- «Πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί για το ζήτημα των υποκλοπών. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως. Έχουμε συζητήσει τρεις φορές, με αφορμή και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι απόψεις μου κρίνονται, όπως και οι δικές σας. Σίγουρα δεν κρύβομαι, σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς δεν έχετε πει κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που κατέληγαν στο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Καλογρίτσα» είπε ο πρωθυπουργός.

- «Υπάρχουν δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς»

Μάλιστα, έστρεψε τα «βέλη» του κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

- «Όλοι σας γνωρίζατε ήδη το μέγεθος της τραγωδίας, με πλαστές φωτογραφίες από δήθεν δορυφόρους να κατηγορήσετε αόρατους εμπρηστές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε: « Δεν υπάρχει άνθρωπος σφίξιμο στο λαιμό και να λέει μέσα του και να λέει "ποτέ ξανά" δεν πρέπει να φανεί το κράτος τόσο ανίκανο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

- «Δεν αγνοούμε τα λάθη μας αλλά δεν θα διαλύσουμε μία κρίσιμη κρατική δομή» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ΕΥΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνατε φέιγ βολάν, το φάκελο που έγραφε απόρρητο από έξω.

«Αν από την επσιτολή αναφέρθηκαν τα ονόματα που δημοσιεύσατε σήμερα. Υπήρχαν τα ονόματα; Διότι αν δεν υπήρχαν, παραπλανάτε για ακόμη μια φορά το κοινοβούλιο. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ραμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Άλλη επιστολή έστειλε σε εσάς;» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά, είναι απόρρητη».

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο και απάντησε πως:

«Είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα».

Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ερωτήματά του.

- «Ο κ. Ράμμος δεν αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων. Ηταν, άρα, νόμιμες»

- «Η Δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνο».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έξι παρατηρήσεις:

- «Πρώτον, ο φάκελος που παραλάβατε αναφέρει τη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Ποιος κρίνει τη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η δικαστική λειτουργία και το πλαίσιο της ορίζεται από το σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες 2 εξουσίες ούτε σε ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στην δικαστική αρχή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μόνη αρμόδια να κρίνει είναι η δικαιοσύνη μέσω των οργάνων τους. Η ΑΔΑΕ ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει αν η δικαιοσύνη ζήτησε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αυτή, είναι γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν που επιβεβαιώνουν το ίδιο επιχείρημα, είπε ο πρωθυποιυργός.

Δεύτερον, πολιτικά, έχω τοποθετηθεί ότι η υποκλοπή του κ.Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή. Υπήρξε η δική μου έμπταλκτη αποδοκιμασία. Για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά ερευνάται από την διακιοσύνη. Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους. Θέλω να απαντήσετε αν εμπιστεύεστε τον εισαγγελέα του ΑΠ. Είναι απαράδεκτο να ακούγονται όπως έγινε από τα στελέχη σας τέτοιοι χαρακτηρισμοί.

Τρίτον, η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να διαμορφωθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική γιατί όπως έχετε ομολογήσει, αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή;, διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ είπε ότι ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής τους αρχηγούς και δεν δέχεται αιτήματα από άμεσα ενδιαφερόμενους και απαντά». 

- «Θα μπορούσα να πάω κι εγώ με έναν κατάλογο τηλεφώνων και να ρωτήσω αν κι εσείς παρακολουθούσατε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

- «Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας με ονόματα και διευθύνσεις είχαν δημοσιευθεί και ήταν πρώτη είδηση σε 3 μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ΑΔΑΕ είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι. Διέρρεαν στοιχεία μέσα από την ΕΥΠ και έχω μια απορία. Αν γίνονταν οι παρακολουθήσεις γιατί έχετε εσείς τα στοιχεία και δεν τα έχω εγώ; Γιατί δεν έγινα αποδέκτης καμίας πληροφορίας για τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεστε; Μήπως γνωρίζατε από πριν τα πρόσωπα;».

- «Το 2019 πριν πάτε σε εκλογές κρατήσατε την Βουλή ανοικτή για μια εβδομάδα και μετατρέψατε την παρακολούθηση από κακούργημα σε πλημέλλημα. Σίγουρα παρακολουθούσατε τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα», είπε και συνέχισε: «επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημέλλημα και σήμερα κατηγορούμαι εγώ ότι είμαι απειλή για την δημοκρατία».

- «Να δώσετε τρεις εξηγήσεις: μια δημόσια συγνώμη για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας κι εσείς ο ίδιος συμμετείχατε σε μια επιχείρηση διασυρμού της χώρας. Γιατί ξέρουμε ότι δεν υπήρχε νεκρή Μαρία; Γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που ελέγχουν. Δεν καταλαβαίνετε ότι παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος; Αδιαφορείτε για το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί και σήμερα ακόμα στελέχη σας να ισχυρίζονται ότι ο φράχτης στον Έβρο παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα. Δεν επιτρέπεται να παράγουν fake news οργανώσεων κατά του Λιμενικού που σώζουν καθημερινά χιλιάδες ζωές».

- «Επίσης, πρέπει να απαντήσετε: θα γκρεμίσετε τον φράχτη ή όχι; Θα συνεχίσετε τον φράχτη ή όχι;».

- «Εξακολουθείτε και σήμερα να καλύπτετε τον κ. Παππά που δικάζεται για τις τηλεοπτικές άδειες; Και ποιος είναι ο μέτοχος Α2; Και τι εμπλοκή είχε ο μυστηριώδης κ. Αρτεμίου; Πείτε μας που πήγαν τα λεφτα του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;».

Κάλεσε τον κ. Πολάκη να κάνει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα για την φράση: «Εγινες βουλευτής με τα δικά μου τα λεφτά». Έρχεται κάποιος και σας λέει: Όλοι σας βουλευτές με τα λεφτά μου και δεν τον μηνύετε κ. Τσίπρα; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Μπορείτε, είπε ακόμα να διαβεβαιώσετε το κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ λεφτά από την Βενεζουέλα; 

- «Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του κ. Τσοχατζόπουλου στο δικό σας κόμμα θα τους βρείτε. Κοιτάξτε τον κ. Ραγκούση, δίπλα σας κάθεται» είπε ο πρωθυπουργός.

- «Είμαι υπερήφανος που η κυβέρνησή μας θωρακίζει τη χώρα. Πού νομίζετε ότι είμαστε; Στο Λουξεμβούργο; Αφήνετε άθλια υπονοούμενα, κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εποχές». 

- «Είχατε διαλύσει την ΕΑΒ» δήλωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- «Η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία όχι για να συγκρουστούμε αλλά για να συγκριθούμε, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι την απορία για το αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα την αποδείξαμε στην πράξη. Επί δικών μας ημερών οι ροές από το 75% πήγε στο 5%. Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν την θέση τους σε ανθρώπινες δομές».

- «Πόση ήταν η ανάπτυξη τα χρόνια που κυβερνούσατε; 0,5%, η χαμηλότερη στην ΕΕ. Μπράβο σας, ουραγοί».

- «Πόση ήταν η ανάπτυξη κατά τη διακυβέρνησή μας; Διπλάσια και τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης» δήλωσε επίσης.

- «Τι έγινε με τις εξαγωγές; Έχουμε φτάσει το 40% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε εξωστρεφή οικονομία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα λόγω της ακρίβειας.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως ο ίδιος δεν θα πανηγυρίσει αλλά παράλληλα δεν πρόκειται να δεχτεί και άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis.

«Δεν θα κάνετε μαθήματα στη Νέα Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε:

«Εχετε πολύ βεβαρημένο ιστορικό κ. Τσίπρα».

- «Η παράταξή μας έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη μιας δεύτερης γόνιμης τετραετίας»

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

- Δεν είχατε το θάρρος να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης

- Τότε προτιμήσατε την ταπείνωση από μία δέσμευση, τρέξατε προς την έξοδο. Γνωρίζατε τότε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει, γιατί εσείς τις παραγγείλατε, ήσασταν ο εντολέας. Προτιμήσατε τη φυγή. Γνωρίζατε τα πάντα και 6 μήνες λέγατε ψέματα

- Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ' αυτοφώρω, αντί να δείξετε αξιοπρέπεια και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε είτε να υποδείξετε τους ενόχους αφού δεν ήσασταν εσείς, επιλέξατε τον δρόμο της εκτροπής. Προχωρήσατε σε δολοφονία της αλήθειας. Καταφέρατε να γίνετε δύο φορές ένοχος. Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος, αλλά για καλά οργανωμένο σχέδιο, για εγκληματική οργάνωση. Ειναι το μοντέλο διακυβέρνησης που στήσατε από την 1η μέρα.

- Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβετε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου

- Δική σας απόφαση και χυδαία είναι η άθλια επίθεση που εξαπολύεται σε έναν έντιμο δικαστή επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον.

- Εσείς δεν ήσασταν αυτός που με διάγγελμα, υπό τους ήχους τζιτζικιών, είπατε ψέματα για την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη;

- Εσείς δεν επιβάλατε το απόρρητο στην εξεταστική επιτροπή;

- Είναι εδώ τα στοιχεία. Θα απαντήσετε πάνω σε αυτά;

- Σε κάποια από τις συναντήσεις μας στη Βουλή, τον Αύγουστο, σας είχα κατηγορήσει για έλλειμμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί αδίκως στα περίπτερα που έλεγε Ενοχος ή βλάξ; Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή. 

- Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχατε ιδέα 

- Κύριε πρόεδρε της Βουλής επιχειρήσατε επί μέρες να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Προστατέψτε με από την οχλαγωγία, δεν ενοχλούνται που έχουν εναν αρχηγό που καταπάτησε το κράτος δικαίου και το σύνταγμα

- Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δεν γνώριζε, ότι δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν επί δύο και πλέον χρόνια με έδρα το μέγαρο Μαξίμου, αυτοί που απέπεμψε, έχω ένα ερώτημα: δεν μιλήσατε ποτέ μαζί τους; Δεν τους ρωτήσατε; Δεν γνωρίζετε γιατί αποπέμφθηκαν; Ο κύριος Δεμίρης δεν τα βρήκε τα ατοπήματα; Η κ. Βλάχου, δεν ενημέρωσε τον κ. Δεμίρη ή εσάς; 

- Δεν σας είπαν ποτέ για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη; Για τους στρατηγούς; Τίποτα; 

- Γιατί δεν έχετε πάει λοιπόν έναν από αυτούς στη Δικαιοσύνη; Γιατί τους προστατέψατε όλους στην εξεταστική; Μήπως φοβάστε ότι να κινηθείτε εναντίον τους και πάνε στη Δικαιοσύνη θα είναι πιθανόν να ανοίξουν το στόμα τους; 

- Είναι και η κυρία Βλάχου μέρος αυτών των ρυπαρών δικτύων που επικαλείστε; Αν ναι, γιατί μένει στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε εσείς στη θέση της, αλλά αυτή σας κρατάει;

- Είναι ικανότατος, εξυπνότατος, καθόλου βλαξ, αλλά είναι ένοχος. Αυτό είναι 

- Η υπόθεση των υποκλοπών έχει την προσωπική του σφραγίδα. Είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη. Η απόλυτη παραβίαση ιδιωτικότητας. 

- Για λογισμικό: Κάνατε και δουλειές με αυτό, το εξάγατε. Αυτόν που υπέγραψε για την εξαγωγή, τον αναβαθμίσατε. 

- Αν όλα αυτά δεν είναι ζόφος, δεν είναι παρακμή, πείτε μου τι είναι...

- Ολα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού. Και το βλέπουμε τώρα με την παρέλαση αναξιοπρέπειας των ανθρώπων-στόχων.

- Μετατρέψατε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία

- Κλονίσατε την εμπιστοσύνη απέναντι στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις

- Πέσατε στην παγίδα του καθεστωτικού ναρκισσισμού σας

- Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Τον κ. Ανδρουλάκη; Τον κ. Κύρτσο; Τον κ. Κουκάκη; Τον κ. Τέλλογλου;

- Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών; Αυτές οι παρακολουθήσεις των στρατιωτικών είναι κι αυτές νόμιμες αλλά λάθος; Νόμιμες αλλά ορθές; Αν είναι νόμιμες, γιατί πριν από λίγες ημέρες ανανεώθηκε η θητεία του; Αν ήταν παράνομη ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

- Με την εθνική ασφάλεια κανένας δεν δικαιούται να παίζει.

- Να σταματήσει το παιχνιδάκι με τον πατριωτισμό. Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείτε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακούγατε τον κύριο Φλώρο επειδή ήταν ύποπτος ή για άλλους λόγους; Ή θέλατε να τον έχετε στο χέρι, να τον εκβιάζετε; 

- Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

- Γιατί ο κ. Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Rafale απομακρύνθηκε από τη θέση του και δημιουργήθηκε θέση γι' αυτόν στο εξωτερικό;

- Γιατί παρακολουθούσατε μετά και τον αντικαταστάτη του;

- Θα κρύβεστε πίσω από τον μανδύα του πατριωτισμού

- Σε 3,5 χρόνια έχετε υπογράψει κοντά στα 15 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα

- Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη

- Ο Τσοχατζόπουλος είχε υπογράψει 8 δισ. σε σημερινές τιμές σε 6 χρόνια διακυβέρνησης

- Μαθήματα πατριωτισμού στην δημοκρατική παράταξη δεν θα κάνετε ξανά, ως εδώ με την υποκρισία και την πατριδοκαπηλεία. Πατριωτισμός και δημοκρατία πάντα πήγαιναν χέρι-χέρι σε αυτόν τον τόπο. 

- Δεύτερον ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων δεν θα μείνει δίχως να ελεγχθεί. Θα ερευνήσουμε μια-μια όλες τις αποφάσεις

- Ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, είναι πια γυμνός

- Δεν είμαστε ίδιοι. Θέλετε να μιλήσουμε για να αποφύγετε το πικρό ποτήρι για την οικονομία; Σας προκαλώ, κάντε μια προημερησίας γι' αυτά, αλλά μην επιχειρήσετε να πετάξετε σήμερα την μπάλα στην εξέδρα. 

- Κατηγορούμενος είστε σήμερα, όχι κατήγορος

- Εσείς, οι μπαταχτσήδες του δημόσιου χρήματος, θα μας κάνετε μαθήματα ηθικής; 

- Οι ενέργειες του κυρίου Ράμμου είναι καθαρές και απολύτως νόμιμες. Εδωσε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κλειστή επιστολή, όπως επιτάσσει ο νόμος.

- Εγώ εκφώνησα τα ονόματα από αυτό το βήμα. Εγώ επέλεξα να δώσω διέξοδο σε αυτή τη δυσώδη κατάσταση που είχατε δημιουργήσει για το πολίτευμα.

- Κατεβαίνω από αυτό το βήμα, παραδίδοντάς σας και στην κρίση της Ιστορίας. Θα μείνετε στην Ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα και τη Δημοκρατία. Ειναι υποχρέωσή μας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου η κάθαρση. Οχι για να τιμωρήσει, αλλά για να μην επιτρέψει σε καμία άλλη κυβέρνηση στο μέλλον να ξεπεράσει αυτές τις κόκκινες γραμμές που το σύνταγμα μας βάζει.

Σακοράφα: Οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας

"Αυτές οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας", τόνισε στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα.

   Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».

Υποστήριξε ότι αυτή η "εξωφρενική υπόθεση" δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και σύγκρισης δύο διακυβερνήσεων: «Όταν μιλάμε για υποκλοπές από το πρωθυπουργικό γραφείο με την ΕΥΠ, η διάσταση δεν είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το δίλημμα δεν είναι με την κυβέρνηση ή εναντίον της. Το δίλημμα είναι με Δημοκρατία ή εναντίον της» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας δεν θα έπρεπε να ευτελίζουμε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε ένα "σόου" σύγκρισης των δύο κυβερνήσεων.

 Όπως είπε, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής παράτασης είναι η κομματική πειθαρχία ή η δημοκρατική συνείδηση, «αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Τα ίδια τα στελέχη που αποδείχθηκε να παρακολουθούνται δηλώνουν σχεδόν ευτυχισμένοι για το γεγονός. Όπως βλέπουμε μπροστά στην εξουσία και το συμφέρον, δεν υπάρχει ίχνος προσωπικής αξιοπρέπειας, εκτός και εάν πρόκειται για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενη μάλιστα στην προσωπική της εμπειρία, είπε: «Βρέθηκα σε δύο σημαντικές στιγμές, να αισθάνομαι ότι δοκιμάζονται ακραία οι αρχές και οι αξίες μου. Όταν ήρθαν τα μνημόνια, δεν ήταν εύκολο το "όχι", ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σας διαβεβαιώνω, τελικά άξιζε. Κάλεσε, ωστόσο, «να μην αναστατώνεται κανείς», λέγοντας: «Δεν μιλώ για σας, ούτε για το σήμερα. Σήμερα ξέρουμε ποια θα είναι η τελική σας στάση. Εξάλλου, το πολιτικό σας γονίδιο, φέρει μέσα του, βίες και νοθείες, και δένδρα που ψηφίζαν, ξερονήσια, ακόμα και αποσπάσματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Τέλος, είπε ότι είναι παραπάνω από αυτονόητο, ότι το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας. «Εμείς μεμφόμαστε πάντα το σφιχταγκάλιασμα του κράτους με την ολιγαρχία και το παρακράτος», τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σ. Σακοράφα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ