Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Καλογήρου στην «Η»: Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα κατακτούν τις ξένες αγορές

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα κατακτούν τις ξένες αγορές λόγω της ποιότητας τους και της μεγάλης τους διατροφικής αξίας υποστηρίζει στην «Ημερησία» η κ. Χριστιάνα ΚαλόγηρουΓενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ό,τι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους, αλλά και εθνικούς για να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενεργειακό κόστος, ενώ επισήμανε ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν απορροφήσει το κόστος, ώστε να μην φθάσει στην τελική τιμή του προϊόντος. 

«Στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σταθερά η ποιότητα τους. Μιλάμε πλέον για προϊόντα ποιότητας, υψηλής διατροφική αξίας, τα τυριά μας κερδίζουν όλο και περισσότερο στη διεθνή για παγκόσμια αγορά, άρα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι  ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση που αυτό είναι το σημαντικό και το κυρίαρχο».

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΑΤ: Πιστώνεται η α’ δόση 21,2 εκατ. ευρώ σε 839 δικαιούχους Νέους Αγρότες

Μέτρα στήριξης των παραγωγών

Αναφερόμενη με το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, η κ. Καλογήρου αναφέρει πως: «Το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών είναι ένα ζήτημα γενικότερο, το οποίο σχετίζεται τόσο με το κόστος παραγωγής γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η ουκρανική κρίση έφερε τα δικά της συνεπακόλουθα στις τιμές των αγροεφοδίων με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης η ενεργειακή κρίση έβαλε τους δικούς της δύσκολους όρους και αύξησε τα κόστη στην παραγωγή που βέβαια, όλα αυτά διαμορφώνουν  διαφορετικές συνθήκες στον παραγωγό. 

Προσπαθούμε ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με ειδικά προγράμματα να στηρίζουμε τους παραγωγούς όπως για παράδειγμα τα 89 εκατ. ευρώ που δίνονται αυτές τις ημέρες στον Έλληνα κτηνοτρόφο για να καλύψει το κόστος της αύξησης των ζωοτροφών, που είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Θυμίζω ότι ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Υπάρχουν λοιπόν μέτρα στήριξης των παραγωγών ακριβώς  για να ανακοπεί όλο αυτό το πρόβλημα που υπάρχει από το αυξημένο κόστος. Και ο στόχος είναι να ανακοπεί ώστε να μην έρθει και φανεί στην τελική τιμή του προϊόντος. Βέβαια, να πούμε ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόστους για να μην φθάσει στην τελική τιμή του προϊόντος».

►Διαβάστε επίσης: Εισφορές: Ερχεται η αύξηση 9,6% για επαγγελματίες και αγρότες - Ποια κατηγορία συμφέρει

Οι δυσκολίες της εποχής

Απαντώντας αν η Ελλάδα θα έχει φέτος μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού, ώστε να μην έχει μικρότερη ανάγκη εισαγωγής, σημειώνει πως: «Από την πρώτη στιγμή με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης λήφθηκαν μέτρα ώστε ο πόλεμος στην Ουκρανία, να μην έχει καμία επίπτωση στην επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα μας.

Αυτό αποδείχθηκε ένα χρόνο τώρα από την όλη πορεία των γεγονότων. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται και λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να μην υπάρξει κανένα άλλο πρόβλημα.

Συνεχώς ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες που υπάρχουν αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε σε ευρωπαϊκούς και αλλά και σε εθνικούς πόρους ώστε σταθερά να στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό, για να μπορεί και να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες της εποχής που σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή, να μην ξεχνάμε αυτή την παράμετρο. Αλλά παράλληλα να μπορούν να έχουν την δυνατότητα να παράγουν όλο και πιο ποιοτικά όλο και καλύτερα προϊόντα».

►Διαβάστε επίσης: Αγρότες: Τι ισχύει για μισθωτήρια, κτηματολόγιο και ΑΤΑΚ ενόψει των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Στήριξη με έργα όχι με λόγια

Για την ενεργειακή κρίση που πλήττει και τους παραγωγούς, υπογραμμίζει πως: «Έχουμε λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κόστος ενέργειας από την πρώτη στιγμή, τα οποία συνεχίζονται από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με το δικό μας υπουργείο. Δίνουμε δυνατότητες στήριξης όχι με λόγια αλλά με πράξεις και με συγκεκριμένα έργα».

Τέλος η κ. Καλόγηρου, παρότι μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, αποφεύγει εντέχνως να αποκαλύψει την ημερομηνία εκλογών, παραπέμποντας μας στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ