Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές: Μονομαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικά όπλα για τους... απολιτίκ ψηφοφόρους

Με εντελώς διαφορετικούς τρόπους επιχειρούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσουν τους εκλογείς που δεν εντάσσονται στο σχήμα «δεξιά-κέντρο-αριστερά», έχουν μικρή ή και καθόλου σχέση με την πολιτική, ωστόσο είναι ικανοί όχι μόνο να ορίσουν τον νικητή των εκλογών, αλλά - υπό προϋποθέσεις - να αλλάξουν και στις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα.

Νέα Δημοκρατία με απολιτίκ μηνύματα και «ήπια ισχύ»

«Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;» Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα που θα χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική της εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης. Το σύνθημα μοιάζει μάλλον απλοϊκό, απολίτικο και χωρίς ιδεολογικό στίγμα.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές από το εκλογικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος έχει επιλεγεί μετά από πολλή μελέτη και αφορά σε ένα κοινό το οποίο στην οδό Πειραιώς υπολογίζουν περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος.

Ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της εκλογικής δεξαμενής είναι στις μικρές ηλικίες, όχι όμως μόνον σε αυτές: Περίπου ένας στους τρεις νέους 17-30 ετών δεν «βλέπει» τον εαυτό του στον άξονα «δεξιά-κέντρο-αριστερά» και περίπου ένα στους τέσσερις από τα 30 ως τα 44 έτη. Σε ηλικίες 60 και άνω, η αναλογία γίνεται 1 προς 7.

►Διαβάστε επίσης: Γιατί το «ραντάρ» τη ΝΔ δεν... πιάνει τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης

Οχι σε διλήμματα που πορώνουν

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι διλήμματα του τύπου «μπροστά ή πίσω», «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» κλπ ακούγονται πιο οικεία σε αυτά τα κοινά, από τα αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτικός- συντηρητικός», «αριστερός -δεξιός» ή οι μεγαλοστομίες περί «κατάλυσης της Δημοκρατίας» που, σύμφωνα με την κυβερνητική ανάγνωση, περισσότερο φανατίζουν και πορώνουν τους ήδη δεδομένους υποστηρικτές ενός κόμματος (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ) και λιγότερο προσθέτουν καινούργιους εκλογείς στα ποσοστά του κόμματος.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει να αναπτύξει πολιτικές για τις νεότερες ηλικίες, που εκ των πραγμάτων εντάσσονται στην κυβερνητική στρατηγική προσέλκυσης νεότερων ηλικιών στην Νέα Δημοκρατία, η οποία παραδοσιακά έχει χαμηλές επιδόσεις στη νέα γενιά.

Η πιο πρόσφατη είναι η πρωτοβουλία «σπίτι μου» που αφορά σε νέους έως 39 ετών και παρέχει σειρά κινήτρων για ενοικίαση ή αγορά δικού τους σπιτιού, ώστε να πάψουν να στεγάζονται στην πατρική τους οικογένεια.

Ωστόσο προηγήθηκε δέσμη πρωτοβουλιών, που αποκαλούνται «ήπιας ισχύος» δηλαδή δεν αφορούν σε ζητήματα υψηλής πολιτικής. Τέτοιες πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πεδίο της φιλοζωΐας, των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ αλλά και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

►Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Κορυφώνεται το τανγκό της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ - Οι αναγνώσεις της κίνησης Τσίπρα

Θεσμική η προσπάθεια αύξησης της επιρροής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί το δικό της δρόμο στην προσπάθεια να απευθυνθεί πειστικά στις απολιτίκ εκλογικές δεξαμενές.

«Τα ζητήματα προστασίας των θεσμών, διαφύλαξης του δημοκρατικού μας κεκτημένου, διαπερνούν τα όρια δεξιάς κέντρου αριστεράς» λέει στην «Η» κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι αυτά τα θεσμικά ζητήματα μπορούν να συνυπάρξουν με τους υψηλούς τόνους που τηρεί η Κουμουνδούρου για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, και την οποία θα συνεχίσει αδιαλείπτως ως τις εκλογές, καθώς έχει σημειώσει ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως ωφελείται, δημοσκοπικά τουλάχιστον, αλλά εύλογα θεωρεί ότι ωφελείται κι εκλογικά.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμη και τη στρατηγική προσέλκυσης των νεότερων ηλικιών, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αδιαφορίας για την πολιτική, αλλά και στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει προνομιακή πρόσβαση.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος από τα video «χάου του» και με τα οποία πιστεύει ότι έχει αυξήσει την επιρροή του στις μικρότερες εκλογικές ηλικίες, και ήδη τώρα ετοιμάζει τις καθαρά προεκλογικές του παρεμβάσεις προς τους απολιτίκ ψηφοφόρους και τις νεότερες γενιές, γενικότερα.Με δυο εντελώς διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης των πολιτών που δεν εντάσσονται στις παραδοσιακές δομές του πολιτικού μας συστήματος, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν το μέγεθος της επιτυχίας τους, το βράδυ των εκλογών…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ