Νέα
  • ΓΔ: 908.13 +1.01%
  • Τζίρος: 93,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κυβερνητική αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

Η χθεσινή δημόσια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε τα δυο νέα, μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί αυτό εξυπηρετεί ο εμπροσθοβαρής κυβερνητικός σχεδιασμός για όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του προγράμματος «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των πολιτών. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η σκοτεινή περίοδος των απαγορεύσεων και των περιορισμών λόγω της πανδημίας κι ο εμβολιασμός ικανής μερίδας του πληθυσμού θα συντελέσει αποφασιστικά σε αυτό, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα και η πλήρης οικονομική δράση, η οποία -σύμφωνα με την πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου- θα μεταφραστεί σε ισχυρή, απότομη ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών.

Μέχρι τότε, οι δυσκολίες δεν λείπουν. Την εβδομάδα που πέρασε, ο μέσος όρος σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμό. Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά που φτάνουν περίπου τα 45.000. Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%. Σημειώθηκε αύξηση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 43 έτη. Αλλά τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ: Επίσης, η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 30 ετών, δηλαδή στους πολίτες με την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 10.000, αριθμός όμως που στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Εύβοια, η Αττική και η Αχαΐα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για σκληρό lockdown. Η Αττική εμφανίζει ήπια αύξηση, αλλά εξαίρεση αποτελεί ο Δυτικός Τομέας και ο  Πειραιάς όπου η αύξηση είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα με ενδιάμεση ηλικία τα 40 έτη. Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο και στη Χαλκίδα με σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας. 

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των εμβολιασμών λόγω της κακοκαιρίας που από χθες πλήττει τη χώρα. Όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής (κι όχι οι υπερήλικες που έχουν σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης), έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά.

Τέλος η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Την Παρασκευή, προκηρύχθηκαν 939 νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, για την περαιτέρω ενίσχυσή του. Από αυτές, οι 847 αφορούν Νοσοκομεία και οι υπόλοιπες 92 Κέντρα Υγείας. Ειδικότερα για τα Νοσοκομεία, προτεραιότητα δόθηκε σε κρίσιμες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων αυτές της Ακτινολογίας, της Αναισθησιολογίας, της Εσωτερικής Παθολογίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, της Παιδιατρικής, της Πνευμονολογίας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινά μεθαύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες έως και την Τετάρτη 3 Μαρτίου. Η νέα προκήρυξη έρχεται σε συνέχεια των τριών προηγούμενων που δημοσιεύθηκαν το 2020, με συνολικά 1423 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που ως τώρα έχουν εισέλθει στο ΕΣΥ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ