Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΙΚ: Ενισχύεται η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Σε νομοθετική ρύθμιση ενίσχυσης και επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου με επίκεντρο το πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και η βελτίωση της διαδικασίας, που συνδέεται με τη διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων, που παραπέμπονται στην επιτροπή.

Η ελληνική  Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ιδρύθηκε το 1994 και η ρύθμιση της με νόμο κατέστη συνταγματική επιταγή το 2001, με το άρθρο 82 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο αποστολή της είναι «η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως, για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν».

Σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο, που αναθεωρεί την ισχύουσα νομοθεσία, η επιτροπή, που αποτελεί πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, έχει ως έργο τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης σε θέματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας, που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τα φορολογικά μέτρα, καθώς και με τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική, ιδίως σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, νησιωτικής πολιτικής, επενδύσεων, εξαγωγών, προστασίας του καταναλωτή, τουρισμού, περιβάλλοντος, ενέργειας, μεταφορών, εμπορίου, ψηφιακής πολιτικής και ανταγωνισμού χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός.

Τα πορίσματα των συλλογικών οργάνων υπεύθυνων για τον σχεδιασμό κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και τα οποία γνωμοδοτούν προς υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους, διαβιβάζονται και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στα συλλογικά όργανα αυτά συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και οι Περιφερειακές Επιτροπές Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης του Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Η επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο και άλλα 66 μέλη, τα οποία συνθέτουν τρεις ομάδες με ίσο αριθμό μελών, και συγκροτείται σε σώμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η πρώτη ομάδα εκπροσωπεί τους εργοδότες, η δεύτερη τους εργαζομένους και η τρίτη λοιπές κατηγορίες.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας ορίζονται:

  1. Ανά τέσσερα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος (ΕΕΣΕ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
  2. Ανά ένα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΣΑΤΕ), την Ομοσπονδία Κατασκευαστών-Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ),
  3. Δύο εκπρόσωποι ορίζονται από τους συνδέσμους εξαγωγέων της χώρας.

Στη δεύτερη ομάδα δεκαπέντε(15) μέλη ορίζονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και επτά(7) από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), προερχόμενα από δευτεροβάθμιες οργανώσεις ανάλογα με τη δύναμη εκπροσώπησής τους στην τριτοβάθμια οργάνωση.

Στην τρίτη ομάδα:

  1. Τρία(3)μέλη ορίζονται από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ),
  2. Από ένα(1)μέλος ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Ναυτικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων,
  3. Από ένας(1) εκπρόσωπος ορίζεται από τους καταναλωτές, τις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τις οργανώσεις για θέματα ισότητας των δύο φύλων, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος,
  4. Τρία (3) μέλη από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και
  5. Τρία (3) μέλη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Οργανα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είναι η ολομέλεια, η εκτελεστική επιτροπή, το συμβούλιο προέδρων, ο πρόεδρος και οι 3 αντιπρόεδροι. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για μία τετραετία, μετά από πρόταση της ολομέλειας της επιτροπής, προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, επαρκούς επιστημονικής κατάρτισης και ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

Οι αντιπρόεδροι εκλέγονται από τα μέλη της ομάδας από την οποία προέρχονται για μία τετραετία. Η εκλογή απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των μελών της ομάδας και η θητεία τους δεν είναι ανανεώσιμη. Όσον αφορά στο συμβούλιο προέδρων, αποτελείται από τους προέδρους των τριτοβάθμιων οργανώσεων, που είναι μέλη της επιτροπής.

Πόροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είναι η επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών ενώ χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές είναι δυνατές, εφόσον γίνουν αποδεκτές ομόφωνα από την εκτελεστική επιτροπή της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα