Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί ο Μητσοτάκης θεωρεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού κρίσιμο για την οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Eurokinissi

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη με πολιτικά, γεγονότα, σίγουρα όμως αυτό που οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ως πιο σημαντικό, ήταν τα θερμά λόγια της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» στη σαββατιάτικη συνέντευξή της στα «Νέα». Παρά το ότι ακόμα η Κομισιόν παραμένει σκεπτική στην πρόταση Μητσοτάκη καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί ζητήματα προσωπικών δεδομένων, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτή κερδίζει έδαφος σε πολλές πρωτεύουσες κρατών, εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

►Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στηρίζει πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μετά την αποδοχή της πρότασής του από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, την μεγάλης σημασίας συμφωνία για το πιστοποιητικό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

►Handelsblatt: Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ηλθε χθες η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt να υποστηρίξει χωρίς περιστροφές ότι «η  Ευρώπη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού». Ήδη η πρόταση Μητσοτάκη κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλά κράτη, ειδιαίτερα σε εκείνα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα για προφανείς τουριστικούς λόγους:

  • Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει να διαθέσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα δίνεται ακόμα και ψηφιακά,
  • Το Ισραήλ συμφώνησε κι αυτό να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων με πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών η μια μετά την άλλη αποδέχονται το πιστοποιητικό: Η Δανία κατέθεσε σχέδιο ευρωπαϊκού διαβατηρίου εμβολιασμού, η Σουηδία εκδίδει ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η Πολωνία ήδη έχει θεσπίσει ειδικά προνόμια στους εμβολιασμένους, όπως και η Ρουμανία, ενώ στο κλαμπ των χωρών που θα αξιοποιήσουν την πρόταση Μητσοτάκη μπαίνει η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Ισλανδία κλπ
  •  Η Γαλλία δεν είναι αρνητική, ωστόσο θέλει το πιστοποιητικό να ισχύει αργότερα, όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να μην δημιουργηθούν αναίτιες ανισότητες.
  • Η Γερμανία είναι «κάθετα» αντίθετη, καθώς το Συμβούλιο ηθικής έχει κάνει σαφώς αρνητική εισήγηση στην καγκελάριο Μέρκελ.

Πίσω από την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, που ήδη εξελίσσεται σε σειρά διμερών συμφωνιών εν αναμονή της τελικής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρύβεται η ειδική μέριμνα του πρωθυπουργού για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του τουρισμού φέτος στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοάκης είναι πεπεισμένος ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης ο κορονοϊός θα έχει ελεγχθεί πλήρως και ήδη από τώρα ρίχνει το βάρος των προσπαθειών του στα μέτρα υπέρβασης της κρίσης που έφερε η πανδημία στην ελληνική οικονομία και στη δημιουργία προϋποθέσεων ταχείς και ισχυρής ανάπτυξης. Πρώτο στάδιο αυτής της προσπάθειας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάκαμψη του τουρισμού και το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το «κλειδί» για την απρόσκοπτη έλευση πολλών τουριστών στην Ελλάδα φέτος. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ