Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: «Προσδιόρισε» την ημερομηνία εκλογών αποκλείοντας άλλες παροχές

Μικρές, αλλά ενδιαφέρουσες ειδήσεις έκρυβε η χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε τις κεντρικές πολιτικές του διαφωνίες με τον κύριο αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για την ευκαιρία που δίνει ο καταστροφικός σεισμός για έναν ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και συνολικότερα Δύσης-Τουρκίας, ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις που προσδιορίζουν το πώς θα προκηρυχθούν εκλογές, λέγοντας, δηλαδή, ότι θα ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, όταν επιτρέπεται από τις προβλεπόμενες εκ του Συντάγματος διαδικασίες.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα μετά την «βιβλική καταστροφή» του Εγκέλαδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας «ήταν κίνηση ανθρωπισμού» κι όχι υπολογισμένη ενέργεια εξωτερικής πολιτικής. «Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιλύσουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Θεωρώ ότι υπό προϋποθέσεις ο σεισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος- Τουρκίας αλλά και Τουρκίας Δύσης». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι χώρε δεν αλλάζουν πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι, συνεπώς, «δεν θα αλλάξει εύκολα ο τουρκικός αναθεωρητισμός». Ωστόσο δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τον σεισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και διατύπωσε την άποψη ότι η Ουάσιγκτον «αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα πολύτιμο σύμμαχο για την ενεργειακή ασφάλεια» της ευρύτερης περιοχής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο Μόναχο σήμερα και στην Αθήνα τη Δευτέρα.

►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης - Τι είπε για τους πλειστηριασμούς

Τι είπε για εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές, επανέλαβε την παλαιότερη διατύπωσή του ότι «λίγες εβδομάδες συν- πλην, δεν κάνουν τη διαφορά» αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις για τις διαδικασίες προκήρυξης των εκλογών.

Παραδέχθηκε ότι ζούμε σε «οιονεί προεκλογική περίοδο» αλλά το κλίμα τοξικότητας δεν τον φοβίζει, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση επί τριάμισι χρόνια επιτίθεται με τοξικότητα στην κυβέρνηση. «Δεν θα ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. Θα μιλήσω για το μέλλον, θα πω ότι περάσαμε πολλές κρίσεις, πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε περισσότερα… Οι εκλογές είναι ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με κάτι που όμως δεν έχω δει ως συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλη απάντησή του για τις παροχές που η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει «προεκλογικές» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτές δεν γίνονται με δανεικά ούτε με υπερφορολόγηση, αλλά αποτελούν το αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Οι ενισχύσεις, υποστήριξε, δίνονται «ακριβώς διότι βρισκόμαστε με έναν εισαγόμενο πληθωρισμό. Τονίζω το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης, αφού στηρίζουμε τους πιο αδύναμους». Επειδή δέχτηκε απανωτά ερωτήματα για την ακρίβεια στα τρόφιμα, απάντησε ότι ο πληθωρισμός σε αυτά βρίσκεται «περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης», προέβλεψε ότι θα υποχωρήσει η ακρίβεια σε αυτό τον τομέα και ανέδειξε ότι γίνονται όσοι έλεγχοι μπορούν να γίνουν.

Σε άλλο ερώτημα, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Απρίλιο, όταν ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλο πακέτο ενίσχυσης έως τις εκλογές.

Για πλειστηριασμούς και υποκλοπές

Στο κομμάτι των πλειστηριασμών ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι αυτοί υπάρχουν χάρη στο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό «είναι υποκριτικό να μας ασκούν κριτική όσοι νομοθέτησαν τους πλειστηριασμούς».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις ανησυχίες που εκδηλώνονται για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και απάντησε, μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο εκδίδει μια έκθεση για το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο τελικός αξιολογητής του τι συμβαίνει στο κράτος δικαίου στη χώρα μας.

►Διαβάστε και:  Αλ. Τσίπρας: Η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι ανεκτή

Και η έκθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση». Πρόσθεσε δε ότι αυτή τη φασαρία την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας διότι κάνει διαχείριση ήττας και θέλει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα κεκτημένα της Δημοκρατίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ποτέ του δεν πίστεψε την απλή αναλογική και ότι επιμένει να θέλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, της ενισχυμένης αναλογικής. Διατύπωσε μια κριτική στην προηγούμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όταν είπε ότι «πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε».

Τέλος, ως σημαντικότερες δύσκολες στιγμές του στην πρωθυπουργία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και βέβαια την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Συμμετοχή στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα αναδείξει ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου που διοργανώνεται σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντες, τον  γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κλπ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Τρίτη να εγκαινιαστεί ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς αυτές επαφές πρόκειται να πιστοποιήσουν το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την διακομματική αναγνώριση που υπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αργότερα σήμερα το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει το απόγευμα σε συζήτηση για τη Μετανάστευση με τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες» και τη συμμετοχή στο πάνελ της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε Ίλβα Γιόχανσον, της Πρωθυπουργού της Τυνησίας, Νάιλα Μπουντέν Ρομντάν και του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Βερόνικας Εσκομπάρ.

Θα επαναλάβει ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ